Et slikt anlegg vurderer Cermaq nå å bygge i Finnmark. Dette er Forsan i Nordland. Foto: Cermaq
Et slikt anlegg vurderer Cermaq nå å bygge i Finnmark. Dette er Forsan i Nordland. Foto: Cermaq
Et slikt anlegg vurderer Cermaq nå å bygge i Finnmark. Dette er Forsan i Nordland. Foto: Cermaq

Cermaq har planer om nytt RAS-anlegg for settefisk i Finnmark

Anlegget som planlegges skal legges til Veines på Sørøya i Vest-Finnmark.

Endelig beslutning er ennå ikke tatt, men selskapet har sammen med Hasvik kommune startet prosessen med reguleringsplan, skriver IntraFish

Kommunikasjonssjef Astrid Aam i Cermaq Norway vil ikke oppgi prislapp på prosjektet til IntraFish. Men hun avviser ikke at det kan dreie seg om noen hundre millioner kroner, som slike anlegg gjerne koster.

Fra før har Cermaq fire settefiskanlegg i Nordland, men ingen i Finnmark. Selskapet produserer laks kun nord for Polarsirkelen, i Nordland og Finnmark.

I fjor solgte Cermaq 70.500 tonn laks i Norge i sløyet vekt og 184.000 tonn på verdensbasis. Konsernet kniver med AquaChile om å være verdens nest største lakseprodusent. I Norge er selskapet fjerde størst.

zoomKommunikasjonssjef Astrid Aam.
Kommunikasjonssjef Astrid Aam.

Positiv ordfører

Anlegget som planlegges i Finnmark, skal legges til Veines ved kommunesenteret Breivikbotn i Hasvik på Sørøya i Vest-Finnmark.

Første steg er å få prosjektet inn i kommunens reguleringsplan.

- Vi er en fiskerikommune og lakseoppdrett er ei framtidsnæring. Til nå har vi bare positive erfaringer med den, sier Ap-ordfører Eva Husby til Klassekampen.

Hun håper på nærmere 25 nye arbeidsplasser i kommunen som har rundt 1000 innbyggere. Hun håper også på at lokale leverandører får delta maksimalt under anleggsperioden.

Cermaq har også søkt om to sjølokaliteter i kommunen. De har ikke aktivitet der fra tidligere.

zoom
Ordfører Eva Danielsen Husby (Ap) i sjømatkommunen Hasvik i Finnmark. Arkivfoto

Fire-fem år

Aam sier til IntraFish at man ennå ikke vet når et eventuelt anlegg vil stå ferdig, men at det kan dreie seg om kanskje fire til fem år.

Godkjent reguleringsplan vil være grunnlaget for en fremtidig søknad til Fiskeridirektoratet om konsesjon til å produsere 10-12 millioner smolt i året. Settefiskkonsesjon og prosjektering må være på plass før Cermaq kan ta en endelig beslutning.

Flere kommuner har vært vurdert. Aam vil ikke oppgi hvilke.

- Vi har sett på ulike alternativer, og Veines er en godt egnet lokalitet for et eventuelt nytt settefiskanlegg, sier Aam.

zoomParti fra kommunesenteret Breivikbotn i Hasvik kommune.
Parti fra kommunesenteret Breivikbotn i Hasvik kommune.

Forbereder vekst i nord

- Blir det et gjennomstrømmings- eller resirkuleringsanlegg?

- Hvis vi bestemmer oss for å bygge, vil det bli et anlegg basert på resirkuleringsteknologi, sier hun.

Cermaq har rundt 40 lokaliteter i Nordland og Vest-Finnmark. Selskapet forbereder seg på vekst i Finnmark.

- Vi har ikke settefiskproduksjon i Finnmark fra før, og en eventuell etablering vil være en strategisk utvikling av regionen for Cermaq. I tillegg vil en fremtidig etablering bidra til å optimalisere tilgangen på settefisk for virksomheten vår i hele Nord-Norge, samt forberede oss for fremtidig vekst, sier Aam til IntraFish.

Klassekampen omtalte mandag Hasvik-prosjektet og vinklet på at ordføreren «jubler for oppdrett». I østfylket er ikke alle ordførere like begeistret. I Vardø sa kommunestyret nylig nei til oppdrett.

Les flere saker fra IntraFish: 

( VILKÅR )
 
Del saken