HUN BESTEMMER: Greta Thunbergs meninger vil påvirke fremtidens fiskebåter.Foto: Sigurd Fandango
HUN BESTEMMER: Greta Thunbergs meninger vil påvirke fremtidens fiskebåter.Foto: Sigurd Fandango
HUN BESTEMMER: Greta Thunbergs meninger vil påvirke fremtidens fiskebåter.Foto: Sigurd Fandango

- Hun avgjør hvordan din fiskebåt vil bli

Greta Thunberg og hennes meningsfeller vil avgjøre hvordan norske fiskebåter vil bli bygget i fremtiden, tror skipsbygger og reder Agnar Lyng.

Rederen fra Måløy snakket om fremtidens fiskebåt på landsmøtet til Norges Fiskarlag, og han var klar på at Parisavtalen vil være helt avgjørende for hvordan norske fiskere skal bygge nye fiskebåter. 

- Vi må forvente at miljømassene vil sette premissene for fremtidens fiskebåter. Vi må være forberedt på endring, og skape ny teknologi. Jeg tror blant annet skrogoptimalisering blir viktig, sier Lyng og legger til:

- Vi finner ikke opp hjulet på nytt. Men vi må bygge de beste båtene med best mulig skrogoptimalisering. Vi vet hva som er optimalt, vi vet om motstanden i vannet, sier han.

zoomFREMTIDENS BÅTER. Agnar Lyng har god tro på hybridbåter, men mener næringen har en utfordring med nullutslippskravet. Slik teknologi finnes ikke, mener han.
FREMTIDENS BÅTER. Agnar Lyng har god tro på hybridbåter, men mener næringen har en utfordring med nullutslippskravet. Slik teknologi finnes ikke, mener han.

Han understreker at det per dags dato ikke finnes gode nullutslipps-alternativer for fiskeflåten, så dersom det innføres et slikt krav vil næringen ha en stor utfordring.

- Vi ser mot hydrogen, og kan vurdere lng. Lng slipper 25 prosent mindre CO2 ut, og 90 prosent lavere NOx. Men gassen løser ikke hele CO2-problemet, sier han.

Lyng påpeker at vi har forpliktet oss til å drive etter Parisavtalen, noe som innebærer at temperaturen skal stige med under to grader, helst ned mot 1,5 grader.

- Det er derfor ikke lurt å ikke ta affære, sier han.

( VILKÅR )
 
Del saken