Nyhetsredaktør Camilla Aadland i Tekfisk intervjuer gründer Arne Berge i Fishglobe om lukket oppdrett i sjø.Foto: Eivind Senneset
Nyhetsredaktør Camilla Aadland i Tekfisk intervjuer gründer Arne Berge i Fishglobe om lukket oppdrett i sjø.Foto: Eivind Senneset
Nyhetsredaktør Camilla Aadland i Tekfisk intervjuer gründer Arne Berge i Fishglobe om lukket oppdrett i sjø.Foto: Eivind Senneset

Med Fishglobe kan laksen være i åpne merder i mindre enn et år

Drivkraften til gründer Arne Berge er å gjøre norsk oppdrettsnæring bedre.

Hans løsning for å redusere luseproblemene er en kulerund semilukket merd i PE-plast. Og der ser fisken ut til å trives. 

- Den vokser så enormt. Langt over forventningene, og det er gode signaler på god fiskevelferd, sier Arne Berge i denne podkasten: 

Fishglobe, som ligger i sjøen i Ryfylke, er utviklet for å produsere postsmolt. Målet er at fisken vokser i fishgloben frem til den er 800 gram med to utsett i året. Kanskje kan den også blir større av og til. 

- Etter det går den rett i åpne merder. Der kan den være i under et år. Det har vært tanken min. Å få til et anlegg som gjør at du kan komme under ett års syklus i åpne merder i sjø, sier Berge. 

Selskapet har fått to utviklingstillatelser, og med dem er planen å produsere matfisk. Da skal de bygge en globe på 30.000 kubikkmeter, nesten ti ganger større enn den første utgaven. 

zoomFishglobe i Lysefjorden før den senkes. Etter hvert vil det komme langt større utgaver. 
Fishglobe i Lysefjorden før den senkes. Etter hvert vil det komme langt større utgaver. 

Lang historie

Det første frøet til oppdrettsprosjektet ble sådd allerede på 1980-tallet da han tok utdannelse som akvaingeniør. 

- Vi var virkelig godt i gang, en så gikk jo alle landbaserte lakseanlegg konkurs, sier Berge. 

Da luseproblemene begynte å øke på, mente han at ideen hans igjen var aktuell. Siden har det blitt flere prototyper og mange designrunder. 

Fikk troen

Ikke alle har hatt troen på prosjektet hans. 

- Når jeg kom til ingeniører og sa at jeg skulle bygge en svær globe i PE-plast, svarte det at det kunne de ikke hjelpe meg med, for det har de ikke troen på 

Til slutt traff Berge en «vennlig ingeniør» som var villig til å gi ham en sjanse. 

- Det gjelder å holde ut, ikke gi opp og ikke ta nei for et nei. 

Hør mer om hvorfor Berge valgte å gå for PE-plast og om hvordan de sikrer seg mot strømbrudd, storm og sykdom. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Berge deltok på Tekfisk-arrangementet «Når laksen lever i lukkede anlegg» i forrige måned. Neste uke får han selskap på scenen av daglig leder Erik Bergersen i Aquafarm Equipment. 

I mellomtiden kan du også lytte til de andre samtalene fra arrangementet: 

Her finner du noen andre utvalgte episoder: 

( VILKÅR )
 
Del saken