FISKEOLJE: Leif Gjendemsjø sammen med døtrene Susanne Håhjem Gjendemsjø (t.v.) og Iselin Håhjem. Gjendemsjø tok med seg det konkrete resultatet av samarbeidet med fabrikktrålere om utnyttelse av restråstoff til Marin ingrediens-konferansen på Gardermoen.Foto: Einar Lindbæk
FISKEOLJE: Leif Gjendemsjø sammen med døtrene Susanne Håhjem Gjendemsjø (t.v.) og Iselin Håhjem. Gjendemsjø tok med seg det konkrete resultatet av samarbeidet med fabrikktrålere om utnyttelse av restråstoff til Marin ingrediens-konferansen på Gardermoen.Foto: Einar Lindbæk
FISKEOLJE: Leif Gjendemsjø sammen med døtrene Susanne Håhjem Gjendemsjø (t.v.) og Iselin Håhjem. Gjendemsjø tok med seg det konkrete resultatet av samarbeidet med fabrikktrålere om utnyttelse av restråstoff til Marin ingrediens-konferansen på Gardermoen.Foto: Einar Lindbæk

Tar restfisken til et nytt nivå. Lager høykvalitets fiskeolje til humant konsum

Mannskapet på fabrikktrålerne tester selv produktet de er med på å lage.

- Bare smak, sier Leif Kjetil Gjendemsjø som sammen med sine døtre Iselin og Synnøve nylig tok med seg nyprodusert fiskeolje med tre smaksvarianter til konferansen «Fra industri til Marin Ingrediens» på Gardermoen.

Syv fabrikktrålere og fiskeoljeprodusenten Pharma Marine på Sunnmøre samarbeider om produksjon av fiskeolje til mennesker fra restråstoff av fisk.

Gjendemsjø fortalte et hundretall mennesker fra samme bransje om samarbeidet med norske fiskefartøy for å utnytte restråstoff. Konferansen var en sammenhengende bekreftelse av at norsk prosessindustri nå har fått både teft og tro på at restråstoff av sjømatråstoff er i ferd med å bli gull verd.

Oppskrift på samarbeid

- Vår oppskrift er et godt utviklet samarbeid med til sammen syv fabrikktrålere i hvitfisksektoren som forsyner oss med restråstoff. De har tatt en risiko med å bruke millioner på å produsere et produkt som de håpet skulle bli bra etter hvert, forteller Gjendemsjø.

Det var Strandreideriet i Ålesund som startet med å ta vare på hundre prosent av fisken på nye «Havstrand» i 2013 og fulgte opp med det samme på «Havbryn». Senere er «Ramoen», «Granit» og tre nye trålere fra Havfisk; «Gadus Poseidon», «Gadus Njord» og «Gadus Neptun» kommet til med tilsvarende fabrikkere for å sette superferskt restråstoff inn i produksjon av fiskeolje.

Alt er prosessert innen seks timer etter at fisken er kommet om bord. Dette er en ny olje, og ikke det som forbindes med tradisjonell tran.

Omega 3-styrket mannskap

- Samarbeidet med båtene er inspirerende. Alle er interessert i at vi skal lage de beste sluttprodukter for kresne forbrukere. Mannskapet er så engasjert i dette at de selv inngår i en studie, for å se om omega 3-indeksen økes som følge av at de bruker produktene vi lager sammen, sier Gjendemsjø. 

Forbrukerne kan spore de naturlige oljer som finnes i ulike smaksvarianter på flasker tilbake til hvilken båt som har hatt første del av produksjonen av fiskeoljen i flaska. Salget gå på nett og i noen få butikker.

Fiskeri og verdiskaping av fisk høstet på bærekraftig vis, går i arv i Gjendemsjøfamilien hvor faren til Leif Kjetil, Lauritz Gjendemsjø, var pelagisk fisker og industrigründer. Døtrene til Leif Kjetil, Iselin og Susanne, har også valgt å følge i sin fars fotspor og er fult ut engasjert både i produksjon og markedsføring og salg av den nye oljen som skal være en plussfaktor for folks helse i tillegg til å smake godt.

- Hele familien er med, sier døtrene som også har lillebror og mor med på laget i den etter hvert så tradisjonsrike fiskeoljefabrikken i Haram på Sunnmøre.

Alle er interessert i at vi skal lage de beste sluttprodukter for kresne forbrukere.

Leif Kjetil Gjendemsjø, Pharma Marine

zoomOLJETEST: Iselin og Susanne Håhjem Gjemdemsjø fikk gode tilbakemeldinger på fiskeoljen fra deltakerne på Marin ingrediens-konferansen. Oljen selges i hovedsak på nett.
OLJETEST: Iselin og Susanne Håhjem Gjemdemsjø fikk gode tilbakemeldinger på fiskeoljen fra deltakerne på Marin ingrediens-konferansen. Oljen selges i hovedsak på nett.

Dårlige rammebetingelser

Gjendemsjøs største bekymringer i kampen om å nå et større marked, er betingelsene som blir gitt i rammevilkårene for den norske oljenæringen på dette området:

- Vi er ikke konkurransedyktige i eksport av fiskeoljeprodukter. Vi møtes med tollbarrierer på flere store markeder, som for eksempel USA. Hvis vi ikke har gode nok rammevilkår, hjelper det ikke hvor flinke og effektive vi er til å lage produkt fordi vi ikke kan konkurrere i markedet med så ulike forutsetninger som vi har i dag sammenligne med andre oljeproduserende land, sier Gjendemsjø.

Han viser til at det er blitt særlig vanskelige de siste ti årene ettersom Nordvestlandet i 2009 alene sto for 40 prosent av fiskeoljeproduksjonen i verden. Siden er det blitt begrenset tilgang på råstoff med et ikke-harmonisert regelverk med EUs regelverk for import av oljer til bearbeiding og tollbarrierer for eksport av oljer. Han sier Norge nå er nede i ti prosent markedsandel på fiskeoljer.

- Dette kommer i tillegg til at norskeide fabrikker av fiskeoljer belastes med formuesskatt, mens naboer som vi konkurrerer med i verdensmarkedet og har utenlandsk eierskap slipper å betale formuesskatt, sier Gjendemsjø. 

 - Vi ber ikke om særordninger, kun om like rammevilkår med de vi konkurrerer med, sier han med klar adresse til politikerne.

Status for restråstoff

Den siste analysen av marint råstoff, signert Sintef Ocean og Kontali Analyse, viser at det er en råstoffbase på nær 3,6 millioner tonn fra fangst og oppdrett og 954.000 tonn fra biprodukter.

zoomRagnar Nystøyl, Kontali-sjef
Ragnar Nystøyl, Kontali-sjef

Samlet sett har mengden restråstoff økt med 13 prosent fra 2013 til 2018. Mengden utnyttet restråstoff økte med 30 prosent i samme periode.

At pelagisk sektor utnytter restråstoffet 100 prosent, er bare delvis riktig ettersom mesteparten av pelagisk konsumråstoff sendes ut av landet ubearbeidet som rund fisk med hode og innmat. Havbruk utnytter restråstoffet med 90 prosent, hvitfisk med 60 prosent og skalldyr med 30-40 prosent.

- Total utnyttelsesgrad var 82 prosent i 2018. Blod fra havbruk og hoder fra torskefisk utgjør størst uutnyttet restråstoff. Det er også et stort potensial i hoder, lever rogn fra utenlandske fartøy i hvitfisk, oppsummerte Ragnar Nystøyl i Kontali Analyse.

72 prosent av sluttprodukt basert på restråstoff går til fôr, mens konsumandelen er i økning.

Vekst og utvikling skjer på bedriftsplan. Her er noen av bedriftene som er i støtet:

zoomSATSER: Eirik Nikolaisen i Vesteraalens (t.v.) la frem strategien og veksten i den tradisjonsrike bedriften på Marin ingrediens-konferansen.
SATSER: Eirik Nikolaisen i Vesteraalens (t.v.) la frem strategien og veksten i den tradisjonsrike bedriften på Marin ingrediens-konferansen.

Vesteraalens satser på hest

Skal fra januar neste år ha på plass en robotifisert filetlinje i sin nye fabrikk på Sortland. De etablerer et nytt fiskemottak på Andenes, og investerer i fartøy for å få bedre og jevnere råstofftilgang gjennom levende lagring av fangst.

- I petfoodmarkedet jobber vi spesielt med fôr til veddeløpshester, som er veldig sensitive på fôrsmaken, sier salg- og markedsdirektør Eirik Nikolaisen i Vesteraalens. Selskapet jobber også med at fiskeoljen de lager skal komme til nytte for en målgruppe med underernærte og feilernærte pasienter etter operasjoner.

Vesteraalens har også utviklet sportsernæringsprodukt som brukes av fotballspillere i store fotballklubber som Benfica og Legia Warszawa, flere norske toppklubber og skadeutsatte collegestudenter i tøffe kroppsidretter i USA. Målgruppene sprer seg videre til matvarer, brød, pålegg, meierivarer, barnemat og morsmelkerstatning.

Startet som en hobby

Vesterålen Marine Olje tar neste år i bruk et moderne og effektivt anlegg for produksjon av protein og fiskeolje. Det som startet som en hobby for Geir Olsen, og en produksjon på 70 tonn tran i 2005, løftes nå til en produksjon på 1500 tonn tran dette året. Det er en økning på 50 prosent fra i fjor.

- Før jobbet vi bare med lever, men nå jobber vi med alt restråstoff. Vi kjøper 10.000 tonn biprodukter og øker til 15.000 tonn neste år, sier daglig leder Stian Frivåg til Fiskeribladet.

Med fôrprodusenter Biomar som nærmeste nabo skal de produserer fiskeprotein og fiskeolje i en markeds- og ikke råstofforientert produksjon. All tran de produsere i dag går til Orkla. (Saken fortsetter under bildet).

zoomMARIN INGREDIENS: Konferansen, i regi av FHF, Blue Legase og Sjømat Norge, med god oppslutning ga et bilde av den pågående industrialiseringen av restråstoff.
MARIN INGREDIENS: Konferansen, i regi av FHF, Blue Legase og Sjømat Norge, med god oppslutning ga et bilde av den pågående industrialiseringen av restråstoff.

Olje av makrellen

Epax Norway, oljeprodusenten i Ålesund, har full oppmerksomhet rettet mot omga 3-olje fra makrell i det R & D Manager Iren Stoknes så treffende kaller for en bærekraftig oljeindustri.

20 produkt innen kosttilskudd og farmasi er på trappene fra Epax sin makrellsatsning på omega 3. Det hundre prosent eide Pelagia-selskapet i feed food health divisjonen ser store muligheter for makrellbasert omega 3-oljer.

Det er sammensetningen av fettsyrer som gjør makrelloljen spesiell og anvendelig.

( VILKÅR )
 
Del saken