Danske Damgaard Automatik sin «Cube» gir en automatisert pakkelinje, og er en kompakt og fleksibel løsning med to firearmede roboter.Foto: Damgaard Automatik
Danske Damgaard Automatik sin «Cube» gir en automatisert pakkelinje, og er en kompakt og fleksibel løsning med to firearmede roboter.Foto: Damgaard Automatik
Danske Damgaard Automatik sin «Cube» gir en automatisert pakkelinje, og er en kompakt og fleksibel løsning med to firearmede roboter.Foto: Damgaard Automatik

Pakkeroboter skal gi bedre kapasitet og kontroll ved Arctic filet

Arctic filet har en automasjonsingeniør ansatt i bedriften. Daglig leder Håkon Storeng innser at det kanskje ikke er helt vanlig.

zoomDaglig leder Håkon Storeng i Arctic filet.
Daglig leder Håkon Storeng i Arctic filet.

Bedriften er i ferd med å robotisere hele pakkelinjen. 

- Vi har mange ferdigprodukter, og må kunne snu oss raskt, sier Storeng til Tekfisk.

Han forteller at ulike varer skal bearbeides og pakkes på samme dag, og at en automatisert løsning vil gi både økt kapasitet og bedre kontroll over kvaliteten. 

- Fleksibilitet og evne til å levere overfor kunden er viktig, sier han.

- Ja, og så har vi begrenset plass, skyter ingeniør Nodland inn. 

Tre produkthovedtyper

Storeng er daglig leder i den lille produksjonsbedriften med 40 ansatte. Selskapet holder til ytterst i gamle Torsken kommune, eller Senja kommune som det heter nå. Berg, Tranøy, Lenvik og Torsken slo seg sammen 1. januar i år.

Tre produkthovedtyper

Arctic filet har tre hovedtyper frosne produkter, i tillegg til ferskvarer. Standard helside laks, singelporsjoner og porsjonspakning i remse på fire.

- Roboten håndterer alle, forteller ingeniøren.

zoomUtviklere og mannskap fra Damgaard Automatik tester og finjusterer mykvaren til «Cube»-roboten. 
Utviklere og mannskap fra Damgaard Automatik tester og finjusterer mykvaren til «Cube»-roboten. 

Med den nye maskinen, en firearmet «Cube» satt opp i tospann, slipper bedriften å rigge om produksjonen for hvert produkt. Nodland forteller at den danske arbeidsinnvandreren kan pakke fileter etter spesifikasjon fra forskjellige kunder, og samtidig redusere feilmarginer til et minimum. 

zoomIngeniør William Nodland i Arctic filet.
Ingeniør William Nodland i Arctic filet.

- Det er en kompleks og kompakt løsning, sier han. 

Hele riggen får plass på rundt 16 kvadratmeter. Sjefen mener det høres litt vel kompakt ut, men ingeniør Nodland står på sitt.

Oppdrett og high end sjømat

Wilsgård fiskeoppdrett eier to tredjedeler av Arctic filet, mens den resterende tredjedelen eies av Villa Seafood Group.

Det er Villas satsing på high end-markedet som har vært drivkraften bak satsingen på teknologi de siste tre årene.

- Han ble ansatt samtidig med meg, forteller daglig leder om ingeniøren.

zoomHjernen i systemet er en overordnet mykvareløsning, som kontrollerer alle prosesser.
Hjernen i systemet er en overordnet mykvareløsning, som kontrollerer alle prosesser.

Trainee-ordning

Både Nodland og Storeng ble opprinnelig ansatt i en toårig trainee-ordning, og begge har fulgt Arctic filets utvikling fra enkel filetproduksjon til kvalitetsleverandør for eierselskapet.

- Det er en veldig stor fordel med en egen ingeniør som både holder kontakt med leverandører, og som kommer opp med egne idéer, forteller han.

Planene for videre vekst gjennom maskinell effektivisering ble gjort av daværende daglig leder, nåværende styreformann Ove Thu allerede i 2016.

Storeng overtok som daglig leder i november 2019, og har tre måneder i sjefsstolen.

Ferdig i april

Første del av pakkelinjen vil stå ferdig før påske, mener ingeniør Nodland.

Det er danske Damgaard Automatik som står for robotiseringen av Arctic filet. Robotifiseringsbedriften har spesialisert seg på å effektivisere industribedrifter med fullautomatiske løsninger.

Mange av løsningene i danskenes robotløsning er spesialtilpasset.

- Dette er ikke hyllevare, understreker ingeniøren.

zoomDamgaard Automatik har testkjørt Arctic filet sin robotiserte pakkelinje - i Danmark. Her er det en remse laks som prøvepakkes for Villa Seafood. 
Damgaard Automatik har testkjørt Arctic filet sin robotiserte pakkelinje - i Danmark. Her er det en remse laks som prøvepakkes for Villa Seafood. 

Den automatiserte linjen blir laget til i samarbeid med kunde, og Nodland forteller at ferdig oppsett blir testet i Danmark før det blir skipet og montert i Norge. 

Arctic filet har hatt en enkel, trearmet «Cube»-robot til test, og erfaringene fra denne halvmanuelle løsningen blir tatt med videre i oppsettet til Damgaard. 

- En firearmet robot gir fordeler både på hastighet og mulighet for rotering, forteller han.

Prøvekjøring unnagjort

I Danmark er den første prøvekjøringen akkurat unnagjort. Litt forsinkelse har det vært på integrering av programvare, men ingeniør Nodland høres ikke stresset ut.

- Vi har hatt et godt samarbeid med Damgaard, og vi har ikke behov for å reise til Danmark for å sjekke at alt går etter planen. 

Damgaard Automatik har fast personell på spesifikke oppgaver, for å redusere feilkilder. Arctic filet er lovet ferdigstillelse av anlegget før påske.

Nettbrettsløsning

- Den store fordelen med å bruke Damgaard Automatik, er at de lærer seg utstyret til underleverandørene, forteller Nodland.

Nodland trekker frem at alt kan styres fra ett enkelt nettbrett, og at mykvaren snakker sammen på tvers av leverandørene.

Programvaren er levert av Damgaard Automatik, og det er denne som i skrivende stund er i ferd med å integreres med Easy pack-systemet. 

- Det vi ber maskinen om å gjøre, blir sendt videre til de andre maskinene, forteller Nodland. 

Programvaren gir viktig informasjon om hvor mye som er produsert, og hvor mye som er sendt til ulike kunder. Det blir også enklere å overvåke feilmeldinger. 

Kanskje også løsning for andre

Storeng ser ikke bort fra at bedriftens erfaring med teknologiske løsninger kan selges videre til andre bedrifter som ser på denne typen løsninger.

- Neste trinn vil være å automatisere ilegg til vakuumering, forteller Storeng til Tekfisk.

Det er dette stedlig ingeniør William Nodland funderer på nå. Storeng lurer på om de kanskje kan knytte til seg en student som ønsker å skrive masteroppgave i automasjon.

Ønsker å være fleksible

Nå bedriften nå kutter i arbeidsstokken til fordel for roboter, er det behovet for innleide sesongarbeidere som i hovedsak reduseres.

- Der vil nok være sesongtopper der vi bruker vikarer, men med robotløsningen vil vi kunne håndtere høysesongen på en helt annen måte, mener Storeng. 

Han legger til at bedriften samtidig ser seg om etter dyktige medarbeidere. 

zoomEn av Damgaard Automatik sine ansatte kikker i styringsskapet.
En av Damgaard Automatik sine ansatte kikker i styringsskapet.

Verdens første CO2 medstrømsfryseri

Allerede i 2016 åpnet bedriften verdens første CO2-baserte medstrømsfryseri. Hjertet i satsingen var Kuldeteknisk sin Superfreeze-løsning, som i tillegg til å sikre luftbasert innfrysing ved svært lave temperaturer, også ga fordeler i andre enden av skalaen.

- Jeg tror ikke det er så mange som har en slik løsning, mener Storeng.

Kuldeteknisk sitt system gjør at energien som blir brukt til innfrysingen kan utnyttes til varme andre steder i fabrikken. Oppvarming av både inneluft og tining av is og snø med varmeveksling er noe av grunnen til at satsingen har fått Enova-tilskudd.

( VILKÅR )
 
Del saken