Gründer Snaebjörn Tr. Gudnason fra Island har utviklet et ismaskin, som ble vist fram på havbruksmessa Aqua Nor.Foto: Kjersti Kvile
Gründer Snaebjörn Tr. Gudnason fra Island har utviklet et ismaskin, som ble vist fram på havbruksmessa Aqua Nor.Foto: Kjersti Kvile
Gründer Snaebjörn Tr. Gudnason fra Island har utviklet et ismaskin, som ble vist fram på havbruksmessa Aqua Nor.Foto: Kjersti Kvile

Gründeren har jobbet med ismaskinen i 20 år. Nå vil han ha den om bord i norske fiskebåter

Bitte små ispartikler skal bedre kvaliteten på fisken og gjøre frakten billigere og mer miljøvennlig.

Islandske Snaebjörn Tr. Gudnason har utviklet en ismaskin for fiskere de siste 20 årene. Nå vil han begynne å selge den for alvor.

Norge er et interessant marked for maskinen, som ifølge Gudnason produserer en helt unik type is. 

- Vi har sett at den har gjort det mulig å kjøle fisken opp til 20 ganger raskere enn med vanlig is, sier gründeren til Tekfisk. 

Bitte små ispartikler

Maskinen tar inn friskt sjøvann og konverterer den til det Gudnason kaller silkeis. Isen består av nanoskopiske ispartikler, der hver ispartikkel har en diameter på 50-100 nanometer. Det gir isen en mer flytende form.

En nanometer er en milliarddels meter, altså veldig, veldig lite. 

- De nanoskopiske ispartiklene sikrer full kontaktflate mellom isen og fisken. Det er ingen harde eller skarpe kanter som kommer i kontakt med fisken, bare en myk overflate, sier Gudnason.

Vannet er fanget mellom iskrystallene. Med vanlig is må du ventet til det begynner å smelte for å få kjøling. Her blir det kaldt med en gang, forklarer han.

zoom- En hårtupp ville hatt plass til 300 ispartikler, sier Snaebjörn Gudnason til skoleelevene Henrik Sehm Hansen (t.v.), Sondre Tvervåg og Eivind Olsen, som får testet hvor lenge de klarer å holde den kalde isen.
- En hårtupp ville hatt plass til 300 ispartikler, sier Snaebjörn Gudnason til skoleelevene Henrik Sehm Hansen (t.v.), Sondre Tvervåg og Eivind Olsen, som får testet hvor lenge de klarer å holde den kalde isen.

Supernedkjølt vare

Isen gjør at fisken når en lavere kjernetemperatur raskere, nært det som er klassifisert som superkjøling.

- Det er den ideelle kjernetemperaturen på fersk fisk. Den ligger mellom frysepunktet på ferskvann og frysepunktet på selve fisken, sier Gudnason, som mener hans maskin gir bedre kvalitet på fisken.

Superkjøling er en metode der fisken raskt kjøles ned til minus 1-2 grader. Blant andre Sintef og Nofima har forsket på ulike teknologier med superkjøling.

Ny istid

Gudnason begynte å jobbe med maskinen i 1998 og leverte den første året etter. Siden har han bare solgt noen få maskiner. 

- Vi har ikke vært særlig store i markedet så langt. Det har vært en kamp, innrømmer han.

Gudnason forteller at Island er et lite og krevende marked, og at de første åtte til ti årene først og fremst gikk med til forskning og utvikling. Finanskrisen i 2008 rammet også Island og bedriften hans hardt.

- Det er først nå, ti år senere, at vi har fått styrken tilbake. Så jeg har selvfølgelig gjort andre ting parallelt med utviklingen, men har aldri gitt opp konseptet, sier Gudnason.

I fjor inngikk han partnerskap med selskapet Green Iceberg i Norge. 

- Med Green Iceberg tar vi det til et nytt, kommersielt nivå. 

Godt skussmål

En av dem som har brukt maskinen, fisker Grétar Þorgeirsson, er full av lovord. 

- Den er fantastisk, er det første han sier når Tekfisk ringer ham. 

Han fikk installert Gudnasons ismaskin på fiskebåten «Farsæll» i 2003. Den hadde han om bord helt til han solgte båten tolv år senere. 

- Den ble aldri ødelagt. Alt var perfekt, slår han fast. 

Han forteller at det tok tre-fire timer for fisken å nå 0-1 grad, og at hans fisk ble etterspurt på auksjoner fordi den hadde så god kvalitet.

Nå er han fisker om bord i en annen båt. 

- Jeg har spurt eieren om å kjøpe denne maskinen, forteller han. 

zoomEtter Aqua Nor dro maskinen ut på turné i Nord-Norge for å vises frem for mulige kunder.
Etter Aqua Nor dro maskinen ut på turné i Nord-Norge for å vises frem for mulige kunder.

Snuser på oppdrettsnæringen

Green Iceberg har en standardserie med maskiner, og det er den minste som nå vises frem i Norge. Gudnason tror imidlertid at de hovedsakelig vil levere skreddersydde løsninger til fiskere. 

Oppdrettsnæringen er også et interessant marked for dem. 

- Nå flyr de laks til markedet. Systemet gir deg potensialet til å frakte fisken med båt. Da kan de kutte kostnadene, men levere like god kvalitet, sier Gudnason. 

Han mener at det norske markedet har stort potensial.

- Jeg vil ikke si noe negativt, men det er rom for forbedringer. 

Inspirert av moder jord

Gudnason forteller at han alltid har vært fascinert av is. Da han var tenåring, gikk han mye i det islandske høylandet om vinteren. Da så han hvordan en slags is-slush formet seg rundt steinene i elvene. 

- Jeg pleide å plukke det opp og tenkte «wow, dette er virkelig kaldt og mykt». Dette er laget av moder jord, det må være en måte å lage dette på, sier gründeren. 

Han tror at de første avtalene vil være på plass om noen uker. 

- Vi er i samtaler med flere seriøse aktører. 

( VILKÅR )
 
Del saken