Illustrasjon av Havfarmen.Foto: Nordlaks
Illustrasjon av Havfarmen.Foto: Nordlaks
Illustrasjon av Havfarmen.Foto: Nordlaks

Havfarm 2 får tommelen ned av Kystverket

Men Nordlaks er ikke bekymret.

Saken handler om Nordlaks' andre Havfarm, som er flyttbar. Enheten er fortsatt ikke bestilt - og må ikke forveksles med den første Havfarmen som nå er under bygging og skal komme i drift utenfor Melbu i Nordland til sommeren.

Kommunal planprosess

Bladet Vesterålen skrev tirsdag at Hamarøy kommune har sendt ut varsel om oppstart av planprogram for den flyttbare Havfarmen på høring. Nordlaks ønsker å legge den utenfor Tranøy, i Vestfjorden, men at den skal forflyttes blant annet etter værforhold.

«Kystverket sier i en høringsuttalelse at man med den kunnskapen man sitter med, ikke vil «kunne akseptere et driftsområde og ankringspunkter som omfatter de mest trafikkerte og eksponerte delene av foreslått planområde». Det heter også at Havfarmens forventede driftsmønster og manøvreringsegenskaper ikke er forenlig med sjøtrafikken som benytter farvannet», skriver avisen.

Tidlig fase

Lars Fredrik Martinussen, kommunikasjonssjef i Nordlaks, sier til avisen at de ikke ser på uttalelsen fra Kystverket som dramatisk.

- Vi hadde jo ikke regnet med noen godkjenning nå, så tidlig som vi er i arbeidet. Jeg oppfatter at Kystverket mener man veit for lite til å kunne konkludere der saka står nå, sier Martinussen til Bladet Vesterålen.

Til IntraFish understreker Martinussen at enheten så langt ikke er bestilt.

- Lokalitet er en viktig del av prosjektet som helhet - og vi er midt i den kommunale prosessen om dette, sier han. Etter den kommunale prosessen, kommer en fylkeskommunal prosess.

Til Bladet Vesterålen sier Martinussen også at de har bestilt utredninger om kunnskap Kystverket etterspør.

Nordlaks utlyste 11 stillinger til den første Havfarmen. 350 søkte.

Her kan du høre podkast om Havfarmen (spilt inn i fjor høst):

( VILKÅR )
 
Del saken