Gründer Arne Berge i Fishglobe (t.v.) og Egil Bergersen i Aquafarm Equipment.Foto: Eivind Senneset
Gründer Arne Berge i Fishglobe (t.v.) og Egil Bergersen i Aquafarm Equipment.Foto: Eivind Senneset
Gründer Arne Berge i Fishglobe (t.v.) og Egil Bergersen i Aquafarm Equipment.Foto: Eivind Senneset

- Vi påvirker allmenningen mye mindre, så konsesjonsavgiftene burde vært lavere

Lukket teknologi i sjø er billigere å etablere enn RAS-anlegg, men det er likevel en konkurranseulempe mellom sjø og land.

Det mener daglig leder Egil Bergersen i Aquafarm Equipment og gründer Arne Berge i Fishglobe. De leverer begge lukkede anlegg i sjø og deltok på Tekfisk-arrangementet «Når laksen lever i lukkede anlegg« forrige måned. 

- Det blir en hemsko når reguleringen er sånn at du får konsesjonen tildelt vederlagsfritt på land, men det er vesentlige kostnader med konsesjonen når du gjør det i sjø. Når du teknisk sett gjør akkurat det samme, sier Egil Bergersen i denne podkasten: 

Aquafarm Equipment leverer et anlegg som Bergersen sammenligner med en diger bøtte. I 2013 var den første bøtten i sjø, med Mowi med på laget. 

- Det er fantastisk for oss å samarbeide med Mowi. Det er de som kan fisk. 

Nå er de i gang med den sjette generasjonen med laks. 

Sunn konkurranse

Arne Berge, som står bak den kulerunde, lukkede merden i sjøen i Ryfylke, er ikke bekymret for konkurransen fra andre. 

- Det er ganske stor grad av åpenhet og utveksling, selv om en konkurrere. Vi har kultur for det i oppdrettsnæringen. Det både trigger konkurranse og vi hjelper hverandre til å lage gode løsninger. Og jeg tror det er plass til flere, sier han. 

I gang til høsten

Rett før jul i 2018 signerte Aquafarm Equipment kontrakt på selskapets første kommersielle anlegg. Her holder Egil Bergersen kortene tett til brystet. 

- Jeg har dessverre ikke lov til å snakke om kunde per kontrakt. Men anlegget blir ved kysten i Norge og til høsten skal den igangsettes. 

Hør mer om forskjellen på anlegg i sjø og på land og om hvorfor Bergersen mener oppdretterne kan øke inntjeningen med 30 prosent per laksegenerasjon med deres løsning. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Dette var den sjette og siste samtalen fra podkastarrangementet. 

Her er de andre episodene: 

Her finner du noen andre utvalgte episoder:

( VILKÅR )
 
Del saken