Den nye fiskepumpen til Flowthru er basert på ejektorprinsippet og er skånsom for fisken som går gjennom, lover gründer Martin Jung Leine. I enden av prototypen finner vi styreleder Roar Stenersen.FOTO: Flowthru
Den nye fiskepumpen til Flowthru er basert på ejektorprinsippet og er skånsom for fisken som går gjennom, lover gründer Martin Jung Leine. I enden av prototypen finner vi styreleder Roar Stenersen.FOTO: Flowthru
Den nye fiskepumpen til Flowthru er basert på ejektorprinsippet og er skånsom for fisken som går gjennom, lover gründer Martin Jung Leine. I enden av prototypen finner vi styreleder Roar Stenersen.FOTO: Flowthru

Kontrakt til fire millioner sikrer fremtiden for ny, skånsom fiskepumpe

Det blir mye testing frem mot sommeren for Martin Jung Leine i Flowtru. Den patenterte prototypen står klar, og den første kunden åpner opp for et spennende utviklingssamarbeid.

Den lille oppstartsbedriften i Herøy kommune i Møre og Romsdal var på investorjakt da Stranda Prolog bestilte tre fiskepumper, utestet. Pumpene skal brukes i ulike prosjekter som er i utvikling.

zoomMartin Jung Leine, gründer på Bølandet i Herøy kommune.
Martin Jung Leine, gründer på Bølandet i Herøy kommune.

- Vi har testet pumpen, men ikke på fisk ennå, sier daglig leder Martin Jung Leine i Flowtru til Tekfisk.

Han forteller at avtalen betyr svært mye for gründerne. Test med fisk skal bedriften gjøre sammen med Stranda Prolog, som også tilfører svært viktig kompetanse og nettverk.

Ejektorpumpe

Pumpen er basert på ejektorprinsippet, der damp, gass eller væske er drivmiddelet. Flowtrus pumpe er «inline», og gir konstant flyt med vann fra hovedstrømmen. Det betyr at fisken kan transporteres uten risiko for skader fra bevegelige deler i pumpen, uten behov for vann utenfra. Flowtrus pumpe er mindre og mer mobil enn tilsvarende ejektorpumper.

- Kombinert med teknologi fra Stranda Prolog er det mulig å skape løsninger som bedre tar vare på fiskevelferden og verdiene for oppdretterne, mener Leine.

zoomFlowtru og Stranda Prolog har signert avtale på tre fiskepumper. Fra venstre: Jacob Hoseth fra Stranda Prolog, Roar Stenersen og Martin Jung Leine fra Flowtru, Klaus Hoseth fra Stranda Prolog og Gisle Vinjevoll Thrane fra Flowtru.
Flowtru og Stranda Prolog har signert avtale på tre fiskepumper. Fra venstre: Jacob Hoseth fra Stranda Prolog, Roar Stenersen og Martin Jung Leine fra Flowtru, Klaus Hoseth fra Stranda Prolog og Gisle Vinjevoll Thrane fra Flowtru.

- I en sentrifugalpumpe blir fisken slengt rundt som i en vaskemaskin, sier daglig leder i Stranda Prolog, Klaus Hoseth til Tekfisk.

Han forteller at ejektorpumpen gir en jevn vannstrøm, og bedre fiskehelse. Han har tro på systemet, selv om det kanskje ikke fullt ut dekker deres behov i dag.

- Slike pumper har begrensninger, som løftehøyde, sier han.

Han ser derfor frem til å bistå videre utvikling av et lovende konsept.

Hør på Tekfisk sin podkast med Flowtru-gründeren:

Salg til en verdi av fire millioner

Avtalen, verdt fire millioner kroner, betyr at Flowtru kan fortsette utviklingen av fiskepumpene. Den åpner også opp for et samarbeid mellom Stranda Prolog og utviklerne i pumpeselskapet.

zoomDetalj av passasje for fisk og impeller.
Detalj av passasje for fisk og impeller.

- Vi holder på å skrive søknader, sier Leine.

Søknadene er til Innovasjon Norge, og målet er støtte til et felles utviklingsprosjekt mellom Stranda Prolog og Flowtru.

Innovasjon Norge har også tidligere gitt tilskudd til bedriften, øremerket kommersialisering.

Også rågivingsfirmaet MRB, Ålesund Kunnskapspark og Herøy kommunale næringsfond har vært tett involvert i oppstartsfasen.

Stranda Prolog ser muligheter

- Det er viktig for oss at gründerne får utvikle produktet selv, sier Hoseth.

Han forteller at Stranda Prolog ønsker å hjelpe med markedstilgang, i tillegg til at deres teknikere og biologer kan bistå utviklingsarbeidet av pumpen. 

- Det er ikke utelukket at vi ved en senere anledning ønsker å knytte oss nærmere, mener han. 

Hoseth røper at Flowtru jobber med fremtidige patenter som kan bli viktige for Stranda Prolog i fremtiden.

zoomVisualisering av Flowtru sin mobile fiskepumpe.
Visualisering av Flowtru sin mobile fiskepumpe.

Lang ferd mot ferdig prototyp

Den første pumpen ble utviklet av Flowtru alene. Eller, kanskje i stor grad av idéskaper Leine alene.

- Det har vært en lang prosess, og jeg har jobbet fulltid med utvikling, sier han.

De to andre, Stenersen og Vinjevoll, har bidratt med styre- og strategiarbeid. Det er en todelt prosess, og Leine forteller at både finansiering, forretningsutvikling og full tegningspakke er arbeid for mer enn én mann. 

Hoseth i Stranda Prolog berømmer drive’n til gründerne: 

- De har veldig god kompetanse på produkter og produktsystem. Vi ønsker å hjelpe med kunder og vår egen kompetanse.

zoomAvtalen betyr mye for Flowtru, forteller daglig leder Leine. Roar Stenersen, Klaus Hoseth og Martin Jung Leine.
Avtalen betyr mye for Flowtru, forteller daglig leder Leine. Roar Stenersen, Klaus Hoseth og Martin Jung Leine.

Lokale krefter

Bedriften har bruk ett og et halvt år fra oppstart til ferdig prototyp. Deler og komponenter er blitt laget lokalt i Molde og Fosnavåg.

I 2019 var gründerbedriften en av tre finalister i Sparebanken Møres etablererkonkurranse «Næringsteft».

Det er Oshaug metall som har produsert en helt sentral del i pumpen, impelleren eller pumpehjulet som den også kalles. Oshaug gikk inn i Flowtru som medeier, sammen med danske Cavech APS, begge som viktige teknologipartnere.

Cavech drives av en gammel studiekamerat av Leine. Han har spesialisert seg på analyser av hydrodynamikk, som har vært viktig i utformingen av pumpen.

zoomVisualisering av Flowtrus pumpe.
Visualisering av Flowtrus pumpe.

Minikraftverk og thrustere

Leine er norskgift danske, og utdannet sivilingeniør innen maskinteknikk. Han har fartstid i flere teknologibedrifter på Vestlandet, blant annet med maritimt design ved Ulstein design, Runde miljøsenter og Rolls-Royce Marine.

- Rundt 2003 jobbet jeg i Det Norske Veritas og fikk idéen om å bygge en propell uten drivaksling i senter, forteller han. 

I 2004 giftet han seg og flyttet til Sunnmøre. I Rolls-Royce Marine arbeidet han med thrustere, og så raskt at idéen ikke kunne konkurrere med permanent magnet-motorene som Rolls-Royce Marine og Brunvoll utviklet. Idéen ble lagt på hyllen.

Hentet frem gammel idé

Etter at han sluttet i Rolls-Royce Marine i 2015, børstet han støv av idéen om en propell uten aksling. Tanken var bruk i thrustere og små kraftverk. 

Flowtru ble etablert i 2018, sammen med styreleder Roar Stenersen og styremedlem Gisle Vinjevoll.

Leine forteller at det var Stenersen, med erfaring fra MMC First Process, som penset ham inn på at idéen hadde egenskaper som kunne sikre skånsom pumping av fisk. Siden den tid har de tre gründerne fokusert på muligheten til å bruke pumpesystemet i oppdrettsnæringen.

( VILKÅR )
 
Del saken