En ny rapport gir forslag til hvordan oppdrettsnæringen kan redusere klimaavtrykket. Et av forslagene er norsk oppdrett i Kina, melder Aftenposten. Arkivfoto
En ny rapport gir forslag til hvordan oppdrettsnæringen kan redusere klimaavtrykket. Et av forslagene er norsk oppdrett i Kina, melder Aftenposten. Arkivfoto
En ny rapport gir forslag til hvordan oppdrettsnæringen kan redusere klimaavtrykket. Et av forslagene er norsk oppdrett i Kina, melder Aftenposten. Arkivfoto

Spisevaner er nøkkelen til laksens klimaavtrykk, sier ny rapport

En rekke tiltak foreslås for å redusere klimagassutslipp fra oppdrettsnæringen.

Forskere fra Sintef, Rise Research Institutes of Sweden og ingeniør- og arkitektfirmaet Asplan Viak har gått sammen om en rapport som foreslår en rekke tiltak, melder Aftenposten. 

Seniorrådgiver Erik Skontorp Hognes i Asplan Viak mener at den norske oppdrettsnæringen er flink til å utnytte biprodukter, men at den kan bidra enda mer.

Hognes mener oppdrettsnæringen må øke innsatsen for å undersøke alternative fôrråvarer. 

Høyt klimaavtrykk

83 prosent av laksens klimagassutslipp kommer fra fôr, og en del av årsaken er bruken av soya i fôret. Soya er vegetabilsk, og har et høyt klimaavtrykk.

Rapporten er finansiert av sjømatnæringen gjennom Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

- Vi må også vurdere om vi kan få mer verdi ut av lite prosessert fisk. Vi kunne for eksempel drevet norsk fiskeoppdrett i Kina. Fisken ville fremdeles være norsk, bare produsert i markedet den selges, sier Hognes til Aftenposten.

Kritisk til rapporten

Aftenposten har også snakket med Leif Kjetil Skjæveland, kommunikasjonssjef hos fôrprodusent Skretting, som er kritisk til rapporten.

- Vi kjøper bare sertifisert soya. Soyaen som brukes i norsk havbruk, kommer fra gårder som ikke har drevet med avskoging siden 2008, men dette blir ikke tatt hensyn til i vitenskapelige kalkuleringer, sier Skjæveland.

( VILKÅR )
 
Del saken