Oskar Mongstad Løken (26) er student NMBU Veterinærhøgskolen og har, ved en tilfeldighet, funnet et hittil ubeskrevet organ i laks.Foto: NMBU Veterinærhøgskolen
Oskar Mongstad Løken (26) er student NMBU Veterinærhøgskolen og har, ved en tilfeldighet, funnet et hittil ubeskrevet organ i laks.Foto: NMBU Veterinærhøgskolen
Oskar Mongstad Løken (26) er student NMBU Veterinærhøgskolen og har, ved en tilfeldighet, funnet et hittil ubeskrevet organ i laks.Foto: NMBU Veterinærhøgskolen

Veterinærstudent fant nytt lakseorgan

Organet var fullt av immunceller. Funnet vekker internasjonal oppsikt.

Ved en tilfeldighet fant veterinærstudent Oskar Mongstad Løken (26) et nytt organ i laks. Nå må lærebøkene skrives om, melder NMBU Veterinærhøgskolen i en pressemelding.

Fant ekstra pore i lakserompa

Etter to år på veterinærstudiet tok Oskar Mongstad Løken (26) et års permisjon for å gå forskerlinjen som Veterinærhøgskolen tilbyr studenter som ønsker å fordype seg innen forskning. 

Høsten 2017 var han godt i gang med sitt forskningsprosjekt innen anatomi, der han skulle undersøke to porer i laksens analregion - abdominalporene som forbinder bukhulen med laksens ytre miljø. De er ikke kjente for å være inngangsport for bakterier og virus, så derfor skulle Oskar undersøke om det fantes immunceller der, noe som kanskje kunne forklare dette forholdet. Han tok snitt av vevet i analregionen og begynte å studere det i mikroskopet.

-­ Og plutselig satt vi der med en pore for mye, forteller han i meldingen fra Veterinærhøgskolen.

Ubeskrevet organ

Ved siden av de to porene han var på utkikk etter, fant han en tredje, rørformet struktur eller kanal full av immunceller. «Hva er dette?» spurte han sin veileder, professor i veterinærmedisinsk anatomi, Erling Olaf Koppang

-Jeg ante ikke hva det var. Først var jeg sikker på at det var en av de porene vi var på utkikk etter, men Oskar var fast bestemt på at det ikke kunne stemme. Men hva søren kunne det da være? svarte Koppang .

Etter hvert skjønte de at de rett og slett hadde funnet et nytt og hittil ubeskrevet organ hos laks.

- Siden organet er synlig med det blotte øyet og er i nær relasjon til andre godt studerte strukturer, virket det jo først veldig usannsynlig at dette ikke var beskrevet av noen før. Men når vi ikke fant noe i litteraturen, kom etter hvert troen på at vi hadde funnet noe helt nytt, forteller Mongstad Løken.

zoomVed siden av de to porene han var på utkikk etter, fant studenten en tredje, rørformet struktur eller kanal full av immunceller.
Ved siden av de to porene han var på utkikk etter, fant studenten en tredje, rørformet struktur eller kanal full av immunceller.

Lærebøkene må skrives om

Og nå mener professoren at lærebøkene må skrives om. Oskars funn slår nemlig sprekker i en opplest og vedtatt sannhet.

- Det har vært etablert kunnskap veldig lenge at det kun er fugler som har en slik slimpose med immunceller som del av sitt immunsystem. Den kalles bursa Fabricii. Men den slimposen vi har funnet hos laks tilsvarer denne på et strukturelt plan. Det er en slimpose med immunceller i analregionen, akkurat som bursa Fabricii. Dessuten inneholder den immunceller med en lignende distribusjon som tidlige stadier i utviklingen av fuglens bursa Fabricii, forklarer han i pressemeldingen og legger til at det er mye man fortsatt ikke vet om immunsystemene hos både fisk og pattedyr:

- Studier av bursa Fabricii har vært viktig for hvordan man inndeler immunsystemet. Dette funnet er interessant for studier av utviklingen av immunsystemer og gir en ny dimensjon til hvordan vi ser på immunsystemet hos fisk. Med disse resultatene kan man i hvert fall ikke lenger hevde at en slik slimpose bare finnes hos fugl, mener Mongstad Løken. 

 - Vi har bare sett på laks foreløpig, men er i gang med å undersøke om denne strukturen også finnes hos andre fiskearter. Den finnes i hvert fall hos ørret, for det har jeg sett på fisketur i sommer, slår Koppang fast.

Student og professor håper nå å få midler til å kunne starte opp studier av funksjonen til organet.

Internasjonal oppmerksomhet

Funnet og den nye teknikken har de beskrevet i en fagartikkel som ble publisert i det internasjonale forskningstidsskriftet Journal of Anatomy i slutten av desember.

- Vi har allerede fått respons fra flere i det internasjonale fagmiljøet som sier at dette er et totalt overraskende og meget viktig funn, så dette er veldig morsomt, sier Koppang.

( VILKÅR )
 
Del saken