Utnyttelsen av restråstoffet av hele makrellen er en del av arbeidet for å få opp lønnsomheten av bearbeiding i Norge. Ved månedsskiftet står den 1500 kvadratmeter store mel- og oljefabrikken ferdig i Måløy. Dette er den første i sitt slag som kan utnytte makrellavskjæret til menneskemat.
- Vi kommer ikke til å ha en offisiell åpning. Vi går rett i produksjon, sier Arnt-Ove B. Kolås, teknisk sjef i Pelagia.
Makrellsesongen er nemlig godt i gang når fabrikken åpner dørene, så her er det ingen tid å miste.
100 prosent utnyttelse
Den første delen av fabrikken sto ferdig i mai i år. Siden da har de vært i stand til å lage olje av makrellavskjæret. Når fabrikken står helt ferdig ved månedsskiftet, kan de også ta seg av graksen og limvannet, som er produktene man sitter igjen med etter at oljen er fjernet. Da kan de i tillegg lage mel av makrellen.
- Det er kjempespennende, fastslår Kolås.
I øyeblikket jobber de intensivt med å teste anlegget, i tillegg til at det står igjen noe montasjearbeid. Om noen dager skal de teste med vann, før de går over til råstoff.
- Om vi ikke får noen utfordringer med teknologien, går vi rett i produksjon, sier Kolås.
To fabrikker tett i tett
Pelagia har totalrenovert et tidligere lagerbygg for pelagisk fisk, rett ved sildeoljefabrikken deres i Måløy.
- Produktene ligner litt. Forenklet sagt: Du får én god olje og én kjempegod olje, sier Kolås.
Produktet fra en tradisjonell sildoljefabrikk, går ofte til laksefôr. På den nye fabrikken sikter de seg inn på markedet for kjæledyrfôr og produkter til humant konsum. Dette markedet er godt betalt. En del av oljen vil også bli send til Epax i Ålesund for videre bearbeiding. Epax er en egen divisjon i Pelagia som produserer Omega3-oljeprodukter.
I alt har selskapet investert 90 millioner kroner i fabrikken.
Pelagia er også involvert i et arbeid med å fjerne lukt og smak fra produktene som lages av makrellavskjæret.
Avskjæret behandles pent
I Selje har Pelagia en fabrikk med en automatisert pilotlinje for filetering av makrellen. Det er de som skal forsyne den nye mel- og oljefabrikken med restråstoff. Og det er i seg selv en komplisert prosess.
- Avskjæret må håndteres like fint som vanlig filet, forteller Kolås.
Det betyr blant annet at de har et eget avsilingsbånd som raskt siler ut vannet. De har også isolerte meieritanker som sørger for riktig temperatur. Svært skånsomme pumper med lavt turtall behandler råstoffet pent. Det blir ikke kvernet, siden det er viktig å forhindre oksidasjon. Nitrogen tilføres også for å hindre dette.
Aktuell for sildeavskjær også
- Fra fisken er filetert tar det mellom tre og seks timer før avskjæret er på plass i Måløy, og vi starter produksjonen direkte. Dette betyr at det tar under åtte timer fra filetering til alt råstoffet er kokt, sier Kolås.
De har en kapasitet på 5 tonn i timen, og fabrikken i Selje skal kunne levere nok råstoff.
Det er heller ikke noe i veien for etter hvert å kjøre avskjær av sild på fabrikken.
- Det er en fordel, siden sild og makrell har litt forskjellige sesonger. Det sikrer bedre utnyttelse av fabrikken, sier Kolås.
Fabrikken er designet for å kjøre 20 timer i døgnet. Resten av tiden går til vask.
- Det går omtrent 95 prosent automatisk, men vi er avhengig av noe manuell inspeksjon og vask, forteller Kolås.
Søkt om støtte
Ennå er det vanskelig for Pelagia og deres konkurrenter å produsere makrellen i Norge. Det er en nøtt å konkurrere med fabrikker i Asia på kostnadssiden. Men når hele makrellen kan utnyttes, ligger det an til kostnadseffektiv drift i fremtiden.
Pelagia har søkt Enova om støtte for å ivareta spillvarmen fra produksjonen til å varme prosessvann og vaskevann.
- 3D-sonaren gjør fisket mer effektivt. Nå er de første bestillingene kommet.
- Varmere hav gir mindre NVG-sild
- Gründeren har jobbet med ismaskinen i 20 år. Nå vil han ha den om bord i norske fiskebåter