Når palleteringsanlegget er fullt utbygd vil det være fem roboter som skal ta seg av palletering av 35 tonn laks i timen.Foto: Samey
Når palleteringsanlegget er fullt utbygd vil det være fem roboter som skal ta seg av palletering av 35 tonn laks i timen.Foto: Samey
Når palleteringsanlegget er fullt utbygd vil det være fem roboter som skal ta seg av palletering av 35 tonn laks i timen.Foto: Samey

Laksefabrikk får roboter fra Island

SinkabergHansen og islandske Samey Ehf har inngått avtale om fem enheter på palleteringsanlegget og en robot for håndtering av tompaller.

I den nye laksefabrikken på Marøya i Trøndelag vil totalt fem Fanuc palleroboter ta de tunge løftene. Hver robot utstyres med seks palleplasser; altså totalt 30. Av disse er 10 såkalte hurtigstableplasser med automatisk utkjøring, går det fram av en pressemelding fra SinkabergHansen.

Langvarig samarbeid

Når nyfabrikken sommeren 2021 settes i drift, vil den også ha en sjette robot for håndtering av tompaller. Sinkaberg Hansen peker på sitt gode, mangeårige samarbeid med islandske Samey når de har valgt utstyr fra dem. De fikk nemlig sin første robot fra Island i 2003.

- Gjennom 2000-tallet har produksjonen gradvis økt, og den siste roboten fra Samey ble installert våren 2019. Fra 2021 vil kapasiteten løftes fra dagens om lag 45.000 til 100.000 tonn per år, noe som må ivaretas gjennom økning av robotkapasiteten på kjølelageret, skriver selskapet i sin pressemelding.

Nominell (teoretisk) kapasitet vil være 44 laksekasser i minuttet. Kapasiteten i fabrikken er beregnet til 350 tonn per dag ved kjøring med et normalskift.

zoomLaksefabrikken er under bygging og slik framstår anlegget er per i dag. I 2021 skal fabrikken være ferdigstilt med en slaktekapasitet på 100.000 tonn/år.
Laksefabrikken er under bygging og slik framstår anlegget er per i dag. I 2021 skal fabrikken være ferdigstilt med en slaktekapasitet på 100.000 tonn/år.

Skal gjøre den tunge jobben

- For å få god flyt i en strømlinjeformet prosesslinje er et velfungerende palleteringsopplegg alfa og omega. Vi er glad for få med Samey i prosjektet, samtidig som denne avtalen viderefører et langt samarbeid med roboter som gjør den tunge jobben. Samspill i forprosjektet for å finne gode løsninger er verdifullt - og vi ser fram til å få alle seks roboter i drift, uttaler prosjektleder Eskil Laukvik i SinkabergHansen i pressemeldingen.

Siden 2003 har Samey levert over 60 palleteringsløsninger til fiskeindustrien i Norge, Færøyene, Canada og England. Årlig håndterer roboter fra selskapet over en million tonn laks - og per i dag har tre fabrikker brutt barrieren på 350 tonn per dag, opplyses det i meldingen.

zoom- Realisering av den nye laksefabrikken på Marøya betyr en stor og viktig avtale for oss, sier salgsingeniør Kristjan Armannsson i islandske Samey.
- Realisering av den nye laksefabrikken på Marøya betyr en stor og viktig avtale for oss, sier salgsingeniør Kristjan Armannsson i islandske Samey.
( VILKÅR )
 
Del saken