PÅ VEI: Den siste torsken som ble levendelagret etter vårsesongen er nå på vei inn i produksjon ved landanleggene. Her er Frank Kristiansen, daglig leder ved BåtsfjordbruketArkivfoto: Per Thrana
PÅ VEI: Den siste torsken som ble levendelagret etter vårsesongen er nå på vei inn i produksjon ved landanleggene. Her er Frank Kristiansen, daglig leder ved BåtsfjordbruketArkivfoto: Per Thrana
PÅ VEI: Den siste torsken som ble levendelagret etter vårsesongen er nå på vei inn i produksjon ved landanleggene. Her er Frank Kristiansen, daglig leder ved BåtsfjordbruketArkivfoto: Per Thrana

- Først nå tjener vi penger på levendelagret torsk

Ved Båtsfjordbruket tar man nå opp levendelagret torsk som sendes ut til et godt betalende marked. Slik var det ikke i fjor.

- Nei, med fristen på 12 ukers lagring måtte vi selge torsk i løpet av sommeren mens etterspørselen var laber og prisene lave. Økningen til 20 uker har gitt oss muligheten til å selge nå utover høsten, og nå tjener vi også penger på torsken. Men langtidslagringen kan forbedres enda mer, understreker daglig leder Frank Kristiansen ved Båtsfjordbruket.

Bedriften er blant de ledende i næringa når det gjelder levendelagring og levendelevering, og Kristiansen mener det fortsatt ligger uutnyttede muligheter med tanke på å strekke sesongene med råstoff av beste kvalitet.

150 tonn sild

- Levendelagringen må følges opp med foring og tilsyn. Vi har i år hatt rundt 1.000 tonn lagret på det meste, og vi har foret ut rundt 150 tonn sild for å holde fisken fornøyd. Resultatet er at vi nå kan produsere torsk i godt hold og av topp kvalitet.

- Erfaringene som nå gjøres forteller meg at myndighetene bør se nøyere på de 20 ukene. Dropp hele fristen, og la heller mattilsynet sjekke at vi holder fisken mett og fornøyd så lenge behovet er der. Uansett antall uker, sier Kristiansen, som dermed sjøl vil være ansvarlig for å holde det kvalitetsnivået han reklamerer for.

zoomLEVERER LEVENDE FISK: Levendefangst med Bernt Oskar utenfor Havøysund.
LEVERER LEVENDE FISK: Levendefangst med Bernt Oskar utenfor Havøysund.

Det meste produsert

Det står fortsatt levende torsk i merder flere steder langs kysten, men det meste av det som på det meste var vel 7.400 tonn er nå hentet opp av merdene. Rundt 6.300 tonn nærmere bestemt. Ukentlig har kvantumet variert en god del. 300 tonn er Norges Råfisklags høyeste notering, mens det i siste uke bare ble tatt ut torsk ved de to fiskeindustrianleggene i Båtsfjord, til sammen 75 tonn.

Levendelevering

I tillegg til uttaket av levendelagret fisk har Båtsfjordbruket også testet ut levendelevering, der kystfiskebåter med tilstrekkelig kapasitet har levert fisken fra siste sjøvær levende til fiskebruket. Som tidligere omtalt i Fiskeribladet har det vært vellykket, spesielt for å øke kvaliteten på hysa. Men Ifølge Kristiansen har utfordringer med overlevelse for særlig sei bremset på disse mulighetene i det siste.

 - Men vi har optimistiske tanker om at det meste av fisk skal kunne leveres levende, hele året, og vi har bedt Nofima hjelpe oss med å finne praktiske løsninger for å følge opp det som allerede er gjort på dette feltet, sier Kristansen.

zoomLAGRET: Den siste torsken som ble levendelagret etter vårsesongen er nå på vei inn i produksjon ved landanleggene.
LAGRET: Den siste torsken som ble levendelagret etter vårsesongen er nå på vei inn i produksjon ved landanleggene.
( VILKÅR )
 
Del saken