Nofima har fått støtte til to forskjellige prosjekter.Illustrasjonsfoto: Anders Furuset
Nofima har fått støtte til to forskjellige prosjekter.Illustrasjonsfoto: Anders Furuset
Nofima har fått støtte til to forskjellige prosjekter.Illustrasjonsfoto: Anders Furuset

Nofima får 20 millioner kroner til å forske på RAS-anlegg

Støtten kommer fra Forskningsrådet, og skal gå til å forske på problemstillinger rundt H2S-utvikling og desinfisering av vann i RAS-anleggene.

Forskningsprosjektet som skal ta for seg hydrogensulfid fikk 12 millioner kroner i støtte, mens desinfiseringsprosjektet mottok 8 millioner kroner.

- Vi har fått støtte til et seksårig prosjekt som handler om hydrogensulfid (HS2) i resirkuleringsanlegg (RAS). Det andre prosjektet er fireårig og handler om desinfisering av anleggene, sier divisjonsdirektør i Nofima Bente E. Torstensen til IntraFish. 

Stort problem i senere år

I en pressemelding fra Nofima skriver selskapet at hydrogensulfid i RAS-anlegg er blitt et betydelig problem de siste årene: 

- Kunnskapen fra prosjektet kan hjelpe oppdrettere til å vurdere risiko og identifisere hvor H2S-dannelse er kritisk, og hjelpe teknologileverandører med å utvikle nye H2S-sensorer og RAS-system hvor det er bedre kontroll på H2S-dannelse, heter det i pressemeldingen. 

Torstensen forklarer at for høye konsentrasjoner av gassen i anleggene fører til dødelighet. 

zoomIllustrasjonsfoto av laboratoriearbeid hos Nofima. 
Illustrasjonsfoto av laboratoriearbeid hos Nofima. 

Vil bedre forståelsen av gassens påvirkning 

- Det er noe som er kjempeviktig å forstå bedre. HS2-produserende bakterier lager gassen i anlegget, og blir det for mye, er det veldig skadelig for fisken. Det er mye grunnleggende kunnskap som må på plass for å finne de rette tiltakene, og det vil prosjektet bidra til. 

Nofima leder prosjektet og kommer til å samarbeide med selskapet NIVA og Danmarks Tekniske Universitet. Målet er å øke forståelsen av hvordan gassen påvirker laksens fysiologi. 

Hun legger til at hun synes det er kjempebra at Nofima får jobbe mer på dette området. 

Et godt tilskudd til innovasjonssenteret CtrlAqua

- Nofima leder senteret for forskningsdrevet innovasjon CtrlAqua, der det forskes på RAS-anlegg. Dette prosjektet vil være et godt supplement til senteret, og det er vi glad for, sier hun. 

Torstensen forklarer at med denne tidsrammen vil Nofima få gjort solid forskerarbeid på tema. Selskapets satsinger på RAS er knyttet opp til aktiviteten i CtrlAqua SFI og Sunndalsøra. Der har Nofima forskningsfasiliteter for RAS.

Nofima har bygget nye RAS-fasiliteter i Tromsø sammen med Norges arktiske universitet (UiT) ved Havbruksstasjonen, med interkommunale midler. Der kan det gjøres forsøk med desinfisering. Men selskapet har også flere andre lokaliteter som kan forskes ved for HS2-prosjektet, legger Torstensen til. 

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no:

( VILKÅR )
 
Del saken