Blueye Robotics lanserer Blueye Pro, en videreutviklet undervannsdrone fra Blueye Pioneer. Dronen har nye funksjoner som tilt-kamera og kan gå dypere i merden enn forgjengeren.Foto: Blueye Robotics
Blueye Robotics lanserer Blueye Pro, en videreutviklet undervannsdrone fra Blueye Pioneer. Dronen har nye funksjoner som tilt-kamera og kan gå dypere i merden enn forgjengeren.Foto: Blueye Robotics
Blueye Robotics lanserer Blueye Pro, en videreutviklet undervannsdrone fra Blueye Pioneer. Dronen har nye funksjoner som tilt-kamera og kan gå dypere i merden enn forgjengeren.Foto: Blueye Robotics

Blueye Robotics har solgt 700 undervannsdroner

Teknologiselskapet Blueye Robotics er nettopp ferdig med sitt første kommersielle år.

Siden den første undervannsdronen deres, Blueye Pioneer, ble klar for salg i slutten av 2018, har de solgt nærmere 700 droner til 45 land.

Brorparten er solgt i Norge, og det er den norske oppdrettsnæringen som er deres viktigste marked i dag. 

- Produktet var leveringsklart, men det var viktig å lytte til tilbakemeldingene fra kundene, sier Henri Parviainen, salgssjef i Blueye Robotics.

Svaret på tilbakemeldingene de har fått ble Blueye Pro, deres nye undervannsdrone, som ble lansert mandag for en uke siden.

Større synsfelt

På den nye dronen har de lagt til en funksjon slik at kameraet kan beveges opp og ned og bildekvaliteten er bedret. Doningen kan dykke ned til 305 meter, omtrent dobbelt så dypt som forgjengere. 

- Kundene ønsket å kunne se både opp og ned i merdene. De ville få et større synsfelt og større fleksibilitet i undervannsinspeksjonene, sier Parviainen. 

Oppdretterne har ikke behov for en drone som kan gå helt ned til 305 meters dyp for å inspisere merdene, innrømmer han. Men det gjør det mulig å inspisere forankringspunkter som ligger dypt. Salgssjefen mener også at det sier noe om kvaliteten. 

- Kan du dykke ofte ned til 305 meter, er du sikker på at du kan dykke til 50-60 meter ti ganger om dagen uten problemer. 

zoom- Vi er fremdeles en oppstartsbedrift i vekst. Fjoråret gikk mye med til å teste teknologien, sier Henri Parviainen, salgssjef i Blueye Robotics.
- Vi er fremdeles en oppstartsbedrift i vekst. Fjoråret gikk mye med til å teste teknologien, sier Henri Parviainen, salgssjef i Blueye Robotics.

Litt dyrere

Interessen for den nye dronen har vært stor den siste uken.

- Det virker som Pinoeeren vil fortsette å selges, men basert på interessen denne uken, vil levetiden dens være begrenset. Pro svarer på kundenes behov, sier Parvainen.

Proen koster 125.000 kroner, rundt 20.000 mer enn Blueye Pioneer.

Dronen er blant annet blitt brukt til overvåkning av fiskehelsen under avlusinger og til å se etter hull i noten.

Følger opp

Blueye Robotics har sitt utspring fra NTNUs Centre for Autonomous Marine Operations and Systems (NTNU AMOS). Teknologiselskapet ble grunnlagt i 2015.

De har satset på ikke bare å levere et produkt, men å være gode på å følge opp kundene.

- Noen ganger er det raskere å fly til Amsterdam enn til Lofoten, men vi kan betjene kunder digitalt, og vi reiser ofte for å møte oppdrettere, sier Parviainen.

zoomBlueye Robotics lanserer Blueye Pro, en videreutviklet undervannsdrone fra Blueye Pioneer. Dronen har nye funksjoner som tilt-kamera og kan gå dypere i merden enn forgjengeren.
Blueye Robotics lanserer Blueye Pro, en videreutviklet undervannsdrone fra Blueye Pioneer. Dronen har nye funksjoner som tilt-kamera og kan gå dypere i merden enn forgjengeren.

Få skader

- Dere har mange konkurrenter nå som tilbyr lignende løsninger. Hva skiller dere ut?

- Vi er opptatt av god service, brukervennlighet er et fortrinn og vi har en vare som varer.

Han forteller at de har hatt minimalt med skader på de 700 dronene de har solgt og at delene ikke slites ut. 

- Det har bare vært feil på rundt 1 prosent av batteriene. Det er veldig bra, fastslår salgssjefen. 

Dyrere produksjon

Selskapet ble opprinnelig startet for å tilby droner til privatpersoner. Det skulle raskt vise seg at ulike næringer, og spesielt havbruksnæringen, var interesserte i droneløsningen. Dronen ble også såpass dyr, at den ikke var aktuell for vanlige forbrukere.

- Vi gjorde ingen kompromisser da vi utviklet produktet. Da økte selvfølgelig produksjonskostnadene, sier Parviainen.

zoomDronen styres via en telefon eller et nettbrett. 
Dronen styres via en telefon eller et nettbrett. 

Ny programvare

Det vil ikke komme noen ny drone i nærmeste fremtid, men Parviainen forteller at de hele tiden jobber med å utvikle programvaren. 

- Nå utvikles det teknologi blant annet for automatisk lusetelling og for å gjenkjenne individuelle laks. Jobber dere med noe sånt? 

- Vi har et fantastisk team som jobber med utvikling, men hva de vil komme med i fremtiden, er for tidlig å si. Før vi snakker om kunstig intelligens og bildegjenkjenning, må dronene være i vannet, og folk må ha kompetansen til å bruke dem.

Her kan du høre podkast med en av grunnleggerne av Blueye Robotics, Christine Spiten. Hun deltok i panelet da Tekfisk spilte inn podkast på scenen i Bergen i fjor

( VILKÅR )
 
Del saken