Vaksinering av fisk.Illustrasjonsfoto
Vaksinering av fisk.Illustrasjonsfoto
Vaksinering av fisk.Illustrasjonsfoto

Professor: - Virusforskning er oppdrettsbransjens akilleshæl

- Selvfølgelig kan vi lage en lakselusvaksine! Det står professorveteranen Erik Slinde fast og henviser til Chile.

- Allerede i fjor høst ble det fremstilt en lakselusvaksine for atlantisk laks i Chile. Om den fungerer vil vi se, sier professor emeritus, Erik Slinde. Han var en av foredragsholderne på den store Aqkva-konferansen 2020 i Bergen denne uken. Slinde er tidligere forsker ved Havforskningsinstituttet, og professor emeritus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og medeier i selskapet Salei.

Den største akilleshælen til oppdrettsnæringen

Slinde forklarte forsamlingen av oppdrettere at det ikke er lakselusen som er den største utfordringen til næringen. Han mener at virusforskning er oppdrettsbransjens akilleshæl.

- Det tar ti år for at en person skal kunne mye om virus. Hvem vil vel ofre den tiden med tvilsomme forskningstilskudd? Så finnes også det store nye - bioinformatikk. Det tar tid å lære, og tar tid å bruke, sier han.

zoomErik Slinde, professor emeritus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og medeier i Salei AS.
Erik Slinde, professor emeritus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og medeier i Salei AS.

Slinde klikker så en illustrasjon av en lakselus opp på projektoren i konferansesalen:

- Dette er lakselusens sjelsliv. Det mest interessante med denne tegningen er at det går en stund før lusen er kjønnsmoden.

- Jeg tror dere avluser før lusen blir kjønnsmoden. Og da er spørsmålet - er dere like skyldig i luseproblemet som mange tror? Vi har ikke lusetellinger fra før 1970, så ingen vet hvor mye lus det var på laksen før det.

Farmasøytselskapene vil ikke kurere med ett stikk

Slinde sier at med et stikk så kan problemet være løst. Men mener oppdrettsnæringen prioriterer avlusningsmidler, og det er mye å tjene på avlusning.

- Og det er lite å tjene på vaksiner. Gjentatte behandlinger gir penger, det gjør ikke ett stikk. Om du tror farmasøytiske selskap vil ha en vaksine, tar du feil, tror Sinde.

Gensekvensen til laks er kjent, og gensekvensen til lakselusen er kjent. Slinde forteller at vi vaksinerer med forståelse av både antigener og antistoff. Vi bygger databaser med informasjon, men som har usikkerheten av forskernes usikkerhet i seg.

Hvordan ser det ut fremover?

Slinde forteller at ved å skjære ut hullene lakselusen etterlater seg i skinnet til laksen, har han funnet et antigen som kan brukes til å lage en vaksine. Men dette må isoleres i laboratorium for å se hvordan det fungerer. Men hvordan ser det ut fremover?

- Vi trenger laboratorieforsøk med 100 prosent suksess i forsøk, og deretter samtaler med Legemiddelverket for å innføre vaksinen. Om jeg ikke lykkes, har jeg hvert fall gjort et godt forsøk, avslutter Slinde.

Les også:

( VILKÅR )
 
Del saken