Illustrasjon av Havfarm 2. Foto: NSK Ship Design
Illustrasjon av Havfarm 2. Foto: NSK Ship Design
Illustrasjon av Havfarm 2. Foto: NSK Ship Design

Slik vil Havfarmen 2 se ut: Den blir 304 meter lang og 63 meter bred

Den nye Havfarm 2 blir litt kortere, litt bredere og enda penere, ifølge prosjektleder i NSK Ship Design.

- Vi er på mange måter ferdig med selve konseptet, vi vet hvordan det fungerer og hva som skal til. Vi kan begynne å produsere tegninger til verft. Det vi jobber med nå er en optimaliseringsrunde. Kan vi gjøre det bedre, få ned kostnadene og opp farten? Vi har tro på å realisere prosjektet, det er gjennomførbart, sier prosjektleder Håkon Ådnanes i NSK Ship Design.

Havfarm 2, slik den er designet nå, har en kapasitet på 10.000 tonn fisk, det samme som Havfarm 1. Den er 304 meter lang og 63 meter bred. Altså litt kortere og bredere enn sin forgjenger. 

Havfarm 2 skal bruke fremdriftsmaskineri, eller trøstere, for å holde seg i posisjon.

- Den har et anker som den ligger på til vanlig, fordi det er unødvendig å bruke fremdriftsmaskineri når det er lite vær og vind, men det har ingenting med sikkerhet å gjøre. I storm så er ikke ankeret tilstrekkelig. Vi har ankeret for å spare drivstoff, sier Ådnanes.

zoomHaakon Ådnanes, prosjektleder i NSK Ship Design.
Haakon Ådnanes, prosjektleder i NSK Ship Design.

Skal holde posisjon uansett

Det som har vært mest utfordrende med å designe Havfarm 2 er nettopp denne dynamiske posisjoneringen. 

For dynamisk posisjonering har man egne regelverk og prosedyrer, hvor man vanligvis skal kunne avbryte operasjoner i sjø raskt hvis man får problemer. Det er ikke så lett i havbruk, ifølge Ådnanes.

Her skal man drive med oppdrett av fisk, og vi kan ikke bare avbryte operasjoner hvis man får problemer. Vi må bygge opp sikkerheten på en helt annen måte. Hvis det tar fyr i et maskinrom på en vanlig båt, så er det katastrofe. På Havfarm 2 skal man kunne ligge med full fyr i et maskinrom i den verste stormen som har vært i manns minne - og man skal kunne holde posisjon likevel - man skal ikke gå på grunn.

- Hvordan har det vært å jobbe med den andre versjonen?

Det har vært utrolig gøy, kanskje enda mer gøy enn med Havfarm 1. Havfarm 1 var den først som søkte om konsesjoner, og det ble litt mye politikk. Med Havfarm 2 var det enda ryddigere fra starten av, og det gjør det enda kjekkere for en ingeniørnerd som meg.

Lav miljøpåvirkning

Kommunikasjonssjef i Nordlaks, Lars Fredrik Martinussen sier bakgrunnen for både utviklingstillatelsene og for havfarmprosjektet er å utvikle teknologi for å bidra til å løse miljø- og arealutfordringer i havbruksnæringen. 

Den flyttbare «havfarm 2» vil gjøre det mulig å ta i bruk enda mer eksponert sjøareal enn «havfarm 1». Men for å gjøre det på en trygg og forsvarlig måte må vi også ha tilgang til en skjermet lokalitet som vi kan flytte til når de mest eksponerte lokalitetene er utilgjengelig på grunn av vær.

zoomKommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks.
Kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks.

Han sier dette er enda et steg i å ta i bruk mer av kystsonen til havbruk. 

Vi tror det vil være gode tiltak, både for å gi fisken optimale betingelser ute i eksponert farvann og for å gi lav påvirkning på miljø. Ute i eksponert farvann, er det 600 meter dypt og langt fra land. Det er et område som det ikke er mulig å utnytte hele året, man kan ikke ligge der til enhver tid.

Spørsmålet om plassering må avklares før man starter bygging, presiserer Martinussen. 

- Lokalitetsspørsmålet er en viktig milepæl før vi går videre. Vi må ha en større trygghet på lokalitet før vi går videre med den tekniske delen, sier Martinussen.

Her kan du høre podkast med Håkon Ådnanes fra 2018 hvor han snakker om designet av de to havfarmene.

Les også disse sakene: 

( VILKÅR )
 
Del saken