Neptune Ranch er et kinesisk oppdrettsanlegg til havs utviklet av Blue Ocean Aquaculture. Nå er pilotmerden satt i drift.Foto: Weihai Blue Ocean Aquaculture
Neptune Ranch er et kinesisk oppdrettsanlegg til havs utviklet av Blue Ocean Aquaculture. Nå er pilotmerden satt i drift.Foto: Weihai Blue Ocean Aquaculture
Neptune Ranch er et kinesisk oppdrettsanlegg til havs utviklet av Blue Ocean Aquaculture. Nå er pilotmerden satt i drift.Foto: Weihai Blue Ocean Aquaculture

Dette kinesiske oppdrettsanlegget til havs er nå satt i drift

Direktør i Blue Ocean Aquaculture, Zhizou Wang, tror dette kan bli en ny industri for Kina.

Oppdagelsen av en masse med kaldt vann 60 kilometer utenfor Kinas østkyst, ga olje- og gasselskapet Neptune Offshore Engineering en idé. Selskapet ville begynne med oppdrett til havs og skal konstruere et anlegg med kapasitet på 21.000 tonn laks årlig. 

Denne laksen skal bli eksportert til det kinesiske, koreanske og japanske markedet. 

Zhizou «William» Wang er ganske sikker på at selskapet ikke vil være de eneste som tenker på å drive oppdrett i dette området. Han er administrerende direktør i Neptune Offshore Engineerings datterselskap, Blue Ocean Aquaculture. 

- Dette kommer til å bli en stor industri for Kina, sier han til IntraFish.

Automatisert anlegg

Området pilotanlegget er plassert er formet av sjeldne havstrømmer, og det var forskere som oppdaget vannmassene i havet, som er på størrelse med Shandong-provinsen i Kina (omtrent 157.000 km²). Temperaturene 20 meter under overflaten har tidligere vært antatt å være for varme for lakseoppdrett. 

Etter grundige undersøkelser og utviklingen av et spesielt oppdrettsanlegg som har hentet kunnskap fra olje- og gassindustrien, sjøsatte Blue Ocean Aquaculture pilotmerden «Sanctuary» i juni. Wang er fornøyd med resultatene så langt. 

Den første måneden var det arbeidere som bemannet den 82 meter høye konstruksjonen. De siste 2,5 månedene har Sanctuary blitt fjernstyrt av en kunstig intelligens uten arbeidere om bord, ifølge Wang. 

Arbeidere har besøkt plattformen en gang i uken for å sjekke at alt er i orden. 

Bekymret for fisken i merden

Til tross for uforutsette utfordringer som en tyfon, har pilotanlegget prestert godt. Fisken har vokst fra 1 til nesten 2 kilo på 3,5 måneder. Dødeligheten har også vært imponerende, med nivåer på tre prosent de første tre ukene, som siden har falt til null, ifølge Wang. 

- Vi visste at konstruksjonen ville tåle sterke bølger og vind, men vi var bekymret for fisken. Men vi fant ut at strømhastigheten under overflaten i anlegget er veldig svak, sier han. 

Når det første anlegget for fullskalaproduksjonen er ferdig neste år, vil arbeiderne bare måtte sjekke anlegget en gang i måneden for å levere mer fôr. Resten vil være automatisert. 

Ser muligheter for egen smoltproduksjon

I pilotprosjektet tas det sikte på å produsere 1.600 tonn 6 kilos fisk. Dette skal selges til markedene i Asia hvor større fisk er ettertraktet. 

- Jeg tror ikke vi er de eneste som kommer til å bruke dette området med kaldt vann. Jeg er sikker på at vi senere vil kunne senke driftskostnadene våre, sier Wang. 

Foreløpig kjøper Blue Ocean’s Weihai smolten sin fra en produsent i Yantai, rundt 80 kilometer fra selskapets base. I fremtiden ser selskapet på muligheter for å produsere egen laksesmolt.

Fôret kommer i dag fra mindre produsenter, men Wang tror også denne industrien kan vokse.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no:

( VILKÅR )
 
Del saken