Nekst AS sitt konsept med senket laksemerd.Foto: Nekst AS
Nekst AS sitt konsept med senket laksemerd.Foto: Nekst AS
Nekst AS sitt konsept med senket laksemerd.Foto: Nekst AS

Nå er det endelig bestemt at Nekst får to utviklingstillatelser

Selskapet søkte opprinnelig om 16 tillatelser til konseptet «Havliljen». De endte med å få to.

Torsdag fikk Nekst det formelle tilsagnet fra Fiskeridirektoratet. I november i fjor ble selskapets klage avvist av Nærings- og fiskeridepartementet, og allerede da ble det klart at selskapet fikk maks 2 av 16 omsøkte tillatelser.

Konseptet består av merder med flytekrage, notpose, tilhørende rammefortøyning og en sentral fôrflåte. Det er mulig å senke konstruksjonen med en bunnfast vinsj.

Hver merd skal ha en diameter på rundt 50 meter, og notens dybde skal være rundt 30 meter.

- Nå jobber vi videre, med de to konsesjonene vi har fått. Vi fremarbeider et prosjekt som inneholder de to tillatelsene. De to tillatelsene byr ikke på de beste økonomiske betingelsene, og det er en tung investering, sa styreleder i Nekst Kjell Audun Aasen til IntraFish i november 2019.

I 2017 opplyste selskapet at de hadde inngått intensjonsavtale med «en stor europeisk matvareprodusent» om finansiering på nær 3 milliarder kroner for det de omtalte som «verdens største landbaserte lakseoppdrettsanlegg». Planen var å ha et anlegg på land i Florø med kapasitet på 20.000 tonn i året, og sette ut fisk på 2,7 kilo i «Havliljene» sine.

- Den avtalen har vi ikke gått videre med som del av utfallet av søkingen om utviklingstillatelsene. Vi valgte å ikke gå videre med den avtalen, på bakgrunn av hva som kom til å skje videre med færre utviklingstillatelser. Den intensjonsavtalen ble brutt for en stund siden nå. Nå etablerer vi en ny konstellasjon, sa Aasen i november.

( VILKÅR )
 
Del saken