Slik kan anlegget i Belfast, Maine komme til å se ut, ferdig utbygget.Foto: Nordic Aquafarms
Slik kan anlegget i Belfast, Maine komme til å se ut, ferdig utbygget.Foto: Nordic Aquafarms
Slik kan anlegget i Belfast, Maine komme til å se ut, ferdig utbygget.Foto: Nordic Aquafarms

Dette store landbaserte anlegget er forsinket

Nordic Aquafarms tror på byggestart i Maine på Østkysten av USA i første halvår 2020.

- Alle søknader er sendt inn. Vi venter godkjennelse om ikke altfor lenge, og byggestart første halvår neste år. Noen kan ha hørt det før - det har tatt mye lengre tid enn ventet, men vi tror at vi snart er der nå.

Det var noe av budskapet til Bengt-Olav Røttingsnes da han presenterte selskapet han leder under en konferanse hos DNB Markets på mandag. 

Nordic Aquafarms har Norges første og så langt eneste landbaserte matfiskanlegg for laks i Fredrikstad, de eier 62,5 prosent av et selskap som produserer yellowtail i Danmark - og planlegger to store, landbaserte lakseanlegg i USA.

Ting tar tid

Det planlagte anlegget i Belfast, Maine skal i første byggetrinn få en kapasitet på rundt 9000 tonn, og ferdig utbygd 33.000 tonn, skriver IntraFish.

I november 2018 sa selskapet at de ventet byggestart før sommeren 2019. Det skjedde ikke. I sommer siterte IntraFish Røttingsnes på at de håpet på byggestart innen årsskiftet 2018/2019. Heller ikke det skjer.

Selskapets planer i Maine skapte mye engasjement lokalt, hvor et lokalvalg som ble omtalt som «en folkeavstemning om prosjektet» resulterte i at flere personer som støttet prosjektet ble valgt inn i bystyret.

Selskapets planlagte anlegg nord i California ligger lengre frem i tid.

- Der har vi gjennomført en due diligence, og er i ferd med å gå inn i en fase hvor vi søker tillatelser. Prosessen blir lettere enn i Maine, og vi venter tillatelser mot slutten av neste år, og byggestart i 2021, sa Røttingsnes.

Foreløpig bra produksjon i Fredrikstad

Om Fredrikstad Seafood kunne konsernsjefen melde om at produksjonen foreløpig går bra.

- Vi hadde produksjonsstart i mai, og begge modulene der kom i drift nå for noen uker siden. Første salg ventes å skje i andre kvartal 2020, sa han.

Anlegget har en kapasitet på rundt 1500 tonn. Selskapet har tidligere vurdert en utvidelse, uten at Røttingsnes sa noe om det i presentasjonen sin nå.

- Det er fortsatt veldig tidlig å si noe om resultatene, men så langt går det bra. Fôrkonvertering, vekst og dødelighet er bedre enn ventet, men det er for tidlig å konkludere, sa han.

Selskapet har flere norske industrielle eiere, som Rasmussen-familien i Kristiansand og Knappskog-familien i Oslo. Stig Even Jakobsen er styreleder.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no:

( VILKÅR )
 
Del saken