Frosset filet i sorterings- og pakkingsrobot.Foto: Valka
Frosset filet i sorterings- og pakkingsrobot.Foto: Valka
Frosset filet i sorterings- og pakkingsrobot.Foto: Valka

Inngår kontrakt om robotpakking

Det islandske høyteknologiselskapet Valka og sjømatselskapet Fisk Seafood har underskrevet en avtale om et nytt system for sortering og automatisk pakking av lettsaltede frosne fileter.

Systemet veier, sorterer og pakker produkter automatisk til esker, og reduserer samtidig ressurssvinn for hver pakket eske. Kontraktsbeløpet er på circa 600.000 euro.

- Jeg er ganske sikker på at tiden til avkastning vil være kort. Den viktigste fordelen oppnås med sorteringspresisjon; automatiseringsnivået vil imidlertid også muliggjøre direkte vinning med hensyn til lønnskostnader, sier Asmundur Baldvinsson, sjef for landbasert produksjon hos Fisk Seafood, i pressemeldingen.

Ettersom tradisjonelle pneumatiske armer brukt i pakkeprosessen kan skade og potensielt ødelegge tynne deler slik som haler på produktene, er Valka Packing Robot designet med en spesiell karusell. 

- Karusellens innebygde biler henter og transporterer produktet forsiktig. En integrert kartesisk robot fører deretter delen for levering forsiktig rett over den endelige emballasjen. Systemet gjør det mulig å bevege produkter forsiktig og jevnt gjennom karusellen, uten at produktet blir nedslitt eller ødelagt, beskriver produsenten i meldingen.

Tekfisk har tidligere omtalt pakkesystemet til Arctic filet, som skal gi bedre kapasitet og kontroll ved produksjonsbedriften. Denne bedriften er i ferd med å robotisere hele pakkelinjen sin, og bruker Danske Damgaard Automatik sin «Cube».

( VILKÅR )
 
Del saken