PÅ RETT KJØL: «Nesejenta» i Hirtshals havn etter å ha blitt snudd på rett kjøl der i slutten av mars. Foto: J A Rederiet
PÅ RETT KJØL: «Nesejenta» i Hirtshals havn etter å ha blitt snudd på rett kjøl der i slutten av mars. Foto: J A Rederiet
PÅ RETT KJØL: «Nesejenta» i Hirtshals havn etter å ha blitt snudd på rett kjøl der i slutten av mars. Foto: J A Rederiet

«Nesejenta» utsatt fire måneder etter skroghavari. Fra oktober er rederiet uten båt.

1. desember er ny dato for overlevering av «Nesejenta» til rederiet på Lindesnes.

«Nesejenta» til Fjeldsgård-rederiet Nesefisk AS tippet rundt 20. mars i år i forbindelse med slep av skroget fra skrogverftet i Gdansk i Polen til Vestværftet i Hvide Sande i Danmark som har oppdraget med å utruste den kombinerte garn- og snurrevadbåten.

Etter planen skulle båten ha stått ferdig 15. august, men havariet på danskekysten gjør at nybygget blir 3,5 måneder forsinket.

Skiftet alle motorer

- Det som skjedde var trist, men det er utenfor vår kontroll. Vi forholder oss nå til 1. desember som den nye datoen for ferdigstilling av båten, sier reder Edvard August Fjeldskår til Fiskeribladet.

zoomReder Edvard August Fjeldskår
Reder Edvard August Fjeldskår

Han forklarer at de tre motorene og andre installasjoner måtte skiftes ut som følge av det som skjedde etter at båten ble liggende med kjølen i været til den ble tatt til land i havna i Hirtshals og snudd etter noen dager.

- Vi skulle gjerne hatt båten i tide. Nå blir vi i stedet uten båt fra oktober til desember etter at vi har avtalt salg av «Nesejenta» vi har nå med levering i oktober, sier Fjeldskår.

Garn og snurrevad

Alle de fire tidligere båtene med navnet «Nesejenta» i rederiet har drevet med garn. Den nye båten skal i tillegg til garn, fiske med snurrevad.

- Dette er et nytt redskap for oss og vi er veldig spente på å ta det i bruk i tillegg til fortsatt garnfiske, sier Fjeldskår. 

 - Blir det mest garn eller snurrevad? 

 - Det er blant de tingene vi er spente på.

50-millionersbåten på 35 x 9 meter skal fortsatt drive med levering av fersk fisk, og vil ikke ha fryseri om bord. Det er turer på tre-fire dager som gjelder.

Torsk i vekst i Nordsjøen

- Vi benytter av oss at vi er nært et stort ferskfiskmarked både i Norge og EU og ser for oss at vi kan øke fisket etter blant annet lysing og hyse når vi skal ta i bruk snurrevad i tillegg til garn, sier Fjeldskår som noterer seg en positiv utvikling for torsk i Nordsjøen. 

 - Forskerne har ikke fanget det opp, men vi ser at det er en ny generasjon med torsk i vekst og utvikling i Nordsjøen. Det synes vi er gøy etter mange magre år og kvoter med torsk der, sier han.

( VILKÅR )
 
Del saken