Lakselus - her på en laks i et slakteriFoto: Anders Furuset
Lakselus - her på en laks i et slakteriFoto: Anders Furuset
Lakselus - her på en laks i et slakteriFoto: Anders Furuset

Fôr med alger kan bidra til å holde lakselusen unna

Forskere fra UiT og Nofima har selv laget algefôret som ble testet.

100-120 laks ble satt i fire store kar på land. Fisken fikk fire ulike typer fôr:

- Et kar med dagens laksefôr som er land-plantebasert, et fôr med fiskeprotein-olje, et fôr basert på andre marine oljer og et kar med den typen UiT og Nofima har utviklet med alger tilsatt, sier Professor Hans Christian Eilertsen fra UiT i en melding.

Mindre lus

Forskerne har produsert alger i 300.000 liters tanker, og sammen med Nofima har de produsert laksefôr av algene.

- Vi fant ut at laksen fôret med alger hadde betydelig mindre lus-påslag enn de andre, sier Hans Christian Eilertsen i meldingen.

I neste omgang skal dette testes ut på større fisk.

Utgangspunktet er kiselalger, en vanlig gruppe med mikroalger i nord som har tilpasset seg lysforholdene i Arktis.

- Vi har dyrket dem med tanke på å finne en art som egner seg godt til masseproduksjon av marine fettsyrer, sier Eilertsen.

- Sunt og naturlig

For å overleve i mørket er disse algene derfor svært effektive produsenter av såkalte lipider, eller fettsyrer, ifølge meldingen.

- Vi vet at såkalte oksylipider skremmer bort hoppekreps. Lus er en slik hoppekreps, og vi vet at fettsyrer, som i vårt fôr, vil oksidere og bli et stoff som lusa holder seg unna, sier Eilertsen. 

Han har forsket på alger i over 40 år, og har nå blitt professor emeritus ved UiT. 

- Det er et stort problem at laks får for lite marint fôr, og vi kan heller ikke fortsette å fôre fisk med fisk. Fiskefôr av alger er derimot både sunt og naturlig, for det tilfører fisken det flerumettede fettet den trenger, sier han.

( VILKÅR )
 
Del saken