Dersom mer makrell skal bearbeides i Norge må industrien finne ut hvordan de skal få automatisk fjerning av tykkfiskbeinet i fisken.Foto: Alexander Krokedal Rønnevik/Pelagia
Dersom mer makrell skal bearbeides i Norge må industrien finne ut hvordan de skal få automatisk fjerning av tykkfiskbeinet i fisken.Foto: Alexander Krokedal Rønnevik/Pelagia
Dersom mer makrell skal bearbeides i Norge må industrien finne ut hvordan de skal få automatisk fjerning av tykkfiskbeinet i fisken.Foto: Alexander Krokedal Rønnevik/Pelagia

Nå skal de finne ut hvordan tykkfiskbeinet kan fjernes automatisk fra makrellen

Pelagia skal teste både eddik, vannjet og skråstilte kniver for å gjøre det enklere å fjerne det plagsomme beinet.

Det er nemlig helt nødvendig å fjerne tykkfiskbeinet, eller pinbonet, for at mer makrell skal kunne produseres her til lands. Dette er beinet som sitter igjen etter at makrellen er filetert. 

Der de i Asia bruker billig arbeidskraft til å fjerne det manuelt, er det nødvendig å få dette til mest mulig automatisk i høykostlandet Norge. 

Starter forskningsprosjekt

- Dette har høyeste prioritet i Pelagia, sier teknisk sjef Arnt-Ove B. Kolås i Pelagia til Tekfisk. 

Selskapet setter nå i gang et forskningsprosjekt sammen med Møreforsking og utstyrsleverandørene Marel og Baader. De skal angripe problemet fra to sider: Mekanisk og kjemisk.

Prosjektet er delvis finansiert fra FHF og en del av industriprosjektet Pelagisk løft

Løsning med marinade

Pelagia skal teste oppmykning av beinet ved hjelp av ulike marinader, blant annet av eddik som de bruker i sildeproduksjonen. 

Denne delen skal ledes av Pelagia-ansatte i Kalvåg sammen med forskere ved Møreforsking. 

- Det blir en rekke ulike tester for å vurdere hva som skjer med fileten. Det er kjempeviktig at kundene er fornøyde med utseendet, sier Kolås. 

zoomArnt-Ove B. Kolås, teknisk sjef i Pelagia.
Arnt-Ove B. Kolås, teknisk sjef i Pelagia.

Vannjet og skråstilte kniver

Pelagia skal også undersøke om det går an å kutte vekk beinet. Også dette er delt opp i to deler. De skal samarbeide med Marel om å teste ut vannjet-teknologi og med Baader for å teste skråstilte kniver for å skjære ut beinet. 

I begge disse kutteprosjektene tar selskapene utgangspunkt i eksisterende teknologi. De vil teste ut dette på makrell og så bygge prototyper spesielt for denne fiskearten. 

- Vi skal skreddersy en løsning for makrell med tilgjengelige ideer og teknologier fra for eksempel laks og hvitfisk, sier Kolås.

Etter filetering sitter de vanligvis igjen med mellom 60 og 65 prosent av fisken. Når pinbonet kuttes vekk, vil de få et ytterligere tap.

- Utbyttet er viktig for oss, hva vi sitter igjen med, sier Kolås. 

zoomMarel har utviklet vannjetmaskinen Flexicut for å kutte vekk tykkbein fra hvitfisk. Ved hjelp av maskinlæring for å robotisere produksjonen. 
Marel har utviklet vannjetmaskinen Flexicut for å kutte vekk tykkbein fra hvitfisk. Ved hjelp av maskinlæring for å robotisere produksjonen. 

To bein-prosjekter

Dette er det andre prosjektet i rekken som skal prøve å utvikle teknologi for å fjerne tykkbein.

Pelagias konkurrent Nils Sperre holder i disse dager på å avslutte et FHF-prosjekt der de har jobbet med teknologi for å nappe ut beinet. 

Salgsleder Harald Sperre er involvert i prosjektet, men foreløpig holder de kortene tett til brystet om hvilke resultater de har fått. 

- Vi skal skrive en sluttrapport, som kommer om en måned eller to, sier Sperre til Tekfisk. 

Ingen tid å tape

I beskrivelsen av Pelagias prosjekt på FHFs hjemmesider står det at arbeidet med napping ikke har «ført frem til anvendbar teknologi».

Kolås forteller at de venter spent på resultatene fra Nils Sperre. 

- Det er så viktig for industrien at vi løser dette. For ikke å tape tid ser vi på alternative metoder, sier han.

Ramme på 5 millioner

Pelagia skal ha et oppstartsmøte i februar, og prosjektet skal gå over to år. 

FHF bidrar med 2,5 millioner kroner, mens Pelagia og samarbeidspartnerne skal bidra med den samme summen i form av arbeidstimer og penger. 

( VILKÅR )
 
Del saken