Pilotanlegget i Sirevåg i Rogaland.Foto: Happy Prawns
Pilotanlegget i Sirevåg i Rogaland.Foto: Happy Prawns
Pilotanlegget i Sirevåg i Rogaland.Foto: Happy Prawns

De første tropiske rekene er oppdrettet i Norge

Happy Prawns har produsert 50 kilo reker denne høsten.

I august var pilotanlegget oppe og gå i en gammelt rekefabrikk i Sirevåg i Rogaland. Siden den gang har daglig leder Magnar Hansen i Happy Prawns blant annet brukt tiden på å massere ut spermsekker fra hannreker og inseminere horeker. 

Selskapet hans er nemlig de første i Norge til å prøve seg på kommersiell oppdrett av kongereker. I Asia er det vært en stor vekst i oppdrett av den tropiske vannamei-reken, som nå befinner seg i pilotanlegget. 

Reproduksjonen på plass

Hansen har kjøpt stamreker fra USA, og seks hanner og seks hoer lever nå i en av tankene i anlegget.

- Det viktigste har vært selve reproduksjonen. Nå legger horekene egg som blir levedyktige larver og reker, sier Hansen, som ikke lenger har oversikt over hvor mange larver han har i karene. 

En viktig jobb har vært å finne det beste fôret for de bitte små skapningene. 

- De trenger mye spesialmat i begynnelsen. Det finnes kommersiell larvemat, men jeg har egne former på det. Målet er at de ikke bare vokser fort, men blir robuste og får en god start på livet. 

zoomHorekene insemineres for hånd. 
Horekene insemineres for hånd. 

Snart klare for salg

I anlegget står en 12.000 liters tank der rekene vokser. I tillegg er det fem tanker på 1000 liter hver, med stamdyr og larver. Så langt har han fått produsert rundt 50 kilo reke.

Det nyeste han må gjøre er å installere et avløpsrenseanlegg.

- Vi har ingen utslipp til sjø, men vi har noe smått som går i kloakken om vi spyler gulvet for eksempel. Det vannet må behandles etter forskriftene, sier Hansen.

Dette anlegget får han rigget opp i februar. Da vil Mattilsynet kunne godkjenne produksjonen, slik at Happy Prawns er klare for salg. 

Ny teknologi

Selskapet benytter biofloc-teknologi. Det går ut på at vannet i de lukkede karene tilsettes bakterier. Bakteriene gjør om fôrrester, ekskrementer og rekeskall til proteinrik næring, slik at rekene alltid har tilgang på mat.

Mye arbeid måtte til for å optimalisere dette. 

- Jeg har hatt daglige tester og korrigeringer. Du må mate de gode bakteriene, så vannet blir helt fritt for nitrater og fosfater, sier Hansen. 

Varme, oksygen- og karboninnhold har vært noe av det viktigste å balansere. 

- Karbon er maten eller brenselet du vil at bakteriene skal trives med, forklarer Hansen. 

zoomHappy Prawns og Magnar Hansen har flere reker enn de kan telle. 
Happy Prawns og Magnar Hansen har flere reker enn de kan telle. 

Lerøy er interesserte

På nyåret kommer representanter fra sjømatselskapet Lerøy på besøk for å se produksjonen og rekene.

Administrerende direktør Bjørn Jakobsen i Lerøy Sjømatgruppen er en av dem som stiller opp ved tank-kanten i januar.

- Vi er interesserte i alle sånne type prosjekter med nye, spennende arter, sier Jakobsen til Tekfisk.

Lerøy vil finne ut hvor langt Hansen er kommet og vil diskuterer veien videre. 

zoomGründer og daglig leder Magnar Hansen i Happy Prawns.
Gründer og daglig leder Magnar Hansen i Happy Prawns.

Et supplement i Norge

Jakobsen har selv smakt på rekene.

- Vi fikk servert en del forskjellige varianter, og produktet har bra konsistens, smak og ser bra ut, er hans dom.

Han tror rekene kan være interessante for sushi-segmentet og restaurantmarkedet.

- I utgangspunktet har vi verdens beste reker i sjøen, men det er til tider problemer med kontinuitet, sier Jakobsen som understreker at dette uansett ikke er et substitutt for saltkokte reker fra Sirevåg.

- Tenker dere Norge eller verden?

- Jeg tror ikke vi skal belage oss på den store eksporten, men som et supplement i det norske markedet.

Nytt anlegg

Planen for Happy Prawns i 2020 er å få bygget et skikkelig anlegg, der en tredjedel er fødeavdeling med stamdyr og larver. Resten av anlegget skalvære der rekene vokser og selges ut i markedet. Med det håper Hansen å komme opp i en produksjon på 5 tonn. I et vanlig driftsår skal produksjonen være på det dobbelte. 

- Fremover er det snakk om skalering. Vi er endelig kommet til det punktet nå, sier gründeren. 

Hansen er nå på jakt etter en tomt i tillegg til investorer og samarbeidspartnere. 

Håpet er å finne et sted der Happy Prawns kan bruke spillvarme. Oppdrettet krever nemlig mye energi. Vannet i tankene skal holde mellom 25 og 29 varmegrader døgnet rundt. 

Sikter mot ti anlegg

De siste, nødvendige godkjenninger fra myndighetene er på plass på nyåret. 

Gründeren forteller at han har pløyd mye udyrket mark. Både bioflocen og oppdrett av kongereker er nytt i Norge.

I 2030 er målet å være oppe i ti anlegg med en total produksjonskapasitet på 100 tonn.

- Det høre jo helt sinnssvakt ut når du sier det, men jeg må ha tro på forretningsplanen, sier Hansen og ler. 

zoomGründerselskapet Happy Prawns har fått pilotanlegget opp og gå i Sirevåg. Nå er de på jakt etter ny bygning og tomt. 
Gründerselskapet Happy Prawns har fått pilotanlegget opp og gå i Sirevåg. Nå er de på jakt etter ny bygning og tomt. 
zoomNylagte egg fra horeka Ragnhild.
Nylagte egg fra horeka Ragnhild.
zoomI anlegget står en 12.000 liters tank der rekene vokser. I tillegg er det fem tanker på 1000 liter hver.
I anlegget står en 12.000 liters tank der rekene vokser. I tillegg er det fem tanker på 1000 liter hver.
( VILKÅR )
 
Del saken