«Liafjord», her avbildet på sildefeltet. Foto: Eivind Sævik
«Liafjord», her avbildet på sildefeltet. Foto: Eivind Sævik
«Liafjord», her avbildet på sildefeltet. Foto: Eivind Sævik

Årets opprenskingstokt er i gang

«Liafjord» er i gang med opprenskingstoktet etter tapte og gjenstående fiskeredskap. Fartøyet er på vei nordover langs kysten med snøkrabbefeltet i Barentshavet som endestopp.

- Norge er i særstilling med årlige tokt helt tilbake til starten på 1980-tallet, sier toktleder og seniorrådgiver Gjermund Langedal ved utviklingsseksjonen i Fiskeridirektoratet i ei pressemelding.

Kystnært og til havs

På vei nordover til Tromsø foretar Fiskeridirektoratet operasjoner langs kysten før kursen settes mot Barentshavet og snøkrabbefeltet. Deretter prioriteres opprensking etter blåkveitefisket samt en del annet på veien sørover igjen mot Bergen, i slutten av september.

- Havforskningsinstituttet gjennomfører i år bestandstokt (stengt for teinefiske) på kongekrabbe i september. Dette er vanskelig å forene med opprensking, og det blir derfor redusert aktivitet i dette området, forteller Langedal i meldingen.

Mange garn og mye vaier i fjor

I fjor ryddet Fiskeridirektoratet blant annet 800 garn, 6000 meter vaier, 100 kongekrabbeteiner og 38.000 meter tauverk

Garn og kongekrabbeteiner har høyest prioritet i opprenskingen fordi disse redskapene gir størst risiko for spøkelsesfiske. 

Alle tapte eller dumpede redskaper utgjør også en potensiell fare for ytterligere tap om andre fiskere hekter seg fast.

- Norge er et foregangsland når det gjelder systemer for å melde tap av fiskeredskap og påfølgende opprensking, sier Langedal i meldingen.

( VILKÅR )
 
Del saken