På dekket av bløggebåten «Taupiri» er det installert en prototype. Den endelige maskinen vil være mindre. Foto: Kjersti Kvile
På dekket av bløggebåten «Taupiri» er det installert en prototype. Den endelige maskinen vil være mindre. Foto: Kjersti Kvile
På dekket av bløggebåten «Taupiri» er det installert en prototype. Den endelige maskinen vil være mindre. Foto: Kjersti Kvile

Denne maskinen skiller lakseblod fra vann

En helt ny teknologi renser og steriliserer blodvannet på bløggebåter. Det gjør at vannet kan brukes om igjen og båten kommer seg raskt tilbake på felt.

Maskinen Desline ble vist frem for første gang på havbruksmessa Aqua Nor. På øverste dekk på den splitter nye bløggebåten «Taupiri», står en 3 x 4 meter stor konstruksjon. 

Ryktet om maskinen har gått i oppdrettsnæringen, men aktørene bak har forsøkt å holde kortene svært tett til brystet frem til nå.

- Oppdrettsnæringen er liten og tett, så dette har gått fra munn til munn. Vi har vært hos kunder og fortalt hva vi holder på med, men ikke vist den frem, sier utviklingsleder Tommy Nilsen i Sandtorv Maskin til Tekfisk.

Trolldeig til nytte

Desline er rett og slett en maskin som renser vannet etter at laksen er bløgget. Laksen blør ut i tanken på dekket under. Vannet hentes så opp i Desline.

Til vanlig må prosessvann leveres i land, og båten må renses etter at fisken er levert. For de ansatte på «Taupiri» blir det annerledes.

- Her skal de kunne gå rett tilbake på feltet om alt går etter planen, sier Nilsen.

Aller først tas de største partiklene ut av vannet, som proteiner, blodceller, enzymer og store mengder slim. 

Dette blir til en sørpe, som Nilsen beskriver som trolldeig. Den kan brukes til for eksempel biogassproduksjon eller til gjødsel. 

zoomUtviklingsleder Tommy Nilsen i Sandtorv Maskin (t.v.) og direktør Carlos Espinal i Landing Aquaculture. Espinal har utviklet designet.
Utviklingsleder Tommy Nilsen i Sandtorv Maskin (t.v.) og direktør Carlos Espinal i Landing Aquaculture. Espinal har utviklet designet.

Tre filtreringer

Vannet sendes så inn til en tostegsfiltrering før det går over til desinfisering som dreper eventuelle bakterier eller virus.

- Da er vannet sterilt, sier Nilsen.

Og dermed kan det gå tilbake i systemet og brukes på nytt eller slippes til sjøs når godkjenninger er kommet. 

Anlegget er bygget opp av sensorer og programmerbar logisk styring, såkalt PLS-styring. Det innebærer at maskinen er helautomatisk.

Flere nye båter

Sandtorv Maskin har jobbet med systemet i to år, der siste halvår er gått til testing.

- Vi har holdt det veldig hemmelig. Det er så mange store selskaper som jobber med det samme, sier Nilsen.

Det satses stadig mer på fartøy som bløgger fisken allerede på merdkanten. Bømlorederiet Napier har blant annet fått to nye bløggebåter i år, og mener at det er det som er fremtiden.

Remøy Management er et annet selskap som satser på denne typen fartøy. De har fått bygget om et tidligere kystverkfartøy til bløggebåt.

Blir mindre

Maskinen skal gjennomgå typegodkjenning i september, og Nilsen og kollegene vil fortsette å gjøre tester frem til da. 

Maskinen på «Taupiri» er en prototype, og den ferdige versjonen blir mindre 

- Den er finere og mer tettbygd. Ikke med så mange rør, sier Nilsen. 

Etter godkjenning i siste halvdel av året er de klare for produksjon ved første bestilling. 

Sandtorv Maskin leverer filtersystemer blant annet til oppdrettsnæringen. Maskinen er utviklet i tett samarbeid med det nederlandske ingeniørselskapet Landing Aquaculture. Prosjektet har fått støtte fra Innovasjon Norge.

( VILKÅR )
 
Del saken