Det nye systemet skal gi effektiv bruk av rensefisk.Foto: OK Marine
Det nye systemet skal gi effektiv bruk av rensefisk.Foto: OK Marine
Det nye systemet skal gi effektiv bruk av rensefisk.Foto: OK Marine

Ny not sorterer rensefisken ut av merden

OK Marine har utviklet en ny sorteringsnot som skal spare kostnader for oppdretterne.

Det nye systemet har fått navnet catchGOOD, og består av en kastenot med innfelt sorteringsrist som leder rensefisken inn i en oppsamlingspose. Sorteringsristen gjør at man unngår å få med seg laks i kastet, skriver OK Marines søsterselskap Akva Group i en pressemelding. 

Når rensefisken har samlet seg i enden av posen, løfter man posen opp ved hjelp av en innfelt løftestropp og tar fisken over i et egnet kar eller tank. 

zoomOK Marine har testet en rekke utfiskingsmetoder for rensefisk og har landet på catchGOOD.
OK Marine har testet en rekke utfiskingsmetoder for rensefisk og har landet på catchGOOD.

Systemet er utviklet i samarbeid med Lerøy og Norsk Oppdrettsservice.

- Rensefisk er også en oppdrettsfisk som omfattes av dyrevelferdsloven, og denne metoden skåner rensefisken før frakt til ny merd, slakt eller behandling ved å ta den trygt ut av merden og over i et skjermet miljø, sier daglig leder Atle N. Kristoffersen i OK Marine i meldingen. 

Selskapet mener utfiskingsmetoden kan gi store besparelser for oppdretteren. 

- Med catchGOOD kan oppdretteren utnytte det fulle potensialet i rensefisken; den kan fiskes ut og brukes i andre merder - som igjen vil gi store besparelser. Et enkelt regnestykke viser besparelser på flere hundre tusen kroner ved å ta 10 000 rensefisk videre i bruk i en annen merd, sier Kristoffersen i meldingen.

Rensefiskskjul er selskapets største produktområde, men OK Marine har også ambisjoner om å kunne levere en større bredde av teknologi og tjenester knyttet til rensefisk og forebyggende lusebekjempelse.

zoomAtle N. Kristoffersen, daglig leder i OK Marine
Atle N. Kristoffersen, daglig leder i OK Marine
( VILKÅR )
 
Del saken