Her våkner fisken opp etter badebehandling og vaksinering.Foto: Karoline Skaar Amthor
Her våkner fisken opp etter badebehandling og vaksinering.Foto: Karoline Skaar Amthor
Her våkner fisken opp etter badebehandling og vaksinering.Foto: Karoline Skaar Amthor

Laksen bades i «snille» bakterier for å få bedre vekst og helse

Når laksen er i vann med bakterier fra Previwo, ser den nesten litt avslappet ut, synes Karoline Skaar Amthor.

- Vi leverer kommersielle produkter basert på gode bakterier som er identifisert gjennom mange år med forskning, og som vi ser er bra for laksen på mange ulike måter, sier Amthor i denne podkasten:

- Vanvittig vanskelig

Hun er leder for teknisk og kommersiell utvikling i Previwo, og har vært med de to siste årene. Selskapet ble startet for fem år siden. I forsøk har bakteriene de bruker gitt flere positive effekter, som lavere dødelighet, bedre vekst og mindre sårutvikling.

Et par millioner fisk har badet i bakteriene fra Previwo så langt.

- Det å dokumentere effekten av forebyggende tiltak i en industri som bærer preg av så mange variabler, er vanvittig vanskelig. Vi har gode resultater på lab, men det å få de samme gode resultatene i stor skala er krevende. Det gjelder for alle forebyggende tiltak, sier Amthor.

Fikk inn ny eier

Flere produkter basert på probiotika, altså «snille» bakterier, er på gang. Investeringsselskapet Kistefos gikk inn på eiersiden i fjor.

- Det er gøy at de også ser verdien i det vi driver med, selv om det er lange prosesser, fordi det er så viktig for næringen, sier Amthor.

Hør mer om hvordan de jobber for å få vist effekten av det de holder på med og hva bakterier egentlig kan gjøre for fisken. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her er noen utvalgte episoder:

( VILKÅR )
 
Del saken