EN MILLIARD: Russisk rederi investerer over en milliard kroner i flåtefornying.Foto: Pella Shipyard
EN MILLIARD: Russisk rederi investerer over en milliard kroner i flåtefornying.Foto: Pella Shipyard
EN MILLIARD: Russisk rederi investerer over en milliard kroner i flåtefornying.Foto: Pella Shipyard

Russisk fiskerigigant gjør milliardinvestering for å oppgradere krabbeflåten

Den russiske fiskerigiganten LLC Antey planlegger å investere i overkant av 82 millioner pund over de neste fem årene for å oppgradere sin krabbeflåte.

Det Vladivostok-baserte rederiet, som er en av de største kvoteholderne i Russlands fjerne østen, skal i midten av juni sette kursen for Barentshavet med nybåten «Rusj», for å gjøre et forsøksfiske på krabbe. Senere skal de også fiske i Fjernøsten. 

Det nye fartøyet som er utviklet av verftet Pella og LLC Antey for spesialisert fangst og prosessering av rød kongekrabbe, opilio snøkrabbe, blå krabbe og andre krabbeformer, med såkalte kjeglefeller.

Syv nye fartøy

Kurver som er plassert i en kjølt sjøvannstank (RSW) med 461 kubikkmeter lagringskapasitet, brukes til transport av levende krabbe.

Krabbebåten har en total lengde på 50,5 meter, en bredde på 12,6 meter, bruttotonnasje på 1182 tonn og er utstyrt med en Wartsila 6L20 1200 kW dieselmotor. Fartøyet skal driftes med et mannskap på 28 personer.

Dette nye fartøyet skal imidlertid ikke være det eneste nybygde krabbe- og prosesseringsfartøyet for LLC Antey. I april signerte selskapet en avtale med Nakhodka verft om bygging av ytterligere seks nye krabbefartøy. 

Bygges over fem år

Rederiet avslørte ikke den totale kostnaden for skipene, men eksperter anslår at den totale investeringen til et nivå på rundt 82,7 millioner pund. Med dagens valutakurser utgjør det over en milliard norske kroner.

Selskapet forventer at alle fartøyene skal bygges i løpet av de neste fem årene.

LLC Antey bygde opp sin fangstandel på krabbekvote-auksjonene som ble holdt av Russlands fiskeribyrå Rosrybolovstvo, høsten i fjor, og ble et av Russlands fem største krabbefangst-rederier.

17 fartøy

For tiden driver LLC Antey 17 fartøy som fisker i Okhotskhavet, Beringhavet og Japanhavet, samt i havene i Ross og Amundsen. Den viktigste arten er krabbearter fra Østen, laks, torsk, pollock og makrell, som den eksporterer, bearbeidet til sjøs og lever til Kina, Japan, Sør-Korea og USA.

I fjor leverte Antey rundt 4.000 tonn rød kongekrabbe og 2.000 tonn opilio snøkrabbe til Kina, og utgjorde 35 prosent av den totale russiske krabbeforsyningen til landet, ifølge Antey.

( VILKÅR )
 
Del saken