Her er «Nesbakk» på sin første torsketur til Jan Mayen i fjor sommer. Foto: Morten Valkvæ/Nesbakk
Her er «Nesbakk» på sin første torsketur til Jan Mayen i fjor sommer. Foto: Morten Valkvæ/Nesbakk
Her er «Nesbakk» på sin første torsketur til Jan Mayen i fjor sommer. Foto: Morten Valkvæ/Nesbakk

To båter får fiske torsk ved Jan Mayen også i år

Til neste år håper forskerne å kunne si noe om det bør åpnes for et kommersielt fiske ved polarøya.

I fjor var linefartøyene «Geir II» og «Nesbakk» på to turer hver for å undersøke torskeforekomstene ved Jan Mayen. De kunne blant annet dokumentere gyting ved øya for første gang

Snart lyser Fiskeridirektoratet ut kartleggingsfiske for i år. To båter får dele på en kvote på 780 tonn torsk. 

- Vi satser på linebåter i år også for å kunne sammenligne resultatene fra i fjor med i år, sier forsker Bjarte Bogstad ved Havforskningsinstituttet. 

Overraskende gyting

Sommeren 2017 jublet fiskerne på linefartøyet «Loran» over en fangst på rundt 450 tonn torsk ved Jan Mayen. Det var i etterkant av dette at Nærings- og fiskeridepartementet åpnet for et kartleggingsfiske rundt den arktiske øya i fjor.

zoomBjarte Bogstad, havforsker.
Bjarte Bogstad, havforsker.

Overraskelsen var stor da «Geir II» fikk gytetorsk i fangstene i slutten av april.

- Nå ønsker vi å få bort en båt fra midten av mars og utover, så vi kan prøve å få med oss mesteparten av gyteperioden, sier Bogstad. 

Genetikkresultater kommer

En person fra Havforskningsinstituttet skal være med på turene og ta prøver. 

- Vi tar både øresteiner, mageanalyse og genetikkprøver, sier Bogstad. 

Genetikkprøvene fra i fjor skal analyseres nå, og forskeren håper at resultater er klare i løpet av et par måneder. Bogstad og kollegene er spente på om torsken først og fremst kommer fra Island eller fra Barentshavet, eller om det er en egen lokal stamme. 

- Vi tok litt genetikk fra fisken til «Loran». Det var litt blanding av barentshavstype og islandstype, men vi har ikke noe mer informasjon på den fronten ennå, sier forskeren. 

zoomI fjor var første gang i nyere det at det er blitt drevet et lønnsomt fiske etter torsk ved Jan Mayen. Bildet er fra da «Geir II» var på kartleggingsfiske i april-mai. 
I fjor var første gang i nyere det at det er blitt drevet et lønnsomt fiske etter torsk ved Jan Mayen. Bildet er fra da «Geir II» var på kartleggingsfiske i april-mai. 

Kommer råd

Etter fjorårets funn mener Bogstad at det var fornuftig med enda et kartleggingsår for å få vite mer om gyteperioden. Han tror dette blir den siste kartleggingen og at et råd om et eventuelt fiske vil komme mot slutten av året. 

- Vi får se hva vi lander på i 2021. Vi tar en runde mot slutten av året når vi ser hva vi har, sier Bogstad. 

- Hva skal til for at det blir et ordinært fiske ved Jan Mayen? 

- Det er vanskelig å være helt bestemt, men det har noe med mengde å gjøre og bestandsidentitet. 

Dersom torsken skulle vise seg å være en lokal bestand er det noe helt annet enn om det er torsk som er ved Jan Mayen bare deler av året.

Mange hypoteser

Foreløpig har fiskerne kun funnet gyting og stor torsk. Små mellomstørrelser har det vært lite av. 

- Det er vanskelig å liste opp alle hypotesene. Det er ikke noen krystallklar forklaring på at det bare er funnet gyting og stor fisk, sier Bogstad. 

Han viser til at det ble funnet torsk ved Jan Mayen på mange forskjellige tidspunkter på året. Dermed er det vanskelig å tro at fisken svømmer til området, beiter en viss tid på året og så svømmer tilbake igjen. 

Forskerne har mange diskusjoner rundt dette.

- Vi håper vi skal bli klokere i løpet av året, sier Bogstad. 

Nye stasjoner

Fiskerne får ti faste stasjoner de må besøke, og ellers kan de drive fiskeriet sånn som de finner det best. Noen av de faste stasjonene er endret i år.

- I fjor fant vi at i noen perioder måtte fiskerne gå veldig nært land for å få fangst. Vi har lagt inn en stasjon nært land og tatt bort en som lå et stykke vest for Eggvinbanken. Der var det ikke noe torsk, så det er ikke noen vits å gjenta det, sier Bogstad.

Ellers er opplegget mye av det samme som i 2019.

Bra vinterfiske

Freddy Silden var skipper da «Nesbakk» var på Jan Mayen i tre omganger. På sommeren var fisket labert, og mannskapet endte bare med to-tre tonn torsk. Men i november og desember var det bedre klaff. 

- I desember var det sterk storm og faktisk oppe i orkan. Men de dagene vi fikk fiska, fikk vi bra med fisk, forteller Silden. 

Resultatet på den siste turen ble 40 tonn, og de var oppe i 14 tonn den beste dagen. 

- Hvilken betydning har det for norske fiskere og det skulle bli et torskefiskeri ved Jan Mayen? 

- Det er nå et alternativ for å fylle ut året, særlig om man får velge tid å gå på. 

( VILKÅR )
 
Del saken