Havna i Vardø.Arkivfoto: Suphaphon Størksen
Havna i Vardø.Arkivfoto: Suphaphon Størksen
Havna i Vardø.Arkivfoto: Suphaphon Størksen

Bondens planer om landbasert oppdrett i Finnmark er endret og forsinket

Svinebonde Knut Langeteig i Drammen planla et landbasert anlegg i Vardø.

Gjennom selskapet Kive Holding har Langeteig planer om å starte lakseproduksjon. NRK omtalte planene i desember 2017.

- Vi skal etablere Norges første kommersielle lakseoppdrett på land, sa Langeteig til NRK den gangen.

Ifølge artikkelen på NRK var planen å produsere både postsmolt og matfisk. Byggestart var beregnet til våren 2019.

Fisk opp til 1 kilo

Det har foreløpig ikke blitt noen bygging, da selskapet fortsatt venter på nødvendige tillatelser. Langeteig ønsker ikke å uttale seg om saken, men henviser til seniorrådgiver Jonny Nikolaisen i Akvaplan Niva som leder prosjektet.

- Vi har levert søknaden og gjort det arbeidet vi mener er fornuftig å gjøre frem til vi har fått tillatelse, sier Nikolaisen til IntraFish.

Han sier at prosjektet er noe endret fra da NRK omtalte saken i 2017, og at selskapet nå planlegger å produsere settefisk - og ikke matfisk i tillegg.

- Knive Laks Vardø har søkt om å få produsere inntil 8 millioner settefisk per år. Planen er å bygge et RAS-anlegg. Størrelsen på settefisken vil varierer etter årstid og etterspørselen i markedet, men vi har tatt utgangspunkt i fisk inntil 1 kilo, med en snittvekt på litt over 300 gram.

Svineoppdrett

- Alle instanser foruten Mattilsynet har nå godkjent planene, og vi venter at de også godkjenner planene snart. Dermed kan fylkeskommunen gi oss tillatelser, trolig før årsskiftet, sier seniorrådgiveren.

Nikolaisen mener at det er «litt prematurt» å snakke om kunder, leverandører og lignende før alle tillatelser er på plass.

Langeteig driver svineoppdrett i stor skala, og har blant annet tjent flere titall millioner kroner på virksomhet i Russland. Han har kjøpt 200 mål tomt på et industriområde i Vardø, med opsjoner på ytterligere 200 mål.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no:

( VILKÅR )
 
Del saken