SOM NY: «Bømmelfjord» ser svært godt holdt ut. Her fotografert med drone på vei til Langevåg.Foto: BERNT SORTLAND
SOM NY: «Bømmelfjord» ser svært godt holdt ut. Her fotografert med drone på vei til Langevåg.Foto: BERNT SORTLAND
SOM NY: «Bømmelfjord» ser svært godt holdt ut. Her fotografert med drone på vei til Langevåg.Foto: BERNT SORTLAND

Eidesvik Havfiske - bunnsolid pengemaskin med ny båt

Eidesvik Havfiske i Bømlo satser tungt på fiskeri og har kjøpt sin tredje store fiskebåt, den pelagiske tråleren «Bømmelfjord», tidligere Magnarson.

- Det var utrolig kjekt med alle som kom om bord dagen båten kom til Langevåg, både barn, ungdommer og eldre. Cirka 350 var innom denne ettermiddagen, sier Lars Magne Eidesvik i Eidesvik Havfiske til Fiskeribladet.

zoomTRIO: «Elisabeth», «Bømmelbas» og «Bømmelfjord».
TRIO: «Elisabeth», «Bømmelbas» og «Bømmelfjord».

Skinner som ny

«Bømmelfjord» er en 69 meter lang og 13,8 meter bred pelagisk tråler bygget i 2003. 

Selger var Taranger Fiskeri fra Austevoll, og båten hadde navnet «Magnarson» før den ble solgt. Den har også tidligere hatt navnet «H. Østervold».

zoomFORNØYD: Lars Magne Eidesvik i Eidesvik Havfiske satser stort på fisker. Eidesvik Havfiske-konsernet har kjøpt sin tredje store fiskebåt, den pelagiske tråleren «Bømmelfjord». Fra før hadde konsernet ringnotbåten «Elisabeth» og den pelagiske tråleren «Bømmelbas».
FORNØYD: Lars Magne Eidesvik i Eidesvik Havfiske satser stort på fisker. Eidesvik Havfiske-konsernet har kjøpt sin tredje store fiskebåt, den pelagiske tråleren «Bømmelfjord». Fra før hadde konsernet ringnotbåten «Elisabeth» og den pelagiske tråleren «Bømmelbas».

- Hva har dere gjort med båten, den skinner jo som ny?

- Vi har ikke pusset noe spesielt etter overtagelsen - kun navn, fiskerimerke og rederimerke og lignende er satt på. Den er godt holdt å nå er det bare å komme seg på fiske og tjene penger, sier Eidesvik.

- Når skal dere ut?

- Vi går til Måløy søndag så ut å tråle kolmule og senere NVG, sier Eidesvik.

«Bømmelfjord»

Lengde: 69 meter

Bredde: 13,80 meter

6180 HK

Lastekapasitet: 2000 tonn.

Ti lugarer med plass til 13 personer.

Byggeår: 2003.

Tre store båter

Eidesvik Havfiske har ikke byttet båt, men kjøpt sin tredje fiskebåt, en fullstrukturert pelagisk tråler. I tillegg til «Bømmelfjord» har rederiet den pelagiske tråleren «Bømmelbas» og ringnotbåten «Elisabeth».

zoomTRIO: «Bømmelfjord» i spissen foran «Bømmelbas» og «Elisabeth».
TRIO: «Bømmelfjord» i spissen foran «Bømmelbas» og «Elisabeth».

«Bømmelbas» er en strukturert pelagisk tråler med kvoter på kolmule, makrell, sei, Nordsjøsild, tobis, øyepål, NVG-sild og lodde. 

«Elisabeth» er en ringnotbåt med kvoter på makrell, Nordsjøsild, NVG-sild, lodde, brisling og hestemakrell. Men konsernet er også godt inne i oppdrettsbransjen.

Fiskeri og oppdrett

- Vi er en familiebedrift som driver innen fiskeri og lakseoppdrett med settefisk på Bømlo og matfisk i Ryfylke. Vi har en større eierandel i slakteriet Espevær Laks, og noe eiendom. I påsketider i år tok vi i bruk vårt nye RAS-anlegg på Eidesvik Settefisk. I 2018 tok vi i bruk nytt bøteri og lagerbygg. For å utnytte kapasiteten til «Elisabeth» og «Bømmelbas» er disse dobbeltsertifiserte som både fiskebåt og lastebåt, så disse kan dermed også utføre offshoreoppdrag innimellom, sier han.

Kommende generasjon vil fiske

- Hvor mange ansatte er det i konsernet?

- Vi har nå cirka 60 ansatte i tillegg til lakseslakteriet, sier Eidesvik og legger til:

- Familien har drevet med fiske i flere generasjoner, og det kan se ut som det også kan bli drevet med fiske den kommende generasjonen.

zoom«Bømmelfjord»
«Bømmelfjord»

Mange selskap

Eidesvik Havfiske-konsernet består av datterselskapene Seafarm as, Eidesvik Seafood as, Eidesvik Eiendom as, Eidesvik Atlantic as og Eidesvik Fiskeri as. Datterdatterselskapene Eidesvik Settefisk as, Bømmeløy Notbøteri as, Bømmelvåg as, Eidesvik Laks as, Eidesvik Rensefisk as, M. Eidesvik & Sønner as, Elisabeth as, Eidesvåg as og Bømmelbas as hører også til konsernet.

Eidesvik Fiskeri er morselskap for de fiskebåteiende selskapene og har ingen egen drift.

Solid balanse

Eidesvik-konsernet omsatte i fjor for 289 millioner kroner og hadde et driftsresultat på 98 millioner kroner. Ordinært resultat før skatt var på 90 millioner kroner.

- Gode tall?

Tallene er helt grei de, sier Eidesvik.

Konsernets balanse for 2018 viser en egenkapital på 536,5 millioner kroner og en totalkapital på vel 926 millioner kroner. Langsiktig gjeld er på 305,7 millioner kroner. Konsernets egenkapitalandel er på 58 prosent.

Konsernet er heleid av Eidesvik-familien. Havgylt as (Magne Eidesvik), Bømmelhav (Lars Magne Eidesvik), Langboen (Mathias Eidesvik), Alken (Celius Eidesvik) og Blue Bell as (Einar Eidesvik) har 20 prosent av aksjene hver.

Eidesvik Havfiske asKonsern
Tall i mill. kr20182017Endr. i %
Driftsinntekter288,67296,23-2,6
Driftsresultat97,95113,26-13,5
Resultat før skatt90,13108,88-17,2
( VILKÅR )
 
Del saken