PÅ VANDRING: Denne kongekrabben ble fanget i garnet til Oddvar Alfheim. Foto: Oddvar Alfheim
PÅ VANDRING: Denne kongekrabben ble fanget i garnet til Oddvar Alfheim. Foto: Oddvar Alfheim
PÅ VANDRING: Denne kongekrabben ble fanget i garnet til Oddvar Alfheim. Foto: Oddvar Alfheim

Fikk kongekrabbe på garn i Lofoten: - Ikke overraskende, sier forsker

Krabbeforsker Jan H. Sundet sier en må regne med at mer kongekrabbe vil forflytte seg sørover.

Tirsdag fikk fisker Oddvar Alfheim en kongekrabbe i flyndregarnet i Lofoten.

- Jeg har fått en kongekrabbe tidligere, men dette er første gang jeg har fått og erfart at noen har fått kongekrabbe inne i fjordtarmene, sier Alfheim til Fiskeribladet. 

Akkurat nå ligger båten til den erfarne fiskeren i kai for oppgradering. Flyndregarnet var satt på fritiden i Torsfjorden. Fjorden ligger mellom Fredvang og Ramberg utenfor Flakstad i Lofoten.  

Flere observasjoner

- Det er en utvikling, det ser vi. Det har i hvert fall vært en sju-åtte observasjoner av kongekrabbe i Lofoten, som jeg har hørt om, sier Alfheim.

Det bekrefter forsker ved Havforskningsinstituttet Jan H. Sundet.  

- Jeg har fått tilsendt mange bilder av krabben, og jeg kan bekrefte at dette er en kongekrabbe. Det er ingen tvil om det, sier Sundet, som ikke synes det er overraskende at den observeres så langt sør. 

- Vi har et fiske i Finnmark som skal begrense vandringen, men det er klart at de klarer ikke å stoppe den helt. Kongekrabben er hele tiden på vandring etter mat og den begrenses bare av temperaturer, slik at det blir en tilfeldig vandring, sier Sundet. 

zoomJan Sundet, krabbeforsker ved Havforskningsinstituttet
Jan Sundet, krabbeforsker ved Havforskningsinstituttet

Fiskerne ser endring

Alfheim forteller om en endring i krabbebestanden, som han har opplevd over tid. 

- Da jeg startet fiske i Lofoten i 1970 var det ingen taskekrabbe. Nå er det et kommersielt fiske på taskekrabben langs Lofotveggen. Og den er til tider en plage for fiskerne. Og da tenker jeg vi må regne med at vi får kongekrabben hit vi også, sier Alfheim.

Det bekreftes av forsker Sundet. 

- Vi må nok regne med mer og mer kongekrabbe sørover. Det er mye fiske på kongekrabbe i Ballstad i Troms og det er meldt inn observasjoner av kongekrabbe i Lofoten tidligere. Konsekvensene av at den kommer til Lofoten tror jeg ikke blir så store. Kongekrabben er ettertraktet for fiskere og da vil den ikke bli så tallrik at den skader bunnfauna, sier Sundet til Fiskeribladet. 

zoomERFAREN: Oddvar Alfheim i 2015 da han fikk en annen sjelden fangst i Lofoten, flekksteinbit.
ERFAREN: Oddvar Alfheim i 2015 da han fikk en annen sjelden fangst i Lofoten, flekksteinbit.

Begrenses av temperatur

Han sier at det fortsatt er usikkerhet rundt hva som begrenser kongekrabben i å formere seg. 

- Vi vet for lite om hva som begrenser kongekrabben annet enn temperatur. Derfor trur jeg ikke den blir å vandre så langt sør for Lofoten. Men hvor den har begrensninger for å formere seg er mer usikkert, sier han. 

Kongekrabben som Alfheim fikk i garnet var en hunn på 920 gram. 

- Jeg har meldt det inn til Fiskeridirektoratet. Og jeg har krabben liggende i fryseren her hvis de ønsker bevis, humrer fiskeren.

( VILKÅR )
 
Del saken