Islandske Tracio er ett av selskapene som er med i andre runde av Katapult Ocean. Tracio utvikler en løsning for overvåkning av kvaliteten på sjømat, ved å legge gassmåler og temperaturmåler i hver pakning.Foto: Anders H. Furuset
Islandske Tracio er ett av selskapene som er med i andre runde av Katapult Ocean. Tracio utvikler en løsning for overvåkning av kvaliteten på sjømat, ved å legge gassmåler og temperaturmåler i hver pakning.Foto: Anders H. Furuset
Islandske Tracio er ett av selskapene som er med i andre runde av Katapult Ocean. Tracio utvikler en løsning for overvåkning av kvaliteten på sjømat, ved å legge gassmåler og temperaturmåler i hver pakning.Foto: Anders H. Furuset

Disse gründerne er plukket ut blant 840 havselskaper

Etter å ha vurdert 840 selskaper fra 80 land er nå Katapult Ocean gang med programmet for sine tolv utvalgte.

I femte etasje i en anonym kontorgård i Oslo sentrum holder Katapult Ocean til i moderne, «gründeraktige» lokaler. Det summer i ulike språk fra små grupper i samtaler over en bærbare pc-er.

I Oslo i 12 uker

- Vi har samlet representanter fra de tolv nye selskapene vi har tatt inn i programmet til tolv uker her i Norge. I løpet av denne tiden skal vi jobbe med ulike tema, som å utfordre dem på forretningsmodell, hjelpe dem å finne kunder, legge planer for vekst, finne ut hvordan en skal kommunisere jobben som gjøres for å redde havene - for å nevne noe, sier Rikke Hegge Jørgensen til IntraFish.

Hun er en av seks som jobber i Katapult Ocean, et selskap som investerer i oppstartsbedrifter som på ulike måter skal bidra til å bedre tilstandene for verdens hav. 

zoomRikke Hegge Jørgensen i Katapult Ocean
Rikke Hegge Jørgensen i Katapult Ocean

Ikke veldedighet

Etter at investeringen er gjort, hjelper Katapult Ocean til på ulike måter, blant annet med utviklingen av ulike planer og et mentornettverk.

- Vi investerer 150.000 dollar i hvert selskap, for 8 prosent av aksjene. Det er et utgangspunkt, men det er naturligvis variasjoner i verdsettelse og så videre. Vi går typisk inn i selskap som er 1-3 år gamle, og de fleste har 3-5 ansatte idet vi kommet inn, sier Jørgensen.

Et viktig kriterium for å bli med i programmet er at selskapet må jobbe med noe som skal gi en positiv effekt på havet - men Katapult Ocean driver ikke veldedighet - de skal tjene penger.

- De må ha en tydelig kommersiell forretningsmodell, som kan skaleres opp globalt. Vi ser også veldig nøye på teamet som står bak, sier Jørgensen.

Et veldig trangt nåløye

Katapult Ocean bruker mye tid på å finne riktig selskap å ta med på laget.

- Vi jobber systematisk med kartlegging, og ser blant annet på ulike entreprenør-konkurranser, oppstartsdatabaser og følger godt med globalt. I tillegg jobber vi med å være synlige, blant annet gjennom media, sosiale media, konferansen og messer. Vi ønsker å være den mest attraktive hav-investoren, sier Jørgensen.

Konseptet har også blitt mer kjent nå, sammenlignet med før første runde som ble gjennomført i fjor.

- Vi har selskap fra 14 ulike land i porteføljen vår, noe som bidrar til å gjøre oss synlig.

- Hvordan foregår den praktiske utvelgelsen av selskap?

- Vi begynte den andre runden med en database på 840 gjennom søknader, tips og direkte kontakt. Av dem gjorde vi førstegangsintervju med de 20 prosent mest interessante. I annengangsintervjuer går vi mer i dybden. Vi gjør en grundig due diligence av team og selskap med referansesjekker og til slutt en legal due diligence. Selve investeringsbeslutningen er det en egen investeringskomite som står for.

I mange tilfeller konsulteres folk i nettverket. En veterinær kan komme inn og vurdere noe innen sitt fagfelt, eller en markedsdirektør kan brukes til å vurdere markedet.

Vil ha friske penger til nytt fond

I disse dager jobber selskapets administrerende direktør Maren Hjort Bauer med å få på plass investorer til et nytt fond, for nye runder med oppstartsbedrifter.

- Vi hentet inn 4 millioner dollar fra 15 investorer til det første fondet, som har gått inn i selskapene i runde 1 og 2. Nå er vi i gang med å etablere et nytt fond, for flere runder

- Hvordan går det med investeringene fra første runde?

- Det går bra, men siden vi har en tidshorisont på syv år er det for tidlig å konkludere. Mange av selskapene har kommet store steg videre. Brim Explorer i Tromsø har fått sjøsatt en elektrisk båt, og er godt i gang med hvalsafari, og har fått avtale med Hurtigruten. De er i gang med bygging av båt nummer to. Florø-selskapet Evoy, som bygger om eksisterende båter til elbåter, har fått døpt sin første båt, signert avtaler for salg av flere systemer og hentet kapital. Flere av selskapene har hentet ytterligere finansiering, og fått god utvikling med kunder.

zoomMaren Hjort Bauer er administrerende direktør i Katapult Ocean. Arkivbilde fra 2018.
Maren Hjort Bauer er administrerende direktør i Katapult Ocean. Arkivbilde fra 2018.

Bra for havet - bra for investorene

Jørgensen mener at det er god butikk både for kapitaleiere og havene å investere i den blå økonomien.

- Vi skal bevise at det som er bra for havene, også er bra for lommeboken. Det ligger store forretningsmuligheter innen bærekraftige løsninger for havene, sier hun.

Noen av selskapene som er med i runde to på programmet er;

  • Innomar (Norge) - skal utvikle nye løsninger for fangst av villfisk, blant annet med en «felle» på havbunnen
  • Oceanium (UK) - utvikler mat-emballasje og mat basert på oppdrettet tare
  • Tracio (Island) - utvikler system for overvåkning av sjømat under transport og lagring. Systemet omfatter blant annet en gassmåler og temperaturmåler.
  • ARC Marine (UK) - Utvikler byggemateriale og løsninger som skal bidra til gjenoppbygging av korallrev.

- Nå er vi godt i gang med de tolv ukene med program vi kjører. Det er som sagt en rekke tema. Vi har hentet inn ulike eksterne foredragsholdere fra vårt mentor- og partnernettverk, og skal på studieturer både til Bergen og Hamburg. Det hele avsluttes med et arrangement i Oslo 13. februar, hvor vi samler investorer, partnere og selskapene. I fjor hadde vi over 400 påmeldte på det arrangementet, avslutter Jørgensen.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no:

( VILKÅR )

 
Del saken