Demonstrasjonsdronen kan ikke gå i særlig røff sjø og har kun halvannen times batteritid, så den er blitt testet innaskjærs.Foto: Anne Hageberg/Norce
Demonstrasjonsdronen kan ikke gå i særlig røff sjø og har kun halvannen times batteritid, så den er blitt testet innaskjærs.Foto: Anne Hageberg/Norce
Demonstrasjonsdronen kan ikke gå i særlig røff sjø og har kun halvannen times batteritid, så den er blitt testet innaskjærs.Foto: Anne Hageberg/Norce

Her testes dronen som skal fortelle fiskerne hvor fisken er

Gründerselskapet Greenfish har fått bygget sin første demonstrasjonsdrone. Testingen så langt har vært en suksess.

Greenfish-dronen er en elektrisk havgående drone utviklet for å hjelpe fiskere med å lete etter fisk. 

Da Tekfisk skrev om oppfinnelsen i fjor, eksisterte den fremdeles bare som en idé. Nå er den første demonstrasjonsdronen bygget og testet.

- Vi har faktisk kommet oss lenger enn de funksjonsbeskrivelsene og tekniske målene vi hadde satt oss, sier gründer og oppfinner Roald Jonassen til Tekfisk. 

Ferskt og salt vann

Denne uken er demonstrasjonsdronen stilt ut på havbruksmessa Aqua Nor i Trondheim. Forsker Anne Hageberg i forskningsinstituttet Norce viser stolt frem den grønne, torpedoformede doningen. 

De første testene ble gjennomført i april i år, og den har hatt fem-seks turer i ferskvann og fire testrunder i sjø. 

zoomDronen kan autonomt kjøre opp en forhåndsinnstilt løype og kartlegge fiskeforekomster med ekkolodd.
Dronen kan autonomt kjøre opp en forhåndsinnstilt løype og kartlegge fiskeforekomster med ekkolodd.

I sitt rette element

Roald Jonassen kunne ikke selv være til stede i Trondheim, men forteller på telefon om hvordan det var å være med på testene. 

- Det er klart det er en milepæl. Jeg har jobbet med de tekniske løsningene i mange år. Når vi klarer å realisere en fysisk enhet og ser den i sitt rette element, det må jeg si var interessant og artig, sier han.

De første testene ble gjort ut fra forsker Anne Hagebergs hage, som bor rett ved Lyngbøvannet i Bergen.

- Det var kjempesuksess, fastslår forskeren.

zoomGründer Roald Jonassen i Greenfish. 
Gründer Roald Jonassen i Greenfish. 

Må vite mer om fiskens reaksjon

Suksessen innebærer blant annet at dronen gikk av seg selv, var vanntett og hadde effektiv fremdrift. De fikk også testet kommunikasjonen og bekreftet at systemene på vann og land snakket med hverandre. 

- Motor og styring, alt virket alltid, sier Hageberg. 

- Finner den fisk?

- Vi har ikke fokusert så mye på fisk ennå. Det er et forskningstema i seg selv hvordan man kan bruke en slik drone for å kartlegge fisk effektivt.

De vil blant annet ha svar på hvordan fisken reagerer på dronen: Blir den skremt, nysgjerrig eller forholder den seg likegyldig. 

Må forske mer

I og med at fisk flytter på seg må de for eksempel også finne ut hvor relevante dataene de får inn er etter en time eller etter ti timer.

- Det trengs forskning. Vi har lang erfaring med avansert tolking av data fra vitenskapelige ekkolodd, og har samarbeidet med Havforskningsinstituttet på dette i flere tiår. Vi har brukt Sailbuoy med ekkolodd for å overvåke krill, fisk og hvaler i havet

Mest mulig energigjerrig

Dronen er utstyrt med ekkolodd for å registrere fiskeforekomster. I midten av den ligger en kraftig pc med batteripakke foran og elektromotor bak. Dronen er også utstyrt med autopilot med kompass og magnetometer, i tillegg til luft, for at den skal flyte. Helt bakerst er en vannjet med styring. 

I byggingen har de brukt en del hyllevareteknologi, blant annet autopiloten og programvaren. 

- Videre vil vi ta det beste av det hyllevarene kan gi. Det er et komplisert system, så vi ser at vi må lage noen egne løsninger for å få den mer stabil og gjøre den mest mulig energigjerrig, sier Hageberg. 

zoomForsker Anne Hageberg i Norce.
Forsker Anne Hageberg i Norce.

Må få inn penger

Dronen videreutvikles til å brukes på andre områder enn fiskeleting. Den første fullversjonen som skal bygges, skal brukes av Akvaplan-niva til forskning, forteller Roald Jonassen. 

Parallelt vil han fortsette å utvikle dronen til å lete etter fisk. 

- Det var og er grunnsteinen uansett, men realistisk sett har vi holdt på i mange år med masse arbeid, og vi er avhengig av å komme raskt over i en posisjon hvor vi får inn penger, sier gründeren.

Han er i dialog med fiskere både fra sjarkflåten, men også store, havgående fiskebåter, men tør ikke love når en fullversjons drone vil være klar for å prøves ut av fiskere. 

- Jeg tenker ikke så mye på batteri, motor eller navigering i øyeblikket. Nå gjelder det å få på plass forretningssiden, sier han. 

Her kan du se hvordan dronen beveger seg i vannet: 

Aktuell for oppdrett også

Det er heller ikke tilfeldig at dronen stilles ut på Aqua Nor. 

- Vi tror den kan være et redskap for oppdrettsnæringen også. Den kan ut og gjøre en jobb uavhengig av vær og tid på døgnet, og den kan gå over lengre tid, sier Anne Hageberg. 

Ett bruksområde de ser for seg er overvåkning av giftige alger, som kanskje kan gi en tidlig varsling. Slik kan man unngå situasjoner som i vår da flere oppdrettsselskap ble rammet av en diger algeoppblomstring i Nordland og Troms.

- Vi ønsker innspill på hva den kan brukes til, og derfor har vi dronen på standen vår. Dronen kan utstyres med ulike sensorer, robotarm, kamera. Dream on, sier Hageberg, og forteller at så langt har doningen tiltrukket seg oppmerksomhet.

Etter Aqua Nor skal dronen sendes til Greenfish i Bodø, der Jonassen og kollegene skal vise den frem for mulige kunder.

zoomOppfinner Roald Jonassen (i midten) flankert av Frank Aadland og Bård Henriksen i Norce, student Elise Klemetsen og forsker Anne Hageberg ved Norce. 
Oppfinner Roald Jonassen (i midten) flankert av Frank Aadland og Bård Henriksen i Norce, student Elise Klemetsen og forsker Anne Hageberg ved Norce. 
( VILKÅR )
 
Del saken