Midt-Norsk Havbruk mottar tredjegenerasjons Aquatraz fra Fosen Yard. Foto: Midt-Norsk Havbruk
Midt-Norsk Havbruk mottar tredjegenerasjons Aquatraz fra Fosen Yard. Foto: Midt-Norsk Havbruk
Midt-Norsk Havbruk mottar tredjegenerasjons Aquatraz fra Fosen Yard. Foto: Midt-Norsk Havbruk

Nå får Midt-Norsk Havbruk enda en Aquatraz-merd

I dag leveres den fjerde Aquatraz-merden til oppdrettsselskapet fra rederiet Fosen Yard.

Det kommer frem i en pressemelding fra Midt-Norsk Havbruk. 

Konstruksjonen skal overleveres i dag, fredag 24. april, til oppdrettsselskapets lokalitet Kipholman i Nærøysund kommune i Trøndelag. Den første Aquatraz-merden ble sjøsatt i 2018 etter at selskapet ble tildelt fire utviklingskonsesjoner. 

Det er blitt levert totalt fire merder, fordelt på tre generasjoner fra Fosen Yard siden september 2018. 

- Teknologiutviklingen har gått betydelig raskere enn det vi så for oss i starten av prosjektet. Dette hadde ikke vært mulig uten et tett og godt samarbeidet mellom Seafarming Systems, Fosen Yard og Midt-Norsk Havbruk, sier Steingrim Holm, prosjektleder i Midt-Norsk Havbruk i pressemeldingen.

5000 tonn laks produsert i Aquatraz-merdene

- Aquatraz-prosjektet skulle vise seg å bli enda mer interessant og viktigere for oss enn vi kunne håpet på. Det å ha vært med å utvikle byggeteknikk og byggeprosess for fremtidens merder sammen med Steingrim og Alf Reidar har utviklet oss og tatt oss et langt steg videre inn i vår satsing på havbruksnæringen. Prosjektet har allerede gitt oss flere muligheter og oppdrag vi ellers ikke ville kunne ha fått, sier administrerende direktør i Fosen Yard, Anders Strausheim i meldingen.

Holm uttaler seg også om resultatene fra de tidligere generasjonene med Aquatraz-merder i pressemeldingen: 

- De to første generasjonene, Aquatraz G1 og G2, har fungert svært godt teknisk. De biologiske resultatene har vært gode, med reduksjon i lusepåslag i forhold til konvensjonelle merder med luseskjørt. Med nye G3 tar vi det et stort steg videre med hensyn til beskyttelse mot lus.

Siden oktober 2018 har Midt-Norsk Havbruk produsert laks i tre Aquatraz-merder i Trøndelag. Samlet driftstid på merdene er over 3 år, og til sammen er om lag 5000 tonn laks produsert.

zoomDette er mannen bak teknologien som benyttes i Aquatraz-merdene til Midt-Norsk Havbruk, Alf Reidar Sandstad. 
Dette er mannen bak teknologien som benyttes i Aquatraz-merdene til Midt-Norsk Havbruk, Alf Reidar Sandstad. 

Nyeste merden har 10 meter dypere luseskjørt

Alf Reidar Sandstad er mannen bak teknologien som benyttes i Aquatraz-merdene. Han forteller i meldingen at tredjegenerasjons Aquatraz har et ti meter dypere luseskjørt sammenlignet med første og annengenerasjon. 

- De gode erfaringene med vanntilførselssystemet i første og annengenerasjon av merdene har åpnet opp for at vi på generasjon tre kunne øke skjørtdybden til hele 18 meter og slik beskytte fisken bedre mot lus, uten at dette representerer en risiko for fisken, sier Holm. 

Aquatraz G3 er også utstyrt med nødaggregat som starter automatisk ved bortfall av normalstrøm, noe som sikrer vannkvaliteten i merden til enhver tid. 

Åpner opp for flere andre aktører

- Når det settes ut fisk i Aquatraz G3 i mai 2020 forventer vi i løpet av sommeren å få dokumentert de gode effektene av dypere skjørt og bedre vannutskifting. Erfaringene gjennom sommeren vil så tas med i sluttfasen av prosjektering for fjerde og siste generasjon Aquatraz utviklet i samarbeid med Midt-Norsk havbruk, sier Holm 

Videre kommer Fosen Yards til å forbedre merdene for å produsere fjerdegenerasjons Aquatraz, samtidig som den skal gjøres klar for markedet. 

- Vi åpner derfor allerede fra sommeren 2020 opp for at andre aktører kan melde sin interesse for merden og bli med på siste fase med levering av merder høsten 2021. For oss har dette vært en flott reise så langt, og vi gleder oss til fortsettelsen, sier Sandstad. 

Les også:

( VILKÅR )
 
Del saken