Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke.Foto: Skjalg Bøhmer Vold/DN
Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke.Foto: Skjalg Bøhmer Vold/DN
Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke.Foto: Skjalg Bøhmer Vold/DN

Telenor valgte Ericsson til å levere 5G i Norge

Oppgraderingen av nettet til ta fire-fem år.

Telenor melder fredag formiddag at Ericsson skal bygge deres nye 5G-radionett i Norge.

Kinesiske Huawei tapte dermed storkontrakten. Tidligere i år ble det kjent at også Telia valgte Ericsson som sin hovedleverandør til det nye mobilnettet i Norge.

- I anbudsprosessen for 5G radionettet i Norge har vi lagt vekt på faktorer som teknisk kvalitet, evne til å innovere og modernisere mobilnettet, kommersielle betingelser, og i tillegg har vi gjort grundige sikkerhetsvurderinger, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor Group i en pressemelding.

Piloter er i gang

Arbeidet vil ta fire-fem år. 

«Derfor vil Telenor benytte utstyr fra nåværende leverandør til radionettet, Huawei, for å vedlikeholde 4G-nettet samt oppgradere 5G-dekningen enkelte steder i Norge.» står det i meldingen. 

Radionettet er det ytre laget av mobilnettet, som sikrer at kundene kobles opp.

Det indre laget, som gjerne kalles kjernenettet, er i ferd med å bli oppgradert i samarbeid med Nokia og Ericsson

Siden 2018 har Telenor åpnet 5G-piloter en rekke steder i Norden og Asia.

- Kraftig press

Danske DR skrev tidligere denne uken at Kina skal ha presset Færøyene til å velge Huawei som leverandør til sitt nye nett. Kinas ambassadør skal ha sagt at Færøyene «bare kan glemme alt av handelsavtaler med Kina» om Føroya Tele ikke valgte Huawei. Kinesiske Global Times skrev at det er «totalt feil» at det skal ha blitt sagt.

21. november skrev DN-kommentator Sverre Strandhagen at Telenor er under kraftig press til å velge Huawei.

«Norge forhandler med Kina om en frihandelsavtale. Det er gjort gode fremskritt, men først et stykke ut på nyåret blir det klart om det blir en avtale. For først skal Telenor, der staten eier nesten 54 prosent, bestemme om kinesiske Huawei skal få levere 5G-nettverk i Norge. Det er sagt at en beslutning skal tas før jul, men den kan komme når som helst», skrev han da.

Norge og Kina har siden 2008 forhandlet om en frihandelsavtale. Forhandlingene stanset etter fredspristildelingen til Liu Xiaobo i 2010, og kom i gang igjen i 2017. Tidligere denne måneden skrev Klassekampen at avtalen kan være klar allerede neste år.

( VILKÅR )
 
Del saken