Slik blir det nye anlegget i Svelgen i Sogn og Fjordane. Eksisterende produksjonslokale til høyre og nybygget til venstre. Illustrasjon: Artec Aqua
Slik blir det nye anlegget i Svelgen i Sogn og Fjordane. Eksisterende produksjonslokale til høyre og nybygget til venstre. Illustrasjon: Artec Aqua
Slik blir det nye anlegget i Svelgen i Sogn og Fjordane. Eksisterende produksjonslokale til høyre og nybygget til venstre. Illustrasjon: Artec Aqua

Nå er byggingen av dette smolt- og rensefiskanlegget i gang

Steinvik Fiskefarm vil øke rensefiskproduksjonen og samtidig sørge for at laksen lever lenger på land.

I første runde investerer selskapet 300 millioner kroner i 5500 kvadratmeter med gjennomstrømsanlegg for postsmolt og rognkjeksproduksjon. 

- Det blir et relativt unikt anlegg med forskjellige konsesjoner i samme bygget. Det er ikke så mange av dem, sier Bjarte Steinhovden, teknisk leder i Steinvik Fiskefarm, til Tekfisk.

Ulike konsesjoner i samme bygg

Selskapet skal utvide dagens produksjon av rognkjeks, men i samme anlegg skal også smolten deres kunne vokse videre.

Yngel fra settefiskanlegget i Barlindbotn skal i fremtiden fraktes til det nye anlegget vel en time nordover i bil. Der skal den få vokse frem til den er rundt 500 gram. 

Med det utsetter oppdrettsselskapet tiden fisken går i åpne merder i sjø. Slik skal de få raskere vekst og mindre problemer med lus og avlusing. 

zoomBjarte Steinhovden, teknisk leder i Steinvik Fiskefarm.
Bjarte Steinhovden, teknisk leder i Steinvik Fiskefarm.

Mer rensefisk

I dag produserer Steinvik Rensefisk 3 millioner rognkjeks i Svelgen i Sogn og Fjordane. Målet er at dette skal utvides med 1 million.

- Det betyr at vi kan tilby mer av den gode rognkjeksen vi produserer. Noe går til eget bruk, men vi selger mesteparten, sier Steinhovden.

Selskapet har lagt vekt på rensing av vannet, og varme og kjøling i nybygget. Klekking og startfôring der det er mest kritisk med god vannbehandling, vil skjer der. Mens påvekst, vaksinering og å gjøre fisken salgsklar vil skje i det eksisterende bygget. 

Snuser på berggylt

- Det bygges jo veldig mange landbaserte anlegg rundt om i landet. Dette blir ikke blant de største, men det blir et veldig avansert bygg, sier Steinhovden.

Det avanserte med nybygget er blant annet at de kan velge ulik temperatur og saltinnhold i vannet for hver avdeling. Det har de ikke muligheten til i dagens lokaler.

- Det gir store muligheter for hva vi kan produsere. Det blir veldig fleksibelt. Vi liker å tro at vi bygger for fremtiden, sier Steinhovden.

Steinvik Fiskefarm ønsker også å se på muligheten for berggyltoppdrett.

- Vi prosjekterer og bygger som om vi skal ha det. 

zoomI dag produserer Steinvik Rensefisk 3 millioner rognkjeks. Målet er at dette skal utvides med 1 million.
I dag produserer Steinvik Rensefisk 3 millioner rognkjeks. Målet er at dette skal utvides med 1 million.

Viktig slam

Teknologien for landbasert oppdrett går så raskt fremover, forteller Steinhovden, at det er noen punkter de har ventet med å velge leverandører. 

Blant annet er god slamhåndtering viktig for selskapet. De ønsker ikke at slammet skal havne på søppeldynga, men at den gode næringen som finnes i det skal utnyttes. 

- Vi har brukt mye tid på å velge, men jeg tror vi har landet på en leverandør. Om vi velger dem, vil slammet gå ut i gjødsel og produksjon av mat igjen, sier Steinhovden. 

Bygget skal stå ferdig i januar om et år. Grunnarbeidet er gjort på tomten, og de er så vidt i gang med å reise bygget. Håpet er at det skal være fisk i karene i løpet av første kvartal 2021. Testing av det tekniske skal skje i oktober-november neste år. 

Automasjon og overvåkning

Bodø-selskapet Nordkontakt skal levere automasjonssystemet. Det skal sørge for at alle kar overvåkes og at alarmen går om noe skulle gå galt. 

- Våre systemer styrer vannmengde, temperaturer og oksygennivå, sier administrerende direktør Tom Erlend Kristiansen i Nordkontakt. 

De er en underleverandør til Artec Aqua i Ålesund, som er totalentreprenør. 

Nordkontakt skal blant annet levere skjermløsningen som gjør at røkterne kan ha oversikt over status i hele anlegget. 

Selskapet har utviklet en egen app de kaller hearbeat secure som gir beskjed om alarmer, men som også gir informasjon dersom nettet skulle falle ned slik at alarmer ikke når frem. 

Flere byggetrinn

Prosjektet har også et byggetrinn 2, der selskapet legger opp til at laksen fortsetter å vokse på land frem til den er 1 kilo. 

De har så smått begynt å se på hvilke muligheter som finnes, men vil først og fremst konsentrerer seg om byggetrinn 1. 

- For byggetrinn 2 er det ikke byggestart før i 2022, og det er tidligst, sier Steinhovden. 

( VILKÅR )
 
Del saken