Dette er designet på den første Fishgloben. Selskapet jobber nå med å forbedre designet. Illustrasjon: Fishglobe
Dette er designet på den første Fishgloben. Selskapet jobber nå med å forbedre designet. Illustrasjon: Fishglobe
Dette er designet på den første Fishgloben. Selskapet jobber nå med å forbedre designet. Illustrasjon: Fishglobe

Korona skaper usikkerhet for fremdriften til den nye kuleformede laksemerden

Gründer Arne Berge i Fishglobe hadde håpet at den neste globen skulle være ferdig til høsten.

Det sa han i forrige ukes Tekfisk-podkast, som ble spilt inn i februar. Nå er han langt mer usikker på tempoet i prosjektet.

- Vi vil nok bli berørt av korona sånn som alle andre, sier Berge til Tekfisk. 

I fjor fikk de i drift det minste anlegget som er på 3500 kubikkmeter. Neste skritt er et anlegg på 10.000 kubikkmeter, og lenger fremme et anlegg på 30.000. Designet er kulerunde, delvis lukkede merder i sjø. 

Vanskelig å spå

 I podkasten sa Arne Berge at han håpet den nye kulemerden, som de kaller 10k, skulle være ferdig til høsten.

- Jeg tror ikke vi har fisk i den til høsten, men kanskje i løpet av året. Men det er en uavklart situasjon som er vanskelig å spå, sier han i dag. 

Den nye merden skal driftes på forskningskonsesjon, mens det virkelig store prosjektet skal driftes på utviklingstillatelse. Da skal de produsere fisken opp til matfisk, ikke bare postsmolt som i dag. 

zoomArne Berge ble intervjuet av nyhetsredaktør Camilla Aadland i Tekfisk på Ole Bull Scene i Bergen forrige måned. 
Arne Berge ble intervjuet av nyhetsredaktør Camilla Aadland i Tekfisk på Ole Bull Scene i Bergen forrige måned. 

En stor sak

Berge forteller at fisk i merden til høsten var en drøm han hadde i desember. At dette vil utsettes skyldes ikke bare koronaviruset, understreker Berge.

- Dette er jo en stor sak, store kontrakter og masse designarbeid. Det er i seg selv krevende, sier han.

Her kan du høre podkasten med Berge:

Forhandlinger i gang

De ansatte i Fishglobe og samarbeidspartnerne deres har god fremdrift på å få ferdig designet på 10k, forteller Berge. 

- Hvordan blir det med byggingen?

- Vi er i dialoger med våre leverandører, men de er ikke fullførte.

Målet er å ha kontrakter på plass før sommeren, og planen er å bygge i Norge. 

- Men vi vet ikke hva dette vil medføre ennå, vedgår Berge.

Usikkerheten råder

Han understreker at koronasituasjonen er ny for alle, og at det ikke er så godt å spå fremtiden for en eventuelt kontraktspartner heller.

- De har ikke kommet med konkrete ting vi må ta hensyn til. Vi har ikke fått melding om at det er noe som kan stoppe det, men det er den usikkerheten som råder, sier Berge. 

- Er dere forberedt at prosjektet vil ta lengre tid nå?

- Vi har ikke kommet dit at vi har satt en endelig dato for ting, men forbereder oss på at ting kan ta lengre tidd en planlagt, sier Berge. 

Nerdete forbedringer

Den eksisterende Fishgloben som ligger ute i Lysefjorden, driftes av Grieg Seafood.

- Vi lærer jo masse av den. Kunnskapen blir tatt inn i det nye designet. Det går for eksempel på strømningsbildet inne i globen som vi jobber med å gjøre optimale for fisken. 

Berge og kollegene har gjort mange analyser, og disse målingene bruker de til å gjøre forbedringer. Det fører blant annet til at de har endret på utformingen av pumperør og plassering av og retning på dyser. 

- Det er mindre justeringer og litt nerdete, sier han med en liten latter. 

- Men det er viktig for fisken. Og sånne ting påvirker også fremdriften i prosjektene 

Fisken skal tas ut

Om rundt to uker skal Fishgloben tømmes fra det aller første utsettet. I februar kunne Berge melde om overraskende god vekst på de rundt 190.000 fiskene. Veksten har fortsatt. 

- Vi er veldig fornøyde og stolte av det biologiske resultatet, sier han. 

Fisken er nå på over 600 gram. Normalt vil den være på 800 gram ved uttak, opplyser Berge, men nå ble fisken satt inn i desember, ikke i oktober som normalt. 

Fisken skal gå ut i åpne merder til Grieg Seafood. 

- Er det noe som kan forhindre operasjonen? 

- Ikke noen kjente ting. Men sånn er det med korona. Ingen kan spå eller være tydelige på om det er et problem eller ikke. Vi har en plan, og den tenker vi å følge, sier Berge, som legger til at det ikke er noe problem for fisken eventuelt å stå litt lenger. 

( VILKÅR )
 
Del saken