Merder i Sogn og Fjordane. Illustrasjonsfoto: Anders Furuset
Merder i Sogn og Fjordane. Illustrasjonsfoto: Anders Furuset
Merder i Sogn og Fjordane. Illustrasjonsfoto: Anders Furuset

Oppdrettslaksen kan dø når det blir for varmt i sjøen

Økt havtemperatur er dermed dårlig nytt for oppdretterne.

Forsker Elisabeth Ytterborg ved Nofima har analysert temperaturutviklingen i oppdrettsregionene i Norge frem mot 2070. Dette har hun sett opp mot laksens toleranse for temperatur.

- Selv under det mildeste klimascenarioet ser vi at havet vil kunne varmes opp til temperaturer som kan gi laksen utfordringer, særlig sør i landet, sier hun i en pressemelding.

Døde ved 20 grader

Optimal vanntemperatur for laksen er mellom 8 og 14 grader. Blir det varmere enn 16 grader, blir fisken stresset, spiser mindre og vekten reduseres.

zoomForsker Elisabeth Ytterborg i Nofima.
Forsker Elisabeth Ytterborg i Nofima.

Når temperaturen går over 23 grader, kan laksen dø.

I fremtiden kan stigende havtemperaturer begrense produksjonen ved flere norske oppdrettsanlegg, ifølge Ytteborg.

Hun viser til en hetebølge i Canada i september, som tok livet av to millioner laks i sjøen. Laksen døde allerede ved 20 grader.

- Dette viser at biologien til fisken er mer kompleks enn det vi har sett på til nå og at vi må inkludere flere faktorer enn temperatur når vi evaluerer biologisk betydning av klimaforandringer, sier forskeren i meldingen.

Store mengder laks i åpne merder driftet av Mowi Øst-Canada døde i begynnelsen av september. Dødeligheten skyldtes forlengede, høye vanntemperaturer i sjøen noen steder på sørkysten av Newfoundland, skriver IntraFish.

Bør ta grep

Nofima-forskeren mener havbruksnæringen allerede bør vurdere ulike tilpasningsstrategier for klimaendringene.

- Ny teknologi, avlsprogrammer for temperaturtilpasning og alternative oppdrettslokasjoner er mulige løsninger for å fortsette veksten i de nåværende regionene, sier Ytterborg.

Forskningen er utført av norske og skotske forskere ved Nofima og University of Stirling, i det EU-finansierte prosjektet ClimeFish. Resultatene deres ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Aquaculture.

( VILKÅR )
 
Del saken