MAKRELLOLJE: Den nye bærekraftige oljen fra Epax Norway i Ålesund.Foto: Einar Lindbæk
MAKRELLOLJE: Den nye bærekraftige oljen fra Epax Norway i Ålesund.Foto: Einar Lindbæk
MAKRELLOLJE: Den nye bærekraftige oljen fra Epax Norway i Ålesund.Foto: Einar Lindbæk

Fiskeolje fra nordlig makrell er i ferd med å få et oppsving

Det pågår en intens jakt etter fettsyrer i fiskeolje. Fettsyrer i skyggen av EPA og DPA løfter nå fiskeolje fra nordlig makrell opp på et høyere nivå.

Epax har 20 produkt innen kosttilskudd og farmasi på trappene fra sin satsing på omega 3 fra makrell. Det hundre prosent eide Pelagia-selskapet ser store muligheter for makrellbaserte omega 3-oljer.

Det er sammensetningen av fettsyrer som gjør makrelloljen spesiell og anvendelig.

Selskapet som ble tuftet på torskelever for 180 år siden, skremmes ikke av at pelagiske arter som sild og makrell bare har 20 prosent EPA og DHA-fettsyrer mot 30 prosent av de samme fettsyrene i anchoveta fra Chile og Peru. Det er disse fettsyrene som har gitt fiskeolje fra anchoveta stor og positiv oppmerksomhet.

zoomSammensetningen av fettsyrer olje fra makrellen i nord spesiell og anvendelig.
Sammensetningen av fettsyrer olje fra makrellen i nord spesiell og anvendelig.

Andre fettsyrer i nordlig makrell

- Sild og makrell fra nord har en annen fettsyresammensetning med at de inneholder mettede langkjedede fettsyrer opp til 25 prosent i makrelloljen. Til sammenligning har anchovetaen bare to-tre prosent av disse fettsyrene i sin olje. LC-MUFA-fettsyrene i makrelloljen fra nordlig makrell har ikke fått samme oppmerksomhet som overskuddet på EPA og DPA-fettsyrene i sørlig makrell, men i årene som kommer vil disse fettsyrene får større og fortjent oppmerksomhet, sier Iren Stoknes, FoU-sjef i Epax.

Selv om Epax-sjefen ikke vil si mye om det forskningsarbeidet som pågår i bedrifter på de andre fettsyrene, skinner det gjennom at hun er svært optimistisk med tanke på makrelloljens muligheter og egenskaper.

Helsebringende fettsyrer

- Det er fullt mulig å lage en høykvalitets makrellolje fra restråstoff egnet til kosttilskudd. Det er mye ugjort på helsebringende fettsyrer, sa hun på Marin ingrediens-konferansen på Gardermoen onsdag.

Kongstanken til Epax er at 100 prosent av makrellen skal utnyttes i Norge, ikke som nå hvor restråstoffet i stor grad sendes ut av landet i rundfrossen makrell.

Pelagia sin nye fabrikk i Måløy er i gang med å produsere olje og mel for Epax, som har ekspertise for å fjerne fremmedstoffet, lukt og smak og gjøre oljen klar i dobbelt forstand. Målet er at alle godsaker skal bli i Norge.

zoomPelagias nye fabrikk i Måløy.
Pelagias nye fabrikk i Måløy.

Sunnere enn man trodde

Forsker Bente Ruyter i Nofima bekrefter at fiskeolje fra nordlig makrell har et bredere spekter av fettsyrer som gir et helsefortrinn for fiskeolje fra denne makrellen.

zoomBente Ruyter, seniorforsker i Nofima.
Bente Ruyter, seniorforsker i Nofima.

Hun oppsummerer:

Ketolinsyrer gjør pelagisk fisk mer sunn enn det vi har trodd.

Proteinrike torskehoder

Det pågår en omfattende forskning på restråstoff. Torskehoder og torskerygger er råstoffgrupper som er under lupen både til forskere og næringen. Et fellestrekk med forskningen er at den er svært næringsinnrettet og gjennomføres i samarbeid med næringsaktører.

I Nofima skapes det protoype for produksjon, og gjennomføres markedstesting, av proteinpulver fra makrell. Både torskehoder og torskerygger er brukt som råstoff i testing av proteinpulver.

- Det er registrert et veldig høyt proteininnhold i produktene, konstaterer forskningssjef Ragnhild Whitaker i Nofima.

I Sintef Ocean konstaterer man at det lages førsteklasses marine proteiner fra torskehoder.

- Vi noterer oss 93 prosent protein fra forsøkene med torskehoder og et utbytte på ti prosent av banebrytende kvalitet. I mai skal vi gjøre hydrolysebaserte tester på nye enzymer. Det vi lager er ikke lengre bare fiskemel, men et nytt produkt som kan rettes mot human konsum, sier Jannicke Fugledal Remme. 

Neste år planlegges det kliniske ernæringsstudier på marine proteiner i Bergen og Ålesund.

( VILKÅR )
 
Del saken