Dette er versjonen Mowi har søkt om utviklingstillatelser for. Den som nå skal i gang, er mye mindre.Foto: Hauge Aqua
Dette er versjonen Mowi har søkt om utviklingstillatelser for. Den som nå skal i gang, er mye mindre.Foto: Hauge Aqua
Dette er versjonen Mowi har søkt om utviklingstillatelser for. Den som nå skal i gang, er mye mindre.Foto: Hauge Aqua

Hauge Aqua går i gang med en liten versjon av «Egget»

Det første «Egget» skal brukes til selskapets «mørkegrønne» konsesjon, og er mindre enn de andre eggene.

Enheten skal plasseres i Romsdalsfjorden.

- Det er viktig for oss å få sette konsesjonen i arbeid så raskt som mulig, sier grunnlegger og daglig leder Cato Lyngøy i en pressemelding.

21 meter høy

Konstruksjonen skal brukes til postsmoltproduksjon, og størrelsen er en tidel av «Egget» som Mowi har søkt om utviklingstillatelser for.

Postsmolt-versjonen har en høyde på 21 meter, og en diameter på 15 meter. Egget stikker 17 meter ned i sjøen. Det er autonomt, og det er lagt opp til strømforsyning fra land samt nødgenerator om bord.

Grønne konsesjoner

  • En spesiell type tillatelser vedtatt i 2013 for å «redusere miljøutfordringene med rømming av oppdrettsfisk og spredning av lakselus».
  • Totalt 45 tillatelser, i tre ulike grupper; A, B og C.
  • I gruppe A og B måtte oppdretterne komme opp med løsninger som enten reduserte risiko for rømming, eller sikret nivåer på under 0,25 lakselus og maksimalt 3 medikamentelle behandlinger per produksjonssyklus.
  • Gruppe A for forbeholdt Troms og Finnmark, mens gruppe B ble solgt over hele landet gjennom en lukket budrunde. Gruppe C, også kalt «mørkegrønn», hadde ekstra stenge krav.
  • Auksjonen i gruppe B endte med at konsesjonene ble solgt til 55 - 66 millioner kroner stykket.

Kilder: Fiskeridirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementets nettsider.

Kontrakt ikke på plass

Enheten skal bygges i sandwich-kompositt.

- Det er ennå noen brikker som skal på plass før vi er klare til å sette byggekontrakten. Går det som planlagt, skal det første Egget flyte i sjøen våren 2020, sier Lyngøy i meldingen.

Mowi har fått seks utviklingstillatelser til fullversjonen  av«Egget». Selskapet fikk avslag på sitt ønske om å bygge disse i stål, som er langt billigere, og må eventuelt bygge dem i sandwich kompositt. I slutten av juli ville ikke selskapet svare på om konseptet blir realisert eller ikke.

( VILKÅR )
 
Del saken