Slik kan OFS Måløy og Niri sitt anlegg bli seende ut. Eksisterende bygg til venstre skal pusses opp og utvides. Til høyre er den første hallen som kan produsere 7500 tonn tegnet inn.Illustrasjon: OFS Måløy
Slik kan OFS Måløy og Niri sitt anlegg bli seende ut. Eksisterende bygg til venstre skal pusses opp og utvides. Til høyre er den første hallen som kan produsere 7500 tonn tegnet inn.Illustrasjon: OFS Måløy
Slik kan OFS Måløy og Niri sitt anlegg bli seende ut. Eksisterende bygg til venstre skal pusses opp og utvides. Til høyre er den første hallen som kan produsere 7500 tonn tegnet inn.Illustrasjon: OFS Måløy

Her vil de oppdrette 15.000 tonn laks på land

OFS Måløy og Niri håper å ha laks i tankene til sommeren.

Tidligere i år fikk OFS Måløy tillatelse til å etablere et landbasert anlegg i Barstadvik utenfor Måløy. Konsesjonen er på 15.000 tonn laks.

Ennå er de langt unna dette, men snart er de i gang med en første fase som skal ta dem til en produksjon på 7500 tonn.

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Niri, som designer, utvikler og selger anlegg for landbasert oppdrett av laks. 

Interessant marked

Trond-Inge Kvernevik, daglig leder i OFS Måløy, tar imot på kaia når hurtigbåten siger inn fra Bergen. Han tar først en liten kjøretur opp i fjellet for å gi utsikt over byen og vise frem de enormt mange selskapene som er samlet her.

I bilen forteller han om bakgrunnen sin: Han er økolog og biolog i bunn med lang erfaring fra fiskeoppdrett i Sør-Øst Asia. I juni tok han over som daglig leder i OFS Måløy. Etter at CV-en er introdusert, går han raskt over til å snakke om landbasert oppdrett. 

- Markedet er interessant, det er det ikke tvil om, men hvor stort det kan bli i Norge, vet vi ikke ennå, sier han. 

zoomPå den 30 mål store tomten skal det bygges et landbasert lakseanlegg. 
På den 30 mål store tomten skal det bygges et landbasert lakseanlegg. 

Ingen trussel

Temaet fortsetter inne på møterommet i de gamle meierilokalene i Måløy sentrum. Der venter også to representanter fra Niri: Administrerende direktør Johan F. Aasen og prosjektleder Yngve Hjertenes.

Etter ti minutter holder Kvernevik fortsatt på. Han snakker om risikofaktorer og hvordan de kan minimeres, at RAS ikke er noe nytt, og at tilgang på vann av god kvalitet er viktig. 

- Vi skjønner ikke helt frykten for ny teknologi for landbasert oppdrett, sier han. 

- Men nå har ikke jeg spurt noen ting om dette, og så er det det første du tar opp. Tenker dere mye på trusselen mot oppdrett i sjø?

- Vi ser jo at det omtales i mediene, sier Kvernevik og nok en gang sier han: - Vi har ingen agenda med å true verken sjønæringen eller andre. 

Og rommet trekker liksom pusten litt, senker skuldrene og det blir bedre plass til å snakke om hva OFS Måløy og Niri egentlig driver med. 

Overfører kompetanse

I Barstadvik vel 4 kilometer nordover står en bygning som OFS Måløy skal pusse opp og bygge ut.

Der skal Niri ha et kunde- og kompetansesenter med to eller tre tanker. Hit kan kundene komme for å se hvordan teknologien fungerer i praksis. De kan også sende tidlig rekrutterte driftsledere på opplæring, før de starter driften av egne anlegg.

- Det er den operasjonelle siden av RAS som er hovedutfordringen for næringen, ikke den tekniske. RAS-teknologien er kjent, sier Kvernevik. 

Selskapene har levert nabovarsel og håper å sette i gang med bygging over nyttår.

Ved siden av det eksisterende bygget, på den 30 mål store tomta, skal OFS Måløy sette opp sitt anlegg.

Hver tank for seg

Niri ble etablert i 2006 og har hatt pilotprosjekt i Norge, Frankrike, Irland og Skottland.

Kvernevik understreker at «landbasert oppdrett» ikke er en homogen næring, men innebærer ulik teknologi. Konseptet til Niri er modulært. Det vil si at hver tank i prinsippet er et eget RAS-anlegg som ikke kommuniserer med de andre tankene annet enn når fisken sorteres og flyttes. Det meste av vannet resirkuleres til enhver tid, noe som krever et nitrifiserende biofilter. 

- Skulle det for eksempel dukke opp sykdom i én tank, så har du ikke automatikk i at alle tankene får det. Får du et problem med biofilteret ditt, som kan være en utfordring med RAS, så slipper du at renseanlegget dreper all fisken din, sier Kvernevik. 

zoomFra venstre: Administrerende direktør Johan F. Aasen i Niri, daglig leder Trond-Inge Kvernevik i OFS Måløy og prosjektleder Yngve Hjertenes i Niri. Niri designer, utvikler og selger anlegg for landbasert oppdrett av laks.
Fra venstre: Administrerende direktør Johan F. Aasen i Niri, daglig leder Trond-Inge Kvernevik i OFS Måløy og prosjektleder Yngve Hjertenes i Niri. Niri designer, utvikler og selger anlegg for landbasert oppdrett av laks.

Fra ammonium til nitrat

Biofilteret lever av avfallsstoffene som kommer fra fisken. I hovedsak er det ammonium, eller tiss på godt norsk.

To hovedgrupper av bakterier dominerer i biofilteret. Den ene er i det ytre laget av biofilmen. Denne omdanner ammonium, som er svært giftig for fisken, til nitritt. Men nitritt er også farlig for laksen. En annen bakteriekultur, som ligger dypere i biofilmen, danner nitritt om til nitrat. Nitrat er ikke skadelig så lenge det ikke blir for høy konsentrasjon av det. 

- Min erfaring er at du trenger en viss mengde fisk i systemet for å få det til å komme i gang skikkelig, sier prosjektleder Yngve Hjertenes i Niri.

Hjertenes har blant annet vært teknisk ansvarlig ved Industrilaboratoriet i Bergen og deres RAS-anlegg frem til i fjor. 

Balansen i vannet

Bakteriene slår seg ned på små plastbiter laget for å ha størst mulig overflate. Bitene virvler rundt i en egen tank i midten av anlegget.

Innerst i biofilmen på disse bitene vil det mangle oksygen når biofilmen blir tykk. Dette kan føre til at det dannes giftig hydrogensulfid dersom nitratmengdene i vannmassen dropper. Det kan for eksempel skje fordi du slutter å fôre fisken. 

- Du kan ha et gullende rent anlegg uten slam og dødsoner, men om du skaper en slik ubalanse i vannmassene, kan biofilteret bli en trussel, sier Kvernevik.

Forsiktig start

Derfor kaller han biofilteret en sovende tiger. Hvis du håndterer den godt og stryker den med hårene, går alt bra. Men tråkker du den på halen, biter den.

- En oppdretter kan styre risikoprofilen sin med hvor intensivt han vil drive frem til kompetansen er tipp topp. Det er en forferdelig viktig beslutning å ta, sier Kvernevik.

- Har dere tatt den?

- Vi har tatt den i den forstand at vi starter veldig forsiktig. 

I modning

- Hvor banebrytende er dette?

- Jeg tror vi er en del av en industri som er i modningsfase. Jeg håper vi og konkurrentene i fellesskap vil greie å bygge en industri som er lønnsom, sier Kvernevik.

- Vi føler oss rimelig sikre på at det konseptet vi har er noe av det som er mest levedyktig fremover, supplerer Aasen.

- Selvfølgelig. Vi ville ikke valgt å være en teknologitilbyder uten det, men la oss fokusere på at her er en felles industriell utfordring. Så tenker jeg at «the proof is in the pudding» når det gjelder driftsøkonomi. Vi får si hvor banebrytende det var etterpå, når vi blir store og flinke, svarer Kvernevik. 

zoomDe siste månedene har OFS Måløy og Niri jobbet for å kvalitetssikre alle detaljer. Nå håper de byggingen snart kan settes i gang. 
De siste månedene har OFS Måløy og Niri jobbet for å kvalitetssikre alle detaljer. Nå håper de byggingen snart kan settes i gang. 

Vurderer slakteri

OFS Norge eier 100 prosent av OFS Måløy og har eierandeler i to planlagte landbaserte prosjekter i nord: Andenes og Nordkapp. OFS Norge har også majoriteten i Niri.

Morselskapet har mål om at de skal lage et høykvalitets nisjeprodukt i Måløy.

Laksen skal være minst mulig stresset. Ambisjonen er å bygge et slakteri også, slik at fisken ikke må transporteres før slakt. 

- Men det er et forretningskonsept og en beslutning som må tas for seg når den tid kommer. Vi kan ikke bestemme oss for det før vi er sikre på at det lønner seg, sier Kvernevik.

Den første tanken ble bestilt i september i år.

Når det blir fisk i karene, er avhengig av når utbyggingsplanene er godkjent samt når de får satt opp hallen på tomten. Byggesaken er lovet ferdig behandlet i nye Kinn kommune i januar 2020. Aktørene håper å sette ut den første laksen til sommeren. 

Tekfisk har vært på reportasjetur til Måløy. Her kan du lese flere saker fra turen:

18. februar skal vi ha live podkast i Bergen om landbasert oppdrett. Her kan du få mer info, og her kan du melde deg på.

( VILKÅR )
 
Del saken