Oceanium vil lage miljøvennlig emballasje til tareprodukter.Illustrasjonsfoto: The Northern Company
Oceanium vil lage miljøvennlig emballasje til tareprodukter.Illustrasjonsfoto: The Northern Company
Oceanium vil lage miljøvennlig emballasje til tareprodukter.Illustrasjonsfoto: The Northern Company

Gründere vil lage en helt ny, industriell verdikjede for tare

Britiske Oceanium skal utvikle matemballasje og ulike matprodukter fra bruntare.

Charles D. Bavington er en av grunnleggerne av selskapet, som i dag har fem heltidsansatte. Mye av desember har han tilbrakt i Oslo, hvor han deltar på et program i regi av Katapult Ocean.

Valgt i hard konkurranse

Oceanium er ett av 12 selskaper som kom gjennom et svært trangt nåløye, og som har fått finansiering av Katapult Ocean.

- Det er en fantastisk anerkjennelse av hva vi gjør. Ikke alle start-ups er gode idéer. Katapult Ocean ser nøye på selskapet, og hvordan vi kan påvirke havet positivt. At vi ble valgt i hard konkurranse med flere hundre andre ser vi på som et kvalitetsstempel, sier Bavington til IntraFish.

zoomCharles D. Bavington i Oceanium er en av deltakerne på Katapult Ocean sitt program.
Charles D. Bavington i Oceanium er en av deltakerne på Katapult Ocean sitt program.

Global visjon

Oceanium skal utvikle matemballasje og ulike matprodukter fra bruntare.

- Vi skal kun benytte oppdrettet tare. Vi har ambisjon om å lage en helt ny, industriell verdikjede. Mange dyrker tare, eller har planer om å gjøre det, men det er ikke nok etterspørsel og metoder for å foredle produktet. Det er her vi kommer inn.

Planen er å lage blant annet matemballasje, både film og skål, som brukes for innpakking av fersk mat i butikker.

- Vi lager allerede filmen, og har startet med hardt material. Vi skal ha en prototyp ferdig til sommeren, og starte testproduksjon på slutten av neste år, sier Bavington.

Laget av mais

De har allerede samarbeid med små matvareprodusenter som ønsker bærekraftig emballasje.

- Hvordan blir kostnadene?

- Bioplast laget av mais har kostnader som er omtrent tre ganger konvensjonell plast. Vi venter at våre produkter blir priset på nivå med bioplast. Så skal det legges til at konvensjonell plast har unaturlig lav kostnad, siden de reelle kostnadene med forsøpling etterpå ikke tas med.

Ifølge Bavington vil deres emballasje brytes hurtig ned om den havner i sjøen - på linje med vanlig tare.

- Også selve produksjonsprosessen er bærekraftig, vannbasert og krever lite energi, sier han.

Lang erfaring

Bavington er biokjemiker og har jobbet med produktutvikling i ulike biotek-selskaper i 20 år. Medgrunnlegger Karen Scofield Seal har bakgrunn fra markedsføring og PR.

- Hun startet et suksessfullt klesselskap, men innså at fast fashion ikke er bærekraftig. Etter å ha tatt utdannelse innen bærekraft ved Cambridge, fant hun ut at det er stort potensial innen tang og tare. Vi møttes, og fant ut at vi kan bidra positivt for miljøet med å starte opp dette selskapet. Det er ikke noe vi kun ønsker å gjøre i Norge og Skottland, men overalt hvor det dyrkes tang og tare. Særlig i utviklingsland, hvor de har mangelfull eller ingen innsamling av plastavfall, er dette perfekt.

Gründeren mener at tareproduksjon har en rekke fordeler sammenlignet med landbruk.

- Produksjon av tare foregår uten bruk av landarealer, uten vanning, gjødsling eller bruk av insektmidler. I tillegg absorberer det co2 og introgen, det skaper jobber og bidrar til økt biodiversitet.

Selskapet anslår at produksjonsteknikken deres, dersom den lykkes, vil produsere rundt 5.000 tonn emballasje og 5.000 tonn mat av 50.000 tonn råstoff.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no:

( VILKÅR )
 
Del saken