Utility Vessel (UV) 2613 er siste produktserie ut fra nederlandske Damen Ship Group.Foto: Damen
Utility Vessel (UV) 2613 er siste produktserie ut fra nederlandske Damen Ship Group.Foto: Damen
Utility Vessel (UV) 2613 er siste produktserie ut fra nederlandske Damen Ship Group.Foto: Damen

Den aller nyeste Damen fra Nederland

For noen dager siden ble en Multi Cat arbeidsbåt levert til bruk i skotsk oppdrettsindustri. Nå letter verftet på sløret til en helt ny Damen-båt på 26 meter.

Den nederlandske verftsgiganten Damen Shipyards Group lanserer nå ytterligere en type arbeidsbåt til sitt allerede rikholdige utvalg.

Damen er blant annet kjent for arbeidsbåter i Multi Cat og Shoalbuster-serien, som er ferdigskrog med modulløsninger. Det gjør at verftet kan kutte i leveringstid overfor kunde.

Utility Vessel

Den nye produktserien er lyder navnet Damen Utility Vessel (UV) 2613, og bygger på erfaringene fartøyutviklerne i Damen har gjort seg med arbeidsbåtene de har produsert tidligere.

Ifølge en pressemelding fra Damen, skal den kunne håndtere «alt fra høsting til nettrensing og dykkerstøtte til lisensiering».

Fremoverlent

UV 2613 er utviklet etter tilbakemeldinger fra markedet, sier selskapet i meldingen.

Designet «er fremoverlent», og verftet har hatt bærekraft i tankene. Fartøyet kan leveres med verftet sitt egen NOx-katalysator, og er derved forberedt på å fylle kravene til NOx-bestemmelsene i regulativet IMO Tier III. Katalysatoren kan også ettermonteres. Også hybridløsning med batteri til stille operasjoner kan leveres.

zoomMike Besijn er salgsjef i Damen-verftet.
Mike Besijn er salgsjef i Damen-verftet.

Har lyttet til markedet

Azimut- og baugthrustere skal sikre gode manøvreringsegenskaper.

- Basert på tilbakemeldinger vi har mottatt fra markedet har vi designet et allsidig fartøy i stand til å takle et bredt spekter av oppgaver, med god bruk av funksjoner til å sikre driftssikkerhet og bærekraft, sier salgssjef i Damen, Mike Besijn i pressemeldingen.

Sikkerhet viktig

Verftet forteller at HMS står i førersetet i fartøyet på nær 200 bruttotonn, med høy baughøyde og fribord på minimum én meter. Dette skal sikre oversvømmelse av dekk selv i tung sjø.

Fartøyet har en bredde på 12,8 meter, og skal være stabilt uten kompenserende tiltak.

Damens modultankegang gjør at fartøytypen er svært fleksibel også for brukeren. 

Fleksible løsninger

Dynamisk posisjonering, fortøyningssystemer og slepevinsj er utstyr som kan installeres. Fartøyet kan utstyres med rampe for ferge- og dykkeoppdrag, som også står på listen over fleksible løsninger for UV 2613.

Et dekk på hele 110 kvadratmeter, og lastekapasitet på 85 kubikkmeter skal gi gode muligheter for både våte og tørre transportoppdrag.

Er klare til å bygge

Krankapasiteten er også hyllevare, og båten kan leveres med flere kraner. Største krankapasitet blir da på 220 tonnmeter.

- Vi har allerede gjennomført mulighetsstudiene og fullført den detaljerte prosjekteringen av designen - vi er klare til å bygge dette, sier Besijn.

( VILKÅR )
 
Del saken