Toktet skulle foregå på Moffen-flaket, men isen satte en effektiv stopper for arbeidet. Foto: Ann Merete Hjelset/Havforskningsinstituttet
Toktet skulle foregå på Moffen-flaket, men isen satte en effektiv stopper for arbeidet. Foto: Ann Merete Hjelset/Havforskningsinstituttet
Toktet skulle foregå på Moffen-flaket, men isen satte en effektiv stopper for arbeidet. Foto: Ann Merete Hjelset/Havforskningsinstituttet

Forskerne måtte gjøre vendereis da dette møtte dem på toktet

Iskartene viste åpent farvann, men bare noen timer før forskerne var på plass, kom nordavinden.

Havforskningsinstituttet skulle undersøke hvor mye haneskjell som finnes nord på Svalbard i sommer. Det ble ikke bare-bare.

- Vi måtte sette i gang en plan B, fastslår Jan H. Sundet, forsker ved Havforskningsinstituttet og bestandsansvarlig for haneskjell. 

Planen var å gå til tidligere fiskefelt for haneskjell ved Moffen. Dette området ligger på rundt 80 grader nord. Iskartet hadde vist åpent farvann i området i lengre tid.

- Så vi sjanset på å dra dit. Men akkurat det døgnet vi gikk nordover begynte en sterk nordavind. Da vi kom frem, var det tett drivis helt inntil land. Selv om vi hadde et isgående fartøy med «Helmer Hanssen», gikk det ikke, sier Sundet. 

Tilbake til Bjørnøya

De lå en stund og ventet, men måtte innse at de måtte ta et valg. Dermed gikk turen sørover igjen til Spitsbergenbanken og Bjørnøya.

- Hvis vi skulle nå ned til Bjørnøya måtte vi bestemme oss fort, ellers er det ikke sikkert vi hadde fått jobbet der heller. Det viste seg å være en riktig avgjørelse. Det åpnet seg ikke opp igjen. Det ble bare mer og mer is inntil land på nordsida.

- Hvordan er det å bare måtte snu etter en så lang tur? 

- Det er jo 30 timers steaming. Men sånn er det bare. Være kan vi ikke gjøre så mye med.

zoomDet ble fangst, men toktet måtte sette kursen mot Spitsbergenbanken og Bjørnøya i stedet for Moffen. Fra venstre: Jan H. Sundet, Ronny Johansen og Jan-Roald Dalsbø. 
Det ble fangst, men toktet måtte sette kursen mot Spitsbergenbanken og Bjørnøya i stedet for Moffen. Fra venstre: Jan H. Sundet, Ronny Johansen og Jan-Roald Dalsbø. 

 

Nytt, gammelt fiske

Haneskjell er i kamskjell-familien og en subarktisk art. Frem til 1992 foregikk det et norsk fiske etter skjellene i Svalbardsonen. Men det ble bråstopp i i 1992 etter at ressursene var blitt utfisket og fisket ulønnsomt. 

Skjellskraping som fiskemetode ble dessuten forbudt.

To norske selskaper jobber med å utvikle andre og mer skånsomme metoder for å fangste haneskjell igjen. Og de er avhengige av å vite mer om ressursgrunnlaget.

Sikre tidligere data

Havforskerne var i Bjørnøya-området også i desember i fjor for å undersøke forekomstene av skjellene der. Nå ville de sikre seg bedre data derfra for å forbedre bestandsestimatene. Dette skulle gjennomføres med en ny og enklere metode for undervannsopptak. 

Første gangen hadde de nemlig med seg en videoslede som opprinnelig er utviklet for å observere kongekrabbe. Denne ga ikke fullgode data på skjelltettheten på feltene.

Rapporten etter dette toktet blir først klart i høst, men allerede på nyåret var det klart at bildene var så som så.

zoomVideosleden forskerne prøvde ut for første gang - med hell. Sundet forteller at den var lett å få både inne og ut. 
Videosleden forskerne prøvde ut for første gang - med hell. Sundet forteller at den var lett å få både inne og ut. 

Nytt, hjemmesnekret utstyr

Sundet og kollegene utviklet en ny type slede som er mindre, billigere og enklere. Den går på bunnen og kommer dermed mye nærmere skjellene som er langt mindre enn kongekrabber. Forskerne gikk fra å filme to-tre meter over bunnen til en halv meter. 

- Vi regnet med å få bedre data på tettheten på skjellene med denne metoden, og det ser det ut som vi får, sier Sundet. 

Nå som sommerferien er over skal de gå gjennom filmene fra det nyeste toktet. Rapporten fra desembertoktet blir forhåpentlig klar i løpet av et par uker. 

zoomForskerne utførte skrapetrekk på bunnen i tillegg til å filme med sleden.
Forskerne utførte skrapetrekk på bunnen i tillegg til å filme med sleden.
( VILKÅR )
 
Del saken