Mari Moren, forskningssjef i Nofima.Foto: Camilla Aadland
Mari Moren, forskningssjef i Nofima.Foto: Camilla Aadland
Mari Moren, forskningssjef i Nofima.Foto: Camilla Aadland

Slik mener hun laksefôret kan bli bærekraftig

Både genmodifiserte planter og alger kan erstatte fiskeolje i laksefôret, tror forskningssjef Mari Moren i Nofima.

Hun leder 22 forskere som jobber med nye fôrressurser, hvordan laksen tar til seg næringsstoffer og hvordan selve produksjonen av fôret kan bli best mulig.

- Vi driver med nesten alle delene av forskning rundt fôr, både ernæring og det teknologiske, sier Moren i denne podkasten:

Fremover blir det blant annet viktig å sikre nok omega 3 i laksefôret. 

- Jeg tror både genmodifiserte oljer, kanskje ikke i norsk laks, men ute i verden, og alger blir en mulighet, sier Moren.

Hun holder til i Fôrteknologisenteret i Bergen, som har eget anlegg som kan produsere fôr. Nå er de i ferd med å få inn nytt utstyr som kan teste ulike produksjonsmetoder i mindre skala. 

- Vi ønsker at en i fremtiden skal kunne forutsi hva som skjer når du blander inn nye ingredienser, i stedet for at man må prøve og feile. Det er kostbart for industrien og unødvendig, sier Moren.

Utstyret er en del av «Aquafeed Technology Centre», en nasjonal forsknings- og utviklingsplattform finansiert av Norges forskningsråd.

Hør mer om hva som skal testes her og hva som blir viktig for laksefôret fremover. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her er noen utvalgte episoder:

( VILKÅR )
 
Del saken