Ytre Namdal fagskole i Rørvik kommer med utvidet studietilbud rettet inn mot havbruk.Pressefoto
Ytre Namdal fagskole i Rørvik kommer med utvidet studietilbud rettet inn mot havbruk.Pressefoto
Ytre Namdal fagskole i Rørvik kommer med utvidet studietilbud rettet inn mot havbruk.Pressefoto

Ny fagskole skal gi utdanning i havbruksoperasjoner

Fra høsten kommer Ytre Namdal fagskole i Rørvik med landets eneste studietilbud som kombinerer havbruk, teknologi og biologi med ledelse.

«Ledelse Havbruksoperasjoner» er et samlingsbasert studium over to år, rettet inn mot folk som står i full jobb, og særlig i firmaer som tilbyr tjenester til havbruk.

Studiet gir 60 studiepoeng og fagskolegrad.

Studiesamlinger i Trøndelag

- Fagskoler retter seg inn mot folk som har tatt videregående utdanning, det vil si folk med fagbrev, i dette tilfellet akvakultur. Men vi vurderer også realkompetanse, for eksempel for fiskere eller folk med matros- eller tilsvarende maritim grunnutdanning. I havbruksnæringa jobber mange som ikke har fagbrev, men erfaring. Vi er dessuten i ferd med å utarbeide et forkurs for studiet i samarbeid med Val videregående skole, ikke langt unna her. Forkurset vil fra neste år gi folk uten fagbrev mulighet til å kvalifisere seg, sier avdelingsleder Kåre Kvaløy ved Ytre Namdal fagskole til IntraFish.

Samlingene skal kjøres på to steder i Trøndelag til ulik tid, nærmere bestemt på Hitra/Frøya i sør og i Rørvik i nord.

Unikt studietilbud

- I praksis betyr kombinasjonen teknologi og biologi at den som jobber på brønnbåt eller servicebåt, skal forstå fiskehelse - samtidig som den med utdanning innen fiskehelse, skal forstå fartøyer og de begrensningene som de har, sier avdelingsleder Kvaløy.

Han poengterer at fram til nå har liknende utdanning ikke eksistert. Det nye studiet gir dessuten mulighet til å komme seg inn på høyere utdanning.

Studiet er utviklet i tett dialog med representanter for havbruksnæringa, for eksempel personalsjef Frode Lauritzen hos lakseprodusenten SinkabergHansen.

Det er inngått avtale med kompetansesenteret Blue Planet Academy i Stavanger om tilgang på undervisningsmateriell.

- Studiet skal gi kompetanse som ennå ikke finnes, sier Kvaløy og legger til at som tradisjonell maritim fagskole beveger fagskolen i Rørvik seg bokstavelig talt ut i nytt farvann.

zoom
UNIKT: - Nå kan de første deltakere på studiet «ledelse havbruksoperasjoner» søke opptak, sier en avdelingsleder Kåre Kvaløy ved Ytre Namdal fagskole.

Skoler slås sammen til høsten

Til høsten blir Ytre Namdal fagskole slått sammen med sju andre fagskoler i Trøndelag til Trøndelag høyere yrkesfagskole. I Rørvik blir skolen kalt avdeling Ytre Namdal eller THYF. Eier er fylkeskommunen.

- Vi skal drive som før. Utdanningen er i prinsippet gratis, enn så lenge; det kan bli spørsmål om småpenger som en studieavgift, sier Kvaløy.

I dag har Ytre Namdal fagskole rundt 50 studenter. Det er en tradisjonell maritim fagskole som utdanner maskinoffiserer og skipsoffiserer. De siste årene har skolen satset stadig sterkere på akvakultur. Den ligger midt i et område av Norge der havbruk stadig blir viktigere.

I dag er skolen samlokalisert med Ytre Namdal videregående skole, men fagskolen skal få eget bygg som er i ferd med å bli reist like ved dagens bygningsmasse.

Les også disse IntraFish-sakene:

( VILKÅR )

 
Del saken